[Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Awatar użytkownika
michalc1976
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 15 sty 2014, 10:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86

[Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: michalc1976 » 04 kwie 2016, 15:30

Cześć,

kilka dni temu zainstalowałem koledze na laptopie Toshiba Tecra A8 PTA83E-04K026PL Xubuntu 16.04 Beta 2 w wersji amd64.
Po szybkiej i bezproblemowej instalacji okazało się że nie ma dźwięku. Ani na YouTube ani odtwarzanie lokalnego pliku (mp3, wav, ogg) ani radio internetowe - nic nie słychać. Głośniki nie są wyciszone, po podłączeniu słuchawek też cisza.
Pod Win XP dźwięk jest, ale XP chodzi bardzo, bardzo wolno.

W załączniku wynik działania skryptu alsa_info.sh

Bardzo proszę o pomoc

Michał
Załączniki
alsa-info-Toshiba-Tecra-A8.txt
Wynik działania skryptu alsa_info.sh
(35.12 KiB) Pobrany 101 razy
Lenovo R60e/Intel CoreDuo T2300@1.6GHz/3GB RAM/HDD 80GB/Debian 8.04 x86 || Linux Registered User: #587423
Awatar użytkownika
eskimoss
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 183
Rejestracja: 13 maja 2007, 11:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: eskimoss » 05 kwie 2016, 11:20

Ja się nie znam na dźwięku, ale ponieważ jeszcze nikt nie odpowiedział, to polecam sprawdzić czy są zainstalowane xubuntu-restricted-extras. Jak to nie wystarczy to może jeszcze różne gstreamer plugins. Ja też sobie instaluję alsamixergui i sprawdzam czy wszystkie suwaki są ok.
Poza tym wpisz sobie w google Realtek ALC262+linux i popatrz na wyniki. Wygląda na to, że inni też mieli problemy z tym realtek.
Awatar użytkownika
michalc1976
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 15 sty 2014, 10:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: michalc1976 » 06 kwie 2016, 11:50

Dziękuję za odpowiedź,

podpowiedzi niestety nic nie dały.

Nadal bardzo proszę o pomoc

Michał
Lenovo R60e/Intel CoreDuo T2300@1.6GHz/3GB RAM/HDD 80GB/Debian 8.04 x86 || Linux Registered User: #587423
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6801
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: mario_7 » 06 kwie 2016, 14:27

To może być wina Windowsa. Poczytaj tutaj: https://help.ubuntu.com/community/Sound ... gProcedure (Step 9).
Ponadto przyjrzyj się innym poradom.

Jeśli robiłeś zmiany w plikach konfiguracyjnych sterownika alsa, to je wycofaj (i uruchom ponownie komputer) przed sprawdzaniem porad z powyższej strony.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Awatar użytkownika
michalc1976
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 15 sty 2014, 10:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: michalc1976 » 08 kwie 2016, 08:51

Dziękuję za odpowiedź,

ale nic to nie pomogło. Zrobiłem też tak że w WinXP ustawiłem głośność na max, zamknąłem system, wyjąłem HDD, włożyłem inny (bez żadnego systemu), zainstalowałem na nim Xubuntu 16.04 amd64 Beta 2 i dźwięku jak nie było tak nie ma.

Nadal bardzo proszę o pomoc

Michał
Lenovo R60e/Intel CoreDuo T2300@1.6GHz/3GB RAM/HDD 80GB/Debian 8.04 x86 || Linux Registered User: #587423
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6801
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: mario_7 » 10 kwie 2016, 22:31

Dla testu, choćby w trybie live sprawdź jakąś starsza wersję systemu np. 14.04 lub 12.04. Może to jakaś regresja...
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Awatar użytkownika
michalc1976
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 15 sty 2014, 10:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: michalc1976 » 11 kwie 2016, 14:09

Pod Xubuntu 14.04 amd64 też nie było dźwięku. Po cichu liczyłem że w wersji 16.04 stan rzeczy zmieni się. Nie wiem, może trzeba poczekać do wersji finalnej?

Kompletnie brak mi pomysłów.
Lenovo R60e/Intel CoreDuo T2300@1.6GHz/3GB RAM/HDD 80GB/Debian 8.04 x86 || Linux Registered User: #587423
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 440
Rejestracja: 01 maja 2007, 12:58
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: valdi74 » 12 kwie 2016, 09:01

Jeśli jeszcze tego nie testowałeś, to spróbuj na końcu pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf dopisać jedną z opcji:

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel model=toshiba
albo

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel probe_mask=8 model=fujitsu
albo

Kod: Zaznacz cały

option snd-hda-intel model=basic
albo

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel model=generic
albo

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel model=auto
Po każdej zmianie dla pewności zrób restart. Jeśli nic nie zadziała, to usuń wpis.
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
Awatar użytkownika
michalc1976
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 15 sty 2014, 10:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: michalc1976 » 12 kwie 2016, 19:04

Dziękuję za odpowiedź,

niektórych z tych wpisów próbowałem wcześniej, inne dopiero teraz. Niestety ciągle ciszę słyszę :-(
Lenovo R60e/Intel CoreDuo T2300@1.6GHz/3GB RAM/HDD 80GB/Debian 8.04 x86 || Linux Registered User: #587423
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3677
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: jacekalex » 12 kwie 2016, 20:00

Kod: Zaznacz cały

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes
Masz tam tą tandetę, wiec spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /etc/asound.conf
Wklejasz:

Kod: Zaznacz cały

pcm.pulse {
    type pulse
}

ctl.pulse {
    type pulse
}

pcm.!default {
    type pulse
}
ctl.!default {
    type pulse
}
I zapisujesz.

Włącz

Kod: Zaznacz cały

pavucontrol
i sprawdź wszystkie ustawienia.
Jak nie pomoże, to zobacz jeszcze

Kod: Zaznacz cały

paprefs
A tu masz opis innych gimnastyk z Pulse:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Pu ... o/Examples
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
michalc1976
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 15 sty 2014, 10:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86

Re: [Xubuntu 16.04 Beta 2] Toshiba Tecra A8 - brak dźwięku w systemie.

Post autor: michalc1976 » 13 kwie 2016, 19:54

Dziękuję za odpowiedź,

ale niestety ciągle bez zmian :-(
Lenovo R60e/Intel CoreDuo T2300@1.6GHz/3GB RAM/HDD 80GB/Debian 8.04 x86 || Linux Registered User: #587423
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wersje Rozwojowe”