Testdisk i odzyskiwanie plików. Ubuntu 10.04 amd64. Utacone pliki: graficzne.

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[solved]Testdisk i odzyskiwanie plików. Ubuntu 10.04 amd64. Utacone pliki: graficzne.

Post autor: Savpether »

Witam, usunąłem pliki graficzne mojej mamy, nie chcący, będąc pewnym, że na moim koncie w Obrazy ich nie powinno być i że mama na pewno ma je na swoim koncie. Przeczytałem o programie Testdisk i postanowiłem spróbować, zainstalowałem ten co jest domyślnie w repozytoriach 10.04. Znalazłem te pliki i skopiowałem w bezpieczne miejsce. Zmieniłem właściciela folderu poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

sudo chown -R savpether.savpether ~/Pulpit/backup/savpether
Niestety po wejściu do folderu ze zdjęciami nie da się otworzyć żadnego z nich, ponad to mają one po 0 bajtów a podkatalogi folderu Obrazy nie wszystkie wyglądają jak podkatalogi, np. Kiedyś był folder Rosja 2010, teraz nie ma on ikonki folderu tylko jest jak plik tekstowy z jakimś skryptem, czy coś takiego. Pomóżcie bo obiecałem mamie odzyskanie tych plików, już raz był ten problem, że usunąłem coś co było jej potrzebne, a raczej sformatowałem partycję zapominając o jej katalogu domowym.
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Testdisk i odzyskiwanie plików. Ubuntu 10.04 amd64. Utacone pliki: graficzne.

Post autor: DadaD »

Nie wiem jak robiłeś, ale cos poszło nie tak.

Do odzyskiwania plików używamy program PhotoRec, który jest częścią TestDisk.
Jak go ostatnio używałem odzyskał pliki, lecz nie odtworzył drzewa katalogów oraz pliki zapisał pod innymi nic nie mówiącymi nazwami. I to jest normalne.
Tu jest opis użycia http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec_Step_By_Step

Trzeba pamiętać że, PhotoRec nie zapisuje na nośnikach z których chcemy odzyskać dane. Odzyskiwane pliki są natomiast w katalogu z którego korzysta PhotoRec, można także wybrać inny katalog.

Kolejna ważna rzecz na partycji z której chcemy odzyskać pliki nie wykonujemy żadnych operacji.
Program najlepiej uruchomić z innej partycji systemu operacyjnego lub dystrybucji LiveCD i jeszcze raz podkreślam zapisać odzyskane dane na inny nośnik lub partycję.

pozdrowienia
Inny OS - Linux Mint - GNOME
"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”