Terminal

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Terrqge
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 23 sty 2010, 20:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Terminal

Post autor: Terrqge » 25 lut 2010, 16:04

No niestety... ja używam netbooka, po przejściu w tryb tekstowy jeszcze na zewnętrznym monitorze wszystko jest, ale jak już wpiszę zgv, to obraz z zewnętrznego monitora znika, a na monitorze netbooka pokazuje się takie rozmazane coś... nie wiem jak to nazwać, wygląda że tam są jakieś foldery, ale za nic nie mogę odczytać ich nazw :(.
Awatar użytkownika
Jaahquubel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 28 gru 2006, 13:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Jaahquubel » 25 lut 2010, 17:33

U mnie też jakaś kasza. Pewnie taka sama.
Czekamy na kogoś, kto to zrozumie. :)
Linux user #445067, Ubuntu user #12945
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)
rafradek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 09 lut 2010, 16:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: rafradek » 06 mar 2010, 14:26

Mi się raz zepsuł X więc miałem dostęp tylko do terminala. Niestety żadnych komend nie znałem.
Uwaga! Wymagam dokładnych wyjaśnień
pawel8891
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 23 maja 2009, 21:39
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Terminal

Post autor: pawel8891 » 22 mar 2010, 11:52

A jest może konsolowy czytnik plików PDF ??
mycha169
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 14 wrz 2009, 16:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Terminal

Post autor: mycha169 » 31 mar 2010, 13:59

jak używam w terminalu komendy "wget" i podaje link to uruchamia się pobieranie,,,
Ale jak zrobić by pobieranie było kontynuowane nawet gdy wyłączę terminal , oczywiście po jakimś czasie sprawdzić postęp pobireania i znowu aby się pobierało jak wyłączę terminal.
Wiecie jak to zrobić??
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Odp: Terminal

Post autor: bear7 » 31 mar 2010, 21:43

mycha169 pisze:jak używam w terminalu komendy "wget" i podaje link to uruchamia się pobieranie,,,
Ale jak zrobić by pobieranie było kontynuowane nawet gdy wyłączę terminal , oczywiście po jakimś czasie sprawdzić postęp pobireania i znowu aby się pobierało jak wyłączę terminal.
Wiecie jak to zrobić??
Użyj programu:

Kod: Zaznacz cały

screen
Ładny opis jest chyba na jakilinux.org
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
mycha169
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 14 wrz 2009, 16:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Terminal

Post autor: mycha169 » 01 kwie 2010, 09:41

bear7 pisze:Użyj programu:

Kod: Zaznacz cały

screen
Ładny opis jest chyba na jakilinux.org
Jakby wyglądała komenda....
niewiem jak jej użyć..
Qua86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 21 cze 2009, 14:45
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: Qua86 » 17 kwie 2010, 19:34

Poszukuję dwóch rzeczy:

1) wygodnego programu do ripowanie płyt cd działającego w konsoli i pobierającego nazwy zespołów i piosenek.
Znalazłem (w tym temacie) program o nazwie crip, ale ma on dwie podstawowe wady:
- nie ripuje do mp3, tylko do ogg;
- wygląda na to, że nie da się ustawić katalogu docelowego- wszystko wrzuca do katalogu /home/[nazwa użytkownika] nie starając się nawet posegregować piosenek do odpowiednich katalogów.

2) konsolowy program do wrzucania mp3 na iPoda (jest co prawda gtkpod, ale pod tryb "okienkowy")

Znacie coś jeszcze?
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 750
Rejestracja: 14 lip 2009, 19:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: OpenBox
Architektura: x86_64
Lokalizacja: ~/
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Hwiparam » 22 maja 2010, 10:49

- nie ripuje do mp3, tylko do ogg;
Do konwersji audio możesz użyć np. programu SOX.
- wygląda na to, że nie da się ustawić katalogu docelowego- wszystko wrzuca do katalogu /home/[nazwa użytkownika] nie starając się nawet posegregować piosenek do odpowiednich katalogów.
A spróbuj w konsoli przejść do odpowiedniego katalogu poleceniem cd i w tym katalogu odpalić crip.
BO MY PISZO JAK SIE MUWI A NIE JAK SIE PISZE

inny OS = Arch Linux
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 218
Rejestracja: 12 wrz 2008, 06:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Tripix » 15 lut 2011, 01:06

To ja dodam :

Kod: Zaznacz cały

ps -x = Listing wszystkich aktywnych procesów ( wine i natywnych) , a potem
kill <numer procesu>
nie padło jeszcze
wujtruj
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 59
Rejestracja: 12 lis 2010, 00:08
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Terminal

Post autor: wujtruj » 28 lut 2011, 08:36

@mycha169, polecam

Kod: Zaznacz cały

man screen
Tam masz opisane jak z niego korzystać, jak "minimalizować" screena i jak do niego wracać.

Parę skrótów do ułatwienia poruszania się po terminalu:
ALT . - wyswietla argument funkcji
!?xxxx - wykonuje ostatnio wykonane polecenie zawierajace xxxx
CTRL a - przeskakuje na poczatek linii
CTRL e - przeskakuje na koniec linii
CTRL u - usuwam wszystko co jest na lewo od kursora
CRTL k - usuwam wszystko co jest na prawo od kursora
CTRL l - czysci ekran
Awatar użytkownika
B.A.D.
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 96
Rejestracja: 14 lis 2010, 21:16
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: B.A.D. » 28 lut 2011, 17:35

To ja dodam :
Kod:
ps -x = Listing wszystkich aktywnych procesów ( wine i natywnych) , a potem
kill <numer procesu>
nie padło jeszcze
a to nie to samo co

Kod: Zaznacz cały

pkill <nazwa procesu>
?:)
-Ice cream... I like an ice cream.
-Yeah? What flawor?
-Doesn't matter... it's for my ass.
Awatar użytkownika
Jaahquubel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 28 gru 2006, 13:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Jaahquubel » 28 lut 2011, 21:34

Co prawda było, ale podam:

Kod: Zaznacz cały

locate
bo to rzecz istotna. Poleceniem tym wyszukuje się pliki na kompie. Duuuuużo szybciej niż szukajką w Nautilusie, bo szuka się w bazie danych o plikach (aktualizacja bazy - updatedb).

A po napisaniu tego wpisu: Konsola ma być jak scyzoryk - wielofunkcyjna i pod ręką i przeczytaniu komentarzy do niego, przekonałem się do Guake.
Linux user #445067, Ubuntu user #12945
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 218
Rejestracja: 12 wrz 2008, 06:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Tripix » 01 mar 2011, 22:11

B.A.D. pisze:a to nie to samo co

Kod: Zaznacz cały

pkill <nazwa procesu>
?:)
Nie :D
w bo w pkill musisz znac nazwe/numer procesu , ale nazwa nie zawsze odpowiada tej co trzeba :D., a numerek zaś trza znać ;d
pawel2230
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 21
Rejestracja: 24 lut 2008, 12:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Terminal

Post autor: pawel2230 » 30 kwie 2011, 16:12

Wie ktoś jak poprawnie odpalić film w konsoli ? Film jest obcięty z obu stron i pokazany sam środek. (film ma rozdzielczość 1280x720 a w konsoli wygląda kwadratowo).
nigdzie tego nie mogłem tego znaleźć.
supelek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 19 sty 2006, 11:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Terminal

Post autor: supelek » 22 maja 2011, 17:36

czy w terminalu (bez instalacji dodatkowych programow, przez zwykle wpisanie polecenia) mozna ustawic dla katalogu lub pliku haslo dzieki ktoremu nie da sie go skasowac ?
p0rky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 06 lis 2011, 13:41
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Terminal

Post autor: p0rky » 06 lis 2011, 13:44

supelek pisze:czy w terminalu (bez instalacji dodatkowych programow, przez zwykle wpisanie polecenia) mozna ustawic dla katalogu lub pliku haslo dzieki ktoremu nie da sie go skasowac ?
Zmiana CHMOD ?
supelek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 19 sty 2006, 11:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Terminal

Post autor: supelek » 07 lis 2011, 17:40

chodzi o to zeby sam tworca pliku nie mogl go skasowac bez podania hasla.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 750
Rejestracja: 14 lip 2009, 19:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: OpenBox
Architektura: x86_64
Lokalizacja: ~/
Kontakt:

Re: Terminal

Post autor: Hwiparam » 10 lis 2011, 14:58

Kod: Zaznacz cały

chown root:root plik
I nie skasujesz bez podania hasła roota. Potem można jeszcze dać:

Kod: Zaznacz cały

chmod o-w plik
Wtedy nikt inny poza rootem go nie skasuje ani nie nadpisze.
EDIT:
Wygooglałem jeszcze coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

chattr +i plik
to powinno zabezpieczyć plik przed usunięciem.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2011, 15:21 przez Hwiparam, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Posty: 3054
Rejestracja: 04 gru 2007, 13:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Terminal

Post autor: ethanak » 10 lis 2011, 15:10

bzdura totalna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”