Podłączenie laptopa z ubuntu do tv - jak to zrobić?
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Podłączenie laptopa z ubuntu do tv - jak to zrobić?
W sumie temat się przewijał kilka razy ale absolutnie nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Mam telewizor Philips z tyłkiem, ale płaski 16:9. 2 wejścia euro + 2 wejscia na chinche. W laptopie wyjście VGA, HDMI. Z racji, że telewizor nie ma HDMI, spróbowałem tak:
laptop (vga) > przewód vga > adapter > wyjście s-video > przejściówka s-video do euro > tv
No i na Kubuntu coś działało, obraz strasznie skakał ale coś było widać. Natomiast na Ubuntu zero odzewu. Przeglądam ustawienia systemowe w poszukiwaniu programu "Wiele monitorów" znanego z KDE ale bez skutku. Znacie programy umożliwiające konfiguracje obrazu i wspomagajace takie podłączanie?
Tak, sterowniki są zaintalowane. Adapter i okablowanie sprawne w 100%.
Mam telewizor Philips z tyłkiem, ale płaski 16:9. 2 wejścia euro + 2 wejscia na chinche. W laptopie wyjście VGA, HDMI. Z racji, że telewizor nie ma HDMI, spróbowałem tak:
laptop (vga) > przewód vga > adapter > wyjście s-video > przejściówka s-video do euro > tv
No i na Kubuntu coś działało, obraz strasznie skakał ale coś było widać. Natomiast na Ubuntu zero odzewu. Przeglądam ustawienia systemowe w poszukiwaniu programu "Wiele monitorów" znanego z KDE ale bez skutku. Znacie programy umożliwiające konfiguracje obrazu i wspomagajace takie podłączanie?
Tak, sterowniki są zaintalowane. Adapter i okablowanie sprawne w 100%.
-
- Gibki Gibbon
Re: Podłączenie laptopa z ubuntu do tv - jak to zrobić?
Na początek podaj wynik polecenia:
Kod: Zaznacz cały
lspci -k | grep -A3 VGA
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Inne
marcin1982 pisze:Na początek podaj wynik polecenia:Kod: Zaznacz cały
lspci -k | grep -A3 VGA
Korzystam z zamkniętych sterowników (fglrx, radeon).
Karta graficzna ATI HD 5000 Mobility.
-
- Gibki Gibbon
No to jak korzystasz z zamkniętych sterowników to powinieneś mieć Ati Catalyst Control Center i tam do wyboru kilka wyświetlaczy, rozszerzenie pulpitu itd.:
http://packages.ubuntu.com/oneiric/fglrx-amdcccle
W jaki sposób instalowałeś sterowniki?
http://packages.ubuntu.com/oneiric/fglrx-amdcccle
W jaki sposób instalowałeś sterowniki?
- qnebra
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
U mnie z kolei TV ma wyjście VGA, laptop ma wyjście VGA więc wiadomo czym się podłącza te urządzenia pod siebie. Po podłączeniu TV wszystko działa normalnie, to znaczy nie ma zakłóceń, ani zrywania obrazu, a oba ekrany system traktuje jak jeden wielki monitor. Problem pojawia się po próbie zmiany rozdzielczości TV z 1920x1080 do 1366x768, wtedy obraz zarówno i na laptopie i na TV zostaje zmasakrowany, że tak się określę. Pomaga wtedy restart. I tu pojawiają się pytania:
1) Jak zmienić rozdzielczość obrazu w telewizorze tak by to nie wyglądało jak efekt zabawy przedszkolaka?
2) W rozdzielczości TV FullHD laptop nie do końca dobrze sobie radzi z obsługą filmów HD. Działają, mają świetną jakość, ale lekko klatkują. Czy macie jakieś sposoby na poprawienie wydajności wyświetlania w takim przypadku.
Karta graficzna AMD Radeon 5470M, środowisko Unity3D.
I jeszcze jedno, pod Wayland już nie powinno być takich problemów? Mam nadzieję, że w Ubuntu 12.10, lub w 13.04 to wprowadzą.
1) Jak zmienić rozdzielczość obrazu w telewizorze tak by to nie wyglądało jak efekt zabawy przedszkolaka?
2) W rozdzielczości TV FullHD laptop nie do końca dobrze sobie radzi z obsługą filmów HD. Działają, mają świetną jakość, ale lekko klatkują. Czy macie jakieś sposoby na poprawienie wydajności wyświetlania w takim przypadku.
Karta graficzna AMD Radeon 5470M, środowisko Unity3D.
I jeszcze jedno, pod Wayland już nie powinno być takich problemów? Mam nadzieję, że w Ubuntu 12.10, lub w 13.04 to wprowadzą.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470