Gnome 3 shell nie dodaje otwartych programów do tray'a

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
misosna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 16 sie 2008, 13:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Gnome 3 shell nie dodaje otwartych programów do tray'a

Post autor: misosna » 23 lip 2018, 10:52

Cześć,
jak zwykle wychodzi moja linuksowa ignoracja, ale mam pewien problem. Zwykle kiedy korzystam z programów typu Mega, Telegram itp po otwarciu dodają mi się do traya, dzięki czemu widzę status oraz mogę je wygodnie zamknąć. Od jakiegoś czasu po otarciu czegokolwiek shell w ogóle tego nie aktualizuje. Dopiero po wpisaniu komendy

Kod: Zaznacz cały

killall -3 gnome-shell
pojawia się ikonka np. Telegrama w trayu, w górnym prawym rogu. Kiedy np. otwieram Mega to znów się nie dodaje - dopiero po w/w komendzie. Z jednej strony da się z tym żyć, z drugiej strasznie irytuje. Wcześniej działało to normalnie, zmieniło się dopiero po którejś aktualizacji - niestety, nie zwróciłem uwagi co się zaktualizowało.

Korzystam z Ubuntu 18.04 na laptopie Dell XPS 13.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3924
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Gnome 3 shell nie dodaje otwartych programów do tray'a

Post autor: jacekalex » 23 lip 2018, 14:54

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
misosna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 16 sie 2008, 13:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Gnome 3 shell nie dodaje otwartych programów do tray'a

Post autor: misosna » 24 lip 2018, 06:51

Zastosowalem rozwiązania z tematu. Tego rozszerzenia już nie ma / zmieniło nazwę na (K)StatusNotifierItem/AppIndicator Support. Teoretycznie działa, ale dokładnie tak samo jak ta komenda: czyli muszę odpalić program, wejść w rozszerzenia dać "off/on" i wtedy dopiero status mi się aktualizuje. Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”