Jak zainstalować sterowniki dla ATI HD4650 AGP?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Jak zainstalować sterowniki dla ATI HD4650 AGP?
Jestem nowy jeżeli chodzi o środowisko. Ostatnio postanowiłem zainstalować sobie Ubuntu na starym komputerze (Athlon 2500+, 2.5GB RAM, 80GB HDD, Ati Radeon HD4650 - agp). I mam problem z kartą graficzną. Otóż gdy chcę zainstalować sterownik zgodnie z:
http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-1 ... ch-atiamd/
Wywala mi środowisko graficzne i po restarcie ukazuje się tylko konsola. Kartę mam dokładnie taką:
http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/k ... 16911.html
Walczę z tym, ponieważ po instalacji wszystko strasznie zamula, nie da się nawet pooglądać youtube, a spełniam wymagania minimalne nawet z zapasem.
http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-1 ... ch-atiamd/
Wywala mi środowisko graficzne i po restarcie ukazuje się tylko konsola. Kartę mam dokładnie taką:
http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/k ... 16911.html
Walczę z tym, ponieważ po instalacji wszystko strasznie zamula, nie da się nawet pooglądać youtube, a spełniam wymagania minimalne nawet z zapasem.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2013, 12:42 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Jak zainstalować sterowniki dla ATI HD4650 AGP?
Karty ATI nie są moją mocną stroną, ale zgodnie z tym, co jest podane na tej stronie:
Zatem, klepnij poniższe dwa polecenia w terminalu:
I sprawdź, co zwracają.
Jeżeli wersja kernela w twoim systemie jest wyższa jak 3.4 lub wersja Xservera jest wyższa jak 1.12, to pozostaje Ci jedynie korzystać z otwartych sterowników. A w takim wypadku, zalecane będzie zainstalowanie wydania 13.10, które to pracuje na jajku 3.11.x, w którym to ponoć otwarte sterowniki zostały poprawione. Jak jednak wolisz pozostać na wydaniu 12.04, to spróbuj zaktualizować jajko zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi w tym poradniku: viewtopic.php?f=146&t=168829ATI/AMD initially dropped Catalyst support for these cards in the regular Catalyst 12-6. These cards are now supported with the later released Catalyst 13-1 legacy, but you MUST use a kernel <= 3.4 and Xserver <= 1.12. For example, you can use Catalyst 13-1 legacy if you're running Ubuntu 12.04 or Debian Squeeze/6.0. Open source support is good and 3D is still improving.
Zatem, klepnij poniższe dwa polecenia w terminalu:
Kod: Zaznacz cały
uname -a
Xorg -version
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Ale czy w/w sprzet bedzie odpowiedni do 13.10? Jest wersja polska? Sprzęt nie ma być dla mnie i to jest ważne (głównie do www, muzyka). Ew. zagranie w LoLa
Wybrałem Ubuntu, ponieważ mam dość Xp, ale na razie chodzi fatalnie - nie chodzi youtube, na każde kliknięcie trzeba czekać kilka sekund. Czy 13.10 wniesie ewidentne poprawki?

Wybrałem Ubuntu, ponieważ mam dość Xp, ale na razie chodzi fatalnie - nie chodzi youtube, na każde kliknięcie trzeba czekać kilka sekund. Czy 13.10 wniesie ewidentne poprawki?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Każde Ubuntu jest bardzo dobrze spolszczone - 13.10 też
Po zainstalowaniu wykonaj to, co jest opisane w tym linku: http://www.ubuntu-pomoc.org/radeon-dpm-w-ubuntu-13-10/

-
- Piegowaty Guziec
Skąd najlepiej ściągać dystrybujce?
Język ustawia się w trakcje instalacji, czy trzeba ściągać wersję polską?
Przepraszam za dyletanckie pytania, ale mało miałem do czynienia z Linuksem, a bardzo chciałbym trochę poużywać, bo spodobał mi się Ubuntu.
#edit
Sam sobie odpowiedziałem
Przecież instalowałem już. Ok, spróbuję zatem z 13.10.
Język ustawia się w trakcje instalacji, czy trzeba ściągać wersję polską?
Przepraszam za dyletanckie pytania, ale mało miałem do czynienia z Linuksem, a bardzo chciałbym trochę poużywać, bo spodobał mi się Ubuntu.
#edit
Sam sobie odpowiedziałem

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Ubuntu możesz pobrać np. stąd: http://www.ubuntu.com/download/desktop Na samym początku instalacji wybierasz język polski i taki już zostanie na zainstalowanym systemie. Podczas instalacji dobrze jest mieć połączenie z netem, bo wtedy (o ile zaznaczysz taką chęć) instalator pobierze pakiety językowe. Po zakończeniu instalacji masz już wszystko pięknie po polsku.
-
- Piegowaty Guziec
Zainstalowałem 13.10 + te instrukcje. Na początku wydawało mi się, że ruszyło z kopyta, ale teraz jak siedzę na Firefoxie, to nie jest dobrze. Przede wszystkim nie działa Flash (głównie zależy mi na youtube). System jakby chodzi lepiej, ale poruzanie się wprzeglądatce + niedziałający flash - dramat
Jak sobie z tym poradzić? Na chromium kombinowałem coś z pepper flashem i się już nie włącza.

- igotit4free
- Przyjaciel
Pokaż wynik
cat /proc/cpuinfo | grep flags
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
krzys@Krzysztof-PC:~$ cat /proc/cpuinfo | grep flags
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mmxext 3dnowext 3dnow
- Załączniki
-
- ZE_1.jpg
- (191.14 KiB) Nie pobierany
-
- Gibki Gibbon
Nie wstawiaj screenów, tylko skopiuj wyniki z konsoli myszką zaznacz i prawym -> Skopiuj. Wstaw na forum w tagach Code.
Podmień plik libflashplayer.so na starszy - ostatni działający z paczki pobranej stąd:
http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/ ... sions.html .
Podmień plik libflashplayer.so na starszy - ostatni działający z paczki pobranej stąd:
http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/ ... sions.html .
Ostatnio zmieniony 22 gru 2013, 14:36 przez marcin1982, łącznie zmieniany 1 raz.
- igotit4free
- Przyjaciel
Stary procesor nie obsługuje instrukcji ss2. Tutaj mowa o proponowanym rozwiązaniu.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
-
- Piegowaty Guziec
Po podmianie plików youtube ruszył. Ale cały czas wszystko chodzi wolno i mało płynnie. Czy jest jakiś sposób na "dodanie kopa" systemowi? Powyłączanie jakiś wodotrysków, nie wiem...coś co sprawi, że komputer będzie działał płynnie. Bo czy nie powinien tak chodzić przy takich parametrach?igotit4free pisze:Stary procesor nie obsługuje instrukcji ss2. Tutaj mowa o proponowanym rozwiązaniu.
Filmik na youtube nawet na 144p lekko się przycina.
-
- Przyjaciel
mam problem z kartą graficzną
Skąd najlepiej ściągać dystrybujce?
Wątek zaczyna się robić o wszystkim i o niczym... Zaglądnij kolego czasami do działu Poradniki i przewodniki - znaleźć tam można sporo ciekawych informacji. Na przykład tutaj:Czy jest jakiś sposób na "dodanie kopa" systemowi? Powyłączanie jakiś wodotrysków, nie wiem...coś co sprawi, że komputer będzie działał płynnie.
viewtopic.php?f=142&t=171074
viewtopic.php?f=142&t=171187
-
- Piegowaty Guziec
Ok, rozumiem.
A jeszcze tylko spytam, bo wydaje mi się, że może to być jednak wina tej karty graficznej.
Jak sprawdzić czy wszystko co możliwe osiągnąłem w tym kierunku?
A jeszcze tylko spytam, bo wydaje mi się, że może to być jednak wina tej karty graficznej.
Jak sprawdzić czy wszystko co możliwe osiągnąłem w tym kierunku?
-
- Przyjaciel
Przeczytaj raz jeszcze cały wątek i sprawdź, czy zastosowałeś się do powyższych porad. I trzymaj system w ryzach i aktualizuj pakiety od czasu do czasu:Jak sprawdzić czy wszystko co możliwe osiągnąłem w tym kierunku?
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
-
- Piegowaty Guziec
Wszystko z wątku zrobiłem.bear7 pisze:Przeczytaj raz jeszcze cały wątek i sprawdź, czy zastosowałeś się do powyższych porad. I trzymaj system w ryzach i aktualizuj pakiety od czasu do czasu:Jak sprawdzić czy wszystko co możliwe osiągnąłem w tym kierunku?Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade