Logowanie do KDE bez hasła?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
tristan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 327
Rejestracja: 04 maja 2005, 21:46
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Logowanie do KDE bez hasła?

Post autor: tristan » 19 sty 2018, 16:50

Mam neona i tam przy dodawaniu usera nie ma ptaszka [ ] pozwól logować bez hasła. jak to osiągnąć? Mam mieć konto dla uczniów, dostępne, więc hasła oni nie znają.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3878
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Logowanie do KDE bez hasła?

Post autor: jacekalex » 19 sty 2018, 17:22

To zależy od managera logowania.
GDM, SDDM LightDM, w każdym da się to zrobić, ale w każdym wymaga to innych wpisów w konfigach.

Np SDDM:
https://wiki.archlinux.org/index.php/SDDM#Autologin
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
tristan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 327
Rejestracja: 04 maja 2005, 21:46
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Logowanie do KDE bez hasła?

Post autor: tristan » 19 sty 2018, 20:08

Nie, nie chodzi o autologin! Autologin domyślnie loguje na starcie jedno wybrane konto. Chodzi o to, żeby wybrane konta logowały się bez hasła po prostu. Tak jak to jest w innych odmianach ubuntu. Wygląda na to, że ten SDDM nie ma takiej opcji :(
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3878
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Logowanie do KDE bez hasła?

Post autor: jacekalex » 20 sty 2018, 01:14

To trzeba spróbować wyłączyć pam-cracklib i ustawić użytkowników z pustymi hasłami.
Chociaż nie wiem, czy jakiś inny mechanizm nie będzie blokował logowania z pustym hasłem.

Jeżeli w Ubuntu to tak działało, to po prostu zobacz, jak to rozwiązali od strony konfiguracji.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
tristan
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 327
Rejestracja: 04 maja 2005, 21:46
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Logowanie do KDE bez hasła?

Post autor: tristan » 20 sty 2018, 06:19

Nie wiem jak rozwiązali. Jest ptaszek przy zakładaniu konta. Konto hasło ma, ale wejść się na nie na bez hasła. Podejrzewam, że w tym SDDM nie ma takiej opcji, skoro nie ma ptaszka w GUI :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”