Skrót klawiszowy do wyłączania komputera bez autoryzacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
tekner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10

Skrót klawiszowy do wyłączania komputera bez autoryzacji

Post autor: tekner »

Witam,
mam życzenie zrobić sobie skrót klawiszowy do wyłączania komputera, żeby nie musieć go wyklikiwać, ale przy korzystaniu z niego - prosi o autoryzacje, co też jest troche upierdliwe. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak kazać mu się zamknąć bez proszenia o hasło?

Jeśli to istotne, to skrót klawiszowy to super+alt+F4 i komenda "sudo init 0"
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Skrót klawiszowy do wyłączania komputera bez autoryzacji

Post autor: rom »

http://linux.byexamples.com/archives/31 ... -password/
Tutaj jest wyjaśnione jak zmienić uprawnienia. Zamiast mysurface wstawiasz swój login (wtedy tylko ty będziesz mógł wyłączać bez hasła), albo wpisujesz to drugie polecenie z %admin - wtedy wszyscy z grupy admin będą mogli tak wyłączać. Potem zrobić sobie skrót klawiszowy z poleceniem

Kod: Zaznacz cały

sudo shutdown -h now
które tym razem, pomimo sudo, nie będzie pytać o hasło. Gdyby skrót nie zadziałał, wtedy polecenie umieść w skrypcie i jego podepnij pod skrót klawiszowy.

edycja
Nie doczytałem. Co do "init 0", to w komentarzach poniżej ktoś o to pyta i jest tam odpowiedź.
także = też
tak że = więc
tekner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rozumiem co mam zrobić, ale nadpisywanie tego pliku wywoływanego poleceniem sudo visudo nie działa. Dopisuje tą linie z %admin i chce zapisać. Pyta mnie potem o jakieś formaty mac, dos, pyta czy wczytać czy dopisać i czegokolwiek bym nie wybrał, to i tak nic się nie dzieje. Nie wiem co zrobić, żeby ten plik się nadpisał....
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Zatem inaczej. Zrób kopię pliku który chcesz zmodyfikować

sudo cp /plik.źródłowy /plik.źródłowy.kopia
A następnie, zależy jakiego środowisk używasz, edytujesz:

gksudo gedit /plik.źródłowy
kdesu kate /plik.źródłowy
lub
sudo nano /plik.źródłowy
także = też
tak że = więc
tekner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ok, dzieki. Poradziłem sobie troche inaczej. Zrobiłem "sudo gedit /etc/sudoers", wpisałem co trzeba do tego pliku, kliknąłem "zapisz" i działa ;p. Dzięki za pomoc

Ale mam inne pytanie, też związane z wyłączaniem komputera. I to mnie dość zaskoczyło. Założyłem konto standardowe innemu użytkownikowi komputera i gdy on ze swojego konta nawet wyklika wyłączanie komputera, to prosi go o moje hasło. To normalne? Pamiętam, ze jeszcze wczoraj tak nie było. Da się coś na to poradzić? Jeśli to ważne, to używam gnome 3
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: Shimmy »

tekner pisze:ok, dzieki. Poradziłem sobie troche inaczej. Zrobiłem "sudo gedit /etc/sudoers", wpisałem co trzeba do tego pliku, kliknąłem "zapisz" i działa ;p. Dzięki za pomoc
:o

/etc/sudoers można otwierać tylko z pomocą visudo bądź nano. Otwarcie gedit/kate spowoduje uszkodzenie pliku i nie będziesz mógł wykonywać operacji z sudo. Jesteś pewien że wszystko działa?

Aby to cofnąć, musisz z poziomu live-cd zamontować dysk z tamtym ubuntu na który to napsioczyłeś i zedytować (z pomocą nano!) plik sudoers. A najlepiej usunąc go (sudo rm -R /etc/sudoers) i wstawić domyślny (sudo nano /etc/sudoers i wkleić odpowiednie linie -> https://help.ubuntu.com/community/Sudoers)
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Shimmy pisze: /etc/sudoers można otwierać tylko z pomocą visudo bądź nano. Otwarcie gedit/kate spowoduje uszkodzenie pliku i nie będziesz mógł wykonywać operacji z sudo. Jesteś pewien że wszystko działa?

Aby to cofnąć, musisz z poziomu live-cd zamontować dysk z tamtym ubuntu na który to napsioczyłeś i zedytować (z pomocą nano!) plik sudoers. A najlepiej usunąc go i wstawić domyślny https://help.ubuntu.com/community/Sudoers
Tak coś podejrzewałem, że może się coś takiego okazać. Dlatego poleciłem zrobić kopię pliku najpierw. Ale wcześniej jeszcze zajrzałem do Google i tam były porady właśnie z użyciem Gedit.
także = też
tak że = więc
tekner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

czy to znaczy, że jeśli chciałem skasować sesje gościa i w jakimś tam pliku (tym, co mozna wygooglowac) dopisałem "allow-guest=false" za pomocą gedit, to też coś spartaczyłem?

i odnośnie nano, to mi w takim razie powiedzcie, co mam zrobić, jak już dopiszę tę linijkę do tego pliku, żeby ten plik zapisać, bo tego nie ogarniam ;D. Ewentualnie powiedzcie, czy vim się nadaje do edytowania tego typu plików, bo kolega mnie nauczył otwierania, pisania, zapisywania i wychodzenia z tego programu, więc sobie poradzę ;p
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Podczas edycji nano masz u dołu wypisane akcje:
^O - Zapisz czyli Ctrl+o
^X - Zamknij - Ctrl+x
także = też
tak że = więc
tekner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

tak. Wiem co to znaczy ^O. Ale potem mnie pyta o jakiś format dos, mac, o dopisanie i o inne różne rzeczy i nie wiem co zrobić, więc ponawiam pytanie:

Czy vim nadaje się do edycji takich plików?
Czy edytując geditem plik "/etc/lightdm/lightdm.conf" też mogłem coś rozwalić?
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Myślę, że to bardzo mało prawdopodobne. W końcu lightdm.conf to zwykły plik konfiguracyjny (jak sources.list, grub.cfg itp.), a takie często otwiera się zwykłym edytorem.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Shimmy pisze: /etc/sudoers można otwierać tylko z pomocą visudo bądź nano. Otwarcie gedit/kate spowoduje uszkodzenie pliku i nie będziesz mógł wykonywać operacji z sudo.
A znasz jeszcze parę takich bajek?

Zapisanie błędnej zawartości pliku może powodować błędne działanie sudo. Ale o otwarciu nigdy nie słyszałem.
BTW. edytorem używanym w visudo może być równie dobrze gedit jak kate. Visudo po prostu sprawdza, czy plik który chcesz zapisać jest poprawny składniowo i nie dopuszcza do zapisania ewidentnie błędnego pliku. Plik który jest składniowo poprawny a zawiera bzdury bardzo grzecznie zapisze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”