Różnice w efektach instalacji sterownika drukarki ze skanerem HP C4780 w UNITY i GNOME Shell

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Różnice w efektach instalacji sterownika drukarki ze skanerem HP C4780 w UNITY i GNOME Shell

Post autor: hsurim »

W związku z przejściem na 12.04 - instalowałem system na nowo - zauważyłem zasadnicze równice w instalowaniu a potem i działaniu sterownika do drukarki ze skanerem, w zależności od użytego środowiska graficznego, w momencie jego instalowania :pt36:
Zaobserwowałem, iż sterownik do drukarki ze skanerem HP C4780 (zawsze wybiera sterownik C4700 series) w pełni instaluje się tylko i wyłącznie pod UNITY.
Gdy zastosuję identyczna procedurę dodania drukarki w GNOME Shell, sterownik instaluje się (teoretycznie) ten sam,ale nie ma wówczas wielu opcji konfiguracyjnych i ... nie działa skaner. :shock:
Próbowałem tych samych operacji w Ubuntu 11.10 i jest identyczna sytuacja.

Dodam, że gdy tę drukarkę zainstaluję pod UNITY, to już potem działa wszystko (ze skanerem) poprawnie w każdym z tych dwóch środowisk.

Dlaczego instalacja sterownika tej drukarki wykonywana w UNITY jest jak najbardziej poprawna a w GNOME nie jest do końca udana ?

=======================================================================
-- niedziela, 10 czerwca 2012, 11:39 --

Dodatkowo, panel ustawień drukarki również różni się i to baaardzo znacząco.

http://images46.fotosik.pl/1589/fd982f2defb20023.jpg
Panel ustawień drukarki w UNITY

http://images37.fotosik.pl/1594/d2caae8e86b20185gen.jpg
Panel ustawień drukarki w GNOME (w opcjach są tylko zezwoleni użytkownicy)

Dlaczego ??

Ostatnio przesunięty w górę 10 paź 2012, 19:26 przez: hsurim.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”