• Reklama

System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.

System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Postprzez electro » 31 paź 2012, o 03:07

Mam taki nie codzienny problem i ciężko znaleźć dobrą radę.

Ponieważ mój dysk twardy jest w bardzo złym stanie (pokazuje to mechanizm s.m.a.r.t , ale ten dysk mi działa - właśnie pisze z niego).I nie będę miał tego mojego jedynego dysku twardego, którego wyślę pocztą z reklamacją (jest na gwarancji). To przez co najmniej ok 2 tygodni nie będę miał żadnego dysku twardego, za nim nowego mi przyślą (mam by najmniej taką nadzieję :) ). Potrzebuję na ten czas "kryzysowy" działającego komputera do pisania pracy magisterskiej, czyli dostęp do np. libre office, przeglądarki www itp.


Myślałem rozwiązać to w sposób:

- pożyczyć od kogoś dysk twardy na ten czas "kryzysowy" i zainstalowac na nim system operacyjny i tak dalej ... (ale narazie jakoś nie mam od kogo, będę jeszcze pytał)

- innym rozwiązaniem jest użycie - uruchomienie systemu operacyjnego z pendrive, płyty cd, dvd czyli liveCD <-- robiłem to kiedyś już i działało - tylko że strasznie wolno i mało komfortowo

Myślałem o uruchomieniu (zrzuceniu, całego) systemu operacyjnego livecd do tak zwanego ram dysku (mam 4 GB RAMu) - wtedy szybciej to działa niż typowy livecd z płyty(robiłem to kiedyś z jakąś dystrybucją) , niektóre dystrybucje chyba np. slax mam taką funkcję z ram dyskiem

Będę celował w rozwiązanie właśnie z obsługę tego ram dysku - szybciej to działa po prostu. Tylko muszę użyć np. jakąś dystrybucję linuxa uruchamianą z pendriva lub cd/dvd


Co polecacie państwo - jakie distro, albo jakiś inny sposób rozwiązania tego problemu. Myślałem o dystrybucji np. ubuntu ale jakoś nie znalazłem jak to zrobic z tym ram dyskiem i ubuntu
Avatar użytkownika
electro
Piegowaty Guziec
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2 kwi 2007, o 09:20
Gadu-Gadu: 6152930
Płeć: Mężczyzna
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Reklama

Re: System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Postprzez arthulus » 31 paź 2012, o 08:19

KNOPPIX http://zyli.republika.pl/linux/knoppix.html polecenie ładowania do ramu "knoppix lang=pl toram "
albo Puppy Linux ładuje automatycznie do ramu

Możesz też zrobić inaczej jeżeli masz grub2, dajesz obraz iso na pendrive/dysk i ustawiasz ścieżkę do niego w grubie
Avatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
 
Posty: 416
Dołączył(a): 11 paź 2011, o 14:38
Gadu-Gadu: 11324830
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86

Re: System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Postprzez valdi74 » 31 paź 2012, o 11:11

electro napisał(a):Będę celował w rozwiązanie właśnie z obsługę tego ram dysku - szybciej to działa po prostu. Tylko muszę użyć np. jakąś dystrybucję linuxa uruchamianą z pendriva lub cd/dvd

Co polecacie państwo - jakie distro, albo jakiś inny sposób rozwiązania tego problemu. Myślałem o dystrybucji np. ubuntu ale jakoś nie znalazłem jak to zrobic z tym ram dyskiem i ubuntu

Tu jest opisany prosty sposób uruchamiania Ubuntu w trybie live w RAM:
https://help.ubuntu.com/community/Grub2/ISOBoot
https://help.ubuntu.com/community/Grub2/ISOBoot/Examples
Wygląda na to, że wystarczy użyć opcji 'toram', podobnie jak w knoppix.
Avatar użytkownika
valdi74
Zakręcona Traszka
 
Posty: 527
Dołączył(a): 1 maja 2007, o 12:58
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Postprzez electro » 31 paź 2012, o 19:44

Przetestowałem przed chwilą - w miare dobry sposób to użycie właśnie ubuntu (akurat najnowsze 12.10 - ok. 800 MB ) uruchamiane w pełni do ram dysku z opcją podczas uruchamianaia - trzeba wpisać, dopisać jako parametr uruchamiania :

toram



Mam 4 GB ramu więc te 800MB które lokuje się w ram jest ok 1/4 mojego ramu. Aha wiec ogólnie wymagane jest chyba z min . 1,5 Gb albo i więcej ramu tym lepiej dla komfortowej pracy , jako livecd jak znazazł :)

lepiej chodzic system w ramie niz z cd/dvd/usb-pendriva poprostu ram w komputerze jest najszybszy :)


Ubuntu jest bardzo dobrą dystrybucją typu "livecd" do tego, można jeszcze użyć dystrybucji knoppix (jest kombajnem z masą aplikacji dostepnych odrazu). Zaraz właśnie uruchomię knopixa i sprawdze jak to działa w porównaniu do ubuntu :)


Napewno są jeszcze inne metody - różne dystrybucje (albo windowsa uruchamiac można w taki sposób) ... ale jak to w życiu każde oprogramoanie ma swoje wady i zalety
Avatar użytkownika
electro
Piegowaty Guziec
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2 kwi 2007, o 09:20
Gadu-Gadu: 6152930
Płeć: Mężczyzna
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Postprzez marek-kowalski » 2 lis 2012, o 14:39

Można zrobić tak, aby na pendrive zainstalować GRUB'a i wrzucić na tego pendrive'a plik .iso i żeby podczas uruchamiania komputera GRUB wrzucił ten .iso do ramu?
marek-kowalski
Serdeczny Borsuk
 
Posty: 106
Dołączył(a): 15 lut 2011, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Postprzez valdi74 » 5 lis 2012, o 16:13

marek-kowalski napisał(a):Można zrobić tak, aby na pendrive zainstalować GRUB'a i wrzucić na tego pendrive'a plik .iso i żeby podczas uruchamiania komputera GRUB wrzucił ten .iso do ramu?

Można. Właśnie o tym traktuje ten wątek :-) Instalujesz GRUB2 na penie, potem wrzucasz tam plik ISO (np. do katalogu iso). Na końcu do pliku /boot/grub/grub.cfg (na penie!) dodajesz poniższy wpis. Przykład dla Ubuntu 12.10 amd64:
Kod: Zaznacz cały
menuentry "Ubuntu 12.10 amd64 live" {
set isofile="/iso/ubuntu-12.10-desktop-amd64.iso"
insmod fat
search --no-floppy --fs-uuid XXXX-XXXX --set root
loopback loop $isofile
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper toram iso-scan/filename=$isofile debian-installer/locale=pl_PL --
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}

W miejsce XXXX-XXXX wpisujesz uuid (blkid) partycji na penie (w moim przypadku to FAT). Zmienna isofile zawiera ścieżkę do pliku iso na penie.
Avatar użytkownika
valdi74
Zakręcona Traszka
 
Posty: 527
Dołączył(a): 1 maja 2007, o 12:58
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Postprzez electro » 5 lis 2012, o 17:20

Zastanawiam się teraz tylko czy tym obrazem iso może być downolny system operacyjny, dystrybucja linuxa itp. jako obraz iso ? Jeżli by tak było to było by super :) Bo akurat w tym przypadku jest mowa o Ubuntu
Avatar użytkownika
electro
Piegowaty Guziec
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2 kwi 2007, o 09:20
Gadu-Gadu: 6152930
Płeć: Mężczyzna
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: System operacyjny (cały) uruchamiany z ram dysku

Postprzez valdi74 » 7 lis 2012, o 09:03

electro napisał(a):Zastanawiam się teraz tylko czy tym obrazem iso może być downolny system operacyjny, dystrybucja linuxa itp. jako obraz iso ?

Nie może. Będą tak działać tylko niektóre dystrybucje.
Avatar użytkownika
valdi74
Zakręcona Traszka
 
Posty: 527
Dołączył(a): 1 maja 2007, o 12:58
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64


Powrót do Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DeJoker, DonMateo, xirtam i 10 gości