Brak możliwości zalogowania 12.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Brak możliwości zalogowania 12.04
Witam
Wczoraj aktualizowałem system i w tym czasie zawiesił się komputer, ekran przygasł i na nic nie odpowiadał. Po resecie nie ma możliwości zalogowania się (do tej pory miałem automatyczne logowanie, aby nie wpisywać hasła). Obecnie po starcie Ubuntu na ekranie mam monit o podanie hasła, jednak po poprawnym wpisaniu za chwilę monit pojawia się ponownie i tak w kółko.
W trybie awaryjnym, jako root spróbowałem pooglądać swój katalog /home/user, jednak po wykonaniu komendy dir tam nic nie ma! Jest partycja /home, jednak w niej nie ma mojego katalogu. Co się stało? Czy linux zjadł mi mój katalog? Jak to można naprawić, oprócz formatu?
Wczoraj aktualizowałem system i w tym czasie zawiesił się komputer, ekran przygasł i na nic nie odpowiadał. Po resecie nie ma możliwości zalogowania się (do tej pory miałem automatyczne logowanie, aby nie wpisywać hasła). Obecnie po starcie Ubuntu na ekranie mam monit o podanie hasła, jednak po poprawnym wpisaniu za chwilę monit pojawia się ponownie i tak w kółko.
W trybie awaryjnym, jako root spróbowałem pooglądać swój katalog /home/user, jednak po wykonaniu komendy dir tam nic nie ma! Jest partycja /home, jednak w niej nie ma mojego katalogu. Co się stało? Czy linux zjadł mi mój katalog? Jak to można naprawić, oprócz formatu?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Brak możliwości zalogowania 12.04
Jeżeli masz /home na osobnej partycji, to w trybie awaryjnym nie jest ta partycja z automatu montowana. Dlatego widzisz katalog /home, ale do niego nie jest podłączona partycja z twoim katalogiem domowym - stąd /home jest pusty. W rzeczywistości te dane są na dysku.
-
- Piegowaty Guziec
/home mam na osobnej partycji, więc powyższe wyjaśnia sprawę zalogowania w trybie awaryjnym.
Jednak chciałbym powrócić do stanu przed awarią. W chwili obecnej, przy normalnym starcie Ubuntu, pokazuje się pulpit i monit o hasło, (wcześniej nie musiałem podawać hasła, bo sam używam komputera i jest szybciej). Po poprawnym wpisaniu ekran na chwilę gaśnie i ponownie pokazuje się pulpit i monit o hasło. I tak "w kółko".
Znalazłem gdzieś podobny problem, konkretnie tutaj: dobreprogramy, jednak te podpowiedzi nie działają. Szczególnie ostatnia:
(sq7btu, to oczywiście mój login) nie powoduje znalezienia mojego katalogu.
Jak przywrócić system do stanu przed awarią?
(Cieszy mnie, że mój katalog domowy fizycznie nie zniknął, bo od jakiegoś czasu przesiadłem się całkowicie na Ubuntu i mam tam 3 ważne pliki, których już nie odtworzę. Jednak i tak nie mogę się do nich dostać)
Jednak chciałbym powrócić do stanu przed awarią. W chwili obecnej, przy normalnym starcie Ubuntu, pokazuje się pulpit i monit o hasło, (wcześniej nie musiałem podawać hasła, bo sam używam komputera i jest szybciej). Po poprawnym wpisaniu ekran na chwilę gaśnie i ponownie pokazuje się pulpit i monit o hasło. I tak "w kółko".
Znalazłem gdzieś podobny problem, konkretnie tutaj: dobreprogramy, jednak te podpowiedzi nie działają. Szczególnie ostatnia:
Kod: Zaznacz cały
chown -R sq7btu:sq7btu /home/sq7btu
Jak przywrócić system do stanu przed awarią?
(Cieszy mnie, że mój katalog domowy fizycznie nie zniknął, bo od jakiegoś czasu przesiadłem się całkowicie na Ubuntu i mam tam 3 ważne pliki, których już nie odtworzę. Jednak i tak nie mogę się do nich dostać)
-
- Gibki Gibbon
Podaj wynik polecenia:
ls -al /home
whoami
groups sq7btu
cat /etc/passwd
-
- Piegowaty Guziec
Już podaję:
ls -al /home
whoami
groups sq7btu
cat /etc/passwd
Z tym jest najgorzej, bo jest tak dużo danych na ekranie, że nie potrafię tego przepisać.
ls -al /home
drwxr-xr-x 2 root root 4096 sty 23 21:12 .
drwxr-xr-x 25 root root 4096 lut 6 20:21 ..
root
sq7btu : sq7btu adm cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashare
Z tym jest najgorzej, bo jest tak dużo danych na ekranie, że nie potrafię tego przepisać.
-
- Gibki Gibbon
Podaj jeszcze wyniki:
A z plikiem passwd to zrób tak - przekieruj wyjście konsoli do pliku:
Potem wstaw plik /root/plik.
cat /etc/fstab
blkid
cat /etc/passwd > /root/plik
-
- Piegowaty Guziec
Mam dość duże problemy z przepisywaniem wszystkiego, bo... teraz odpisuję z Windowsa. Jak mam coś sprawdzić na Ubuntu, resetuje komputer, wchodzę w tryb awaryjny i root, a tam nie mogę nawet zamontować stacji dyskietek, żeby przenieść utworzone pliki (z przekierowania konsoli). Nie wiem jak to przenieść na jakikolwiek nośnik, żeby odczytać pod Windowsem. dodam, że chciałem uruchomić Midnight Commander-a (MC), żeby sobie uprościć, ale też nie działa,
cat /etc/fstab
Wypisuje dość dużo informacji. Zauważyłem, że na 1 partycji linuxa (wszystko oprócz /home) jest jakiś error
blkid
cat /etc/passwd > /root/plik
No właśnie nie wiem jak ten plik przenieść "tutaj", czyli pod Windowsa.
[+]
A może w jakiś sposób pomoże użycie "LiveCD" z Ubuntu?
-- 17 lut 2013, o 17:57 --
Uruchomiłem "LiveCD" I dostałem się do partycji. Może napiszę w sposób "laicki", ale wygląda to tak:
Partycja UUID="2096e582-904e-4f37-bbae-9834b7fbf52d, czyli główna ma katalog /home, który jest pusty, nie ma w nim nic. Druga partycja: UUID="dde1c2a1-0f8b-4643-a5a8-cb7ba4ad8e78, czyli ta na której przy instalacji zakładałem /home ma dwa katalogi. Pierwszy : /lost+found, drugi /sq7btu, czyli mój. W moim katalogu mam wszystko co potrzebuję, nie zniknęły żadne pliki, mogę odzyskać to co niezbędne, czyli niby wszystko w porządku (oprócz braku możliwości uruchomienia systemu). Jednak, pomimo że wszystko jest na miejscu Ubuntu się nie uruchamia, tylko w kółko prosi o hasło.
Teraz dostałem się do plików o które wcześniej pytałeś. Wklejam ich zawartość z okna edytora, ale chyba będzie to to samo co poprzez komendę "cat" I tak:
cat /etc/fstab
cat /etc/passwd
Gdzie tkwi błąd logowania?
-- 18 lut 2013, o 15:46 --
Problem rozwiązany. Nie wiem, czy zrobiłem to dobrze, ale system działa.
Co zrobiłem:
Ponieważ z "LiveCD" mogłem dostać się na własny katalog /home i zauważyłem, że wszystko jest "na miejscu", uruchomiłem Ubuntu w trybie awaryjnym i z kilku opcji wybrałem:
Po tym zamontowało mi wszystkie partycje (wcześniej nie montował). Teraz w wierszu poleceń root-a mogłem już uruchomić MC. Najpierw jednak wykonałem
następnie uruchomiłem MC i edytowałem plik /etc/fstab. Jak wcześniej pokazywałem partycja / miała error. Wpisałem w to miejsce "defaults", czyli tak jak było przy następnej partycji /home (zamiast "errors-remount-ro" podstawiłem "defaults"). Zapisałem, reset i wszystko działa. System ruszył.
Nie wiem, czy wszystko zrobiłem dobrze, a na pewno nie zrobiłem tego w profesjonalny sposób, jednak cel został osiągnięty.
cat /etc/fstab
Wypisuje dość dużo informacji. Zauważyłem, że na 1 partycji linuxa (wszystko oprócz /home) jest jakiś error
blkid
/dev/sda1: LABEL="ZastrzeM-EM-<one przez system" UUID="F274042E7403F45F" TYPE="ntfs"
/dev/sda2: UUID="ECC00AB9C00A89D2" TYPE="ntfs"
/dev/sda3: UUID="2096e582-904e-4f37-bbae-9834b7fbf52d" TYPE="ext4"
/dev/sda5: UUID="dde1c2a1-0f8b-4643-a5a8-cb7ba4ad8e78" TYPE="ext4"
/dev/sda6: UUID="0a8a7add-300c-473b-bf82-255bb2d5d67f" TYPE="swap"
No właśnie nie wiem jak ten plik przenieść "tutaj", czyli pod Windowsa.
[+]
A może w jakiś sposób pomoże użycie "LiveCD" z Ubuntu?
-- 17 lut 2013, o 17:57 --
Uruchomiłem "LiveCD" I dostałem się do partycji. Może napiszę w sposób "laicki", ale wygląda to tak:
Partycja UUID="2096e582-904e-4f37-bbae-9834b7fbf52d, czyli główna ma katalog /home, który jest pusty, nie ma w nim nic. Druga partycja: UUID="dde1c2a1-0f8b-4643-a5a8-cb7ba4ad8e78, czyli ta na której przy instalacji zakładałem /home ma dwa katalogi. Pierwszy : /lost+found, drugi /sq7btu, czyli mój. W moim katalogu mam wszystko co potrzebuję, nie zniknęły żadne pliki, mogę odzyskać to co niezbędne, czyli niby wszystko w porządku (oprócz braku możliwości uruchomienia systemu). Jednak, pomimo że wszystko jest na miejscu Ubuntu się nie uruchamia, tylko w kółko prosi o hasło.
Teraz dostałem się do plików o które wcześniej pytałeś. Wklejam ich zawartość z okna edytora, ale chyba będzie to to samo co poprzez komendę "cat" I tak:
cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=2096e582-904e-4f37-bbae-9834b7fbf52d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda5 during installation
UUID=dde1c2a1-0f8b-4643-a5a8-cb7ba4ad8e78 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=0a8a7add-300c-473b-bf82-255bb2d5d67f none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
daemon:x:1:1:daemon:/usr/sbin:/bin/sh
bin:x:2:2:bin:/bin:/bin/sh
sys:x:3:3:sys:/dev:/bin/sh
sync:x:4:65534:sync:/bin:/bin/sync
games:x:5:60:games:/usr/games:/bin/sh
man:x:6:12:man:/var/cache/man:/bin/sh
lp:x:7:7:lp:/var/spool/lpd:/bin/sh
mail:x:8:8:mail:/var/mail:/bin/sh
news:x:9:9:news:/var/spool/news:/bin/sh
uucp:x:10:10:uucp:/var/spool/uucp:/bin/sh
proxy:x:13:13:proxy:/bin:/bin/sh
www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/bin/sh
backup:x:34:34:backup:/var/backups:/bin/sh
list:x:38:38:Mailing List Manager:/var/list:/bin/sh
irc:x:39:39:ircd:/var/run/ircd:/bin/sh
gnats:x:41:41:Gnats Bug-Reporting System (admin):/var/lib/gnats:/bin/sh
nobody:x:65534:65534:nobody:/nonexistent:/bin/sh
libuuid:x:100:101::/var/lib/libuuid:/bin/sh
syslog:x:101:103::/home/syslog:/bin/false
messagebus:x:102:105::/var/run/dbus:/bin/false
colord:x:103:108:colord colour management daemon,,,:/var/lib/colord:/bin/false
lightdm:x:104:111:Light Display Manager:/var/lib/lightdm:/bin/false
whoopsie:x:105:114::/nonexistent:/bin/false
avahi-autoipd:x:106:117:Avahi autoip daemon,,,:/var/lib/avahi-autoipd:/bin/false
avahi:x:107:118:Avahi mDNS daemon,,,:/var/run/avahi-daemon:/bin/false
usbmux:x:108:46:usbmux daemon,,,:/home/usbmux:/bin/false
kernoops:x:109:65534:Kernel Oops Tracking Daemon,,,:/:/bin/false
pulse:x:110:119:PulseAudio daemon,,,:/var/run/pulse:/bin/false
rtkit:x:111:122:RealtimeKit,,,:/proc:/bin/false
speech-dispatcher:x:112:29:Speech Dispatcher,,,:/var/run/speech-dispatcher:/bin/sh
hplip:x:113:7:HPLIP system user,,,:/var/run/hplip:/bin/false
saned:x:114:123::/home/saned:/bin/false
sq7btu:x:1000:1000:Jarosław Piotrowski,,,:/home/sq7btu:/bin/bash
-- 18 lut 2013, o 15:46 --
Problem rozwiązany. Nie wiem, czy zrobiłem to dobrze, ale system działa.
Co zrobiłem:
Ponieważ z "LiveCD" mogłem dostać się na własny katalog /home i zauważyłem, że wszystko jest "na miejscu", uruchomiłem Ubuntu w trybie awaryjnym i z kilku opcji wybrałem:
fsck - sprawdź poprawność wszystkich systemów plików
chown -R sq7btu:sq7btu /home/sq7btu
Nie wiem, czy wszystko zrobiłem dobrze, a na pewno nie zrobiłem tego w profesjonalny sposób, jednak cel został osiągnięty.