Skalowanie ekranu nvidia

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
2sky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Skalowanie ekranu nvidia

Post autor: 2sky »

Witam, ostatnio postanowiłem nagrać sobie linuxa. Wersja na jaką trafiło to xubuntu 13.04(z xfce).
Wszystko bardzo fajnie śmiga, lecz mam pewien problem z grafiką.
Gdy chcę uruchomić aplikacje, które nie posiadają opcji wyboru rozdzielczości w innym stosunku niż 4:3 mam czarne paski po bokach lub aplikacja nie jest na pełnym ekranie.
W programie nvidia x server settings nie ma możliwości zaznaczenia/odznaczenia takiej opcji jak skalowanie ekranu(FORCE GPU scalling).
Z tego co w internecie wyczytałem w nowszych wersjach nvidia x server nie ma już takiej opcji. Na jakichś forach po angielsku widziałem coś o konfiguracjach jakiegoś pliku xorg.conf. Niestety nie za bardzo wiem co tam pozmieniać i czy to by coś dało w ogóle.
A jeśli nie to czy jest jakiś inny sposób aby osiągnąć rozciągniecie ekranu??
Moja karta graficzna to nv geforce 9300M
wersja programu i sterownika na załączonym screenie.

-- 5 maja 2013, o 13:55 --

Wiem, że nie powinienem pisać postów pod sobą, ale rozwiązałem swój problem i chcę pokazać jak dla potomności :)

Problem tkwił w tym, że po instalacji sterowników od NVIDI-i nie miałem do wyboru rozdzielczości innej niż 1280x800.
Na standardowym sterowniku rozdzielczości do wyboru miałem zdecydowanie więcej. Jednak na standardowym sterowniku nie ma akceleracji niestety. Tak więc usunąłem sterowniki aktualne(instrukcja na końcu posta).
Następnie zainstalowałem w terminalu nvidia-settings (sudo apt-get install nvidia-settings).
Później zainstalowałem sterownik od NVIDI-i(wersja 173), ponowne uruchomienie systemu.
Kolejno sprawdzenie czy sterownik dobrze rozsiadł się w systemie(tzn. uruchomienie aplikacji pełnoekranowej przez Wine) - zakończone niepowodzeniem.
Dalej ponowne uruchomienie systemu(TAK-bez jakichkolwiek zmian).
I po uruchomieniu systemu test jak prędzej(wszystko działa jak należy).

Tak, więc jedyna odpowiednia wersja dla mnie sterowników to wersja oznaczona numerem 173 od NVIDI-i zainstalowane na świeży system.

Jeśli chcemy usunąć sterowniki od NVIDI-i tak, żeby później nie powinny kolidować to wykonujemy po kolei te czynności w terminalu:
sudo apt-get remove nvidia*
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo apt-get --reinstall install libgl1-mesa-glx
sudo reboot

i wszystko powinno być OK.
Pozdrawiam Michał.
Załączniki
screen.jpg
(98.1 KiB) Nie pobierany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”