enedil pisze:To co wpisałem wyłączy kartę zintegrowaną dla gier ze Steama. Trzeba coś podobnego dodać do gier z Wine.
To, co podałeś, nie wyłączy intelowskiej karty, tylko zmusi kartę od NVidii do działania. I nie, to nie jest jedno i to samo...
enedil pisze:Chyba zależy Tobie na wydajności w grach?
Napisał na czym mu zależy.
enedil pisze:Sterowniki do karty Intela są wbudowane w kernel. Prawdopodobnie byś musiał samemu kompilować ponownie kernel, wcześniej wyrzucając tamten sterownik. Moim zdaniem sobie nie poradzisz.
Już tam zaraz kompilować... Przecież można wrzucić coś na czarną listę (blacklist). Ale...
szalonyiwan pisze:Mi nie zależy na energii, zależy mi na wyłączeniu karty zintegrowanej. Coś się da z tym zrobić?
Nie. Na chwilę obecną jedynym rozsądnym i zalecanym rozwiązaniem, jest zainstalowanie Bumblebee i zapoznanie się z jego
FAQ. Jest tam informacja:
How can I disable my card?
Bumblebee 3.0 automatically disables your card if it's unused. There is no need for additional configuration.
Jak napisałem wcześniej... Możesz "zblacklistować" moduł odpowiedzialny za pracę karty od Intela, ale przyznam szczerze, że nie widziałem jeszcze żadnego wątku, aby komuś to skutecznie działało, a jak już ktoś próbował, to tylko na otwartych sterownikach dla NVidii - instalacja zamkniętych skutecznie uniemożliwiała dalszą pracę...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.