roznica 10.04LTS a 10.04LTS SERVER?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
borsuczefutro
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: Inna

roznica 10.04LTS a 10.04LTS SERVER?

Post autor: borsuczefutro »

Witam.
W poprzednim wątku pytałem o różnicę między ubuntu 10.04 a 10.10 i po postach użytkowników postanowiłem zostać przy 10.04. Jak się okazało moja wersja nie jest już wspierana, no chyba że wybrałbym wersje server. Tu nasuwa się pytanie: Czym wersja 10.04LTS a 10.04LTS server się różnią? Wyczytałem, że na pewno instalacją (choć ponoć i tak jest intuicyjna), tym że po instalacji systemu w trybie tekstowym konieczne będzie doinstalowanie trybu graficznego (nie miałbym z tym problemu, a zostałbym przy gnome), no i pakietami zainstalowanymi na początku. Po za tymi różnicami coś się zmienia? Może użytkowanie, ilość zajmowanego przez system miejsca, wymagania, jakieś problemy związane z tym systemem, dostępność programów. Trochę poczytałem, ale z doświadczenia wiem, że zdanie innych użytkowników jest bezcenne, po za tym mam bardzo słabego kompa, a nie chce zmieniać interfejsu. wole zostać przy gnome, ze względu na dziewczynę, która denerwuje się, kiedy cokolwiek zmienię w systemie..
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: roznica 10.04LTS a 10.04LTS SERVER?

Post autor: michas2224 »

Ubuntu server to "prosty system" mam tutaj na myśli coś co na desktop się na pewno nie przyda bez instalacji różnych komponentów, bez żadnej szaty graficznej z samym wierszem poleceń, dopiero instalacja jakiegoś środowiska graficznego zamieni ten system w coś używalnego. Czyli np. po instalacji pakietu ubuntu-desktop będzie miało to samo co ubuntu 10.04 Lts desktop (starsze pakiety ponieważ już nie jest wspierana). Jedynie ważne aktualizacje bezpieczeństwa będą łatane i dostarczane oprogramowanie serwerowskie. Czyli nic nowego na desktop.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

borsuczefutro pisze:Wyczytałem, że na pewno instalacją (choć ponoć i tak jest intuicyjna), tym że po instalacji systemu w trybie tekstowym konieczne będzie doinstalowanie trybu graficznego (nie miałbym z tym problemu, a zostałbym przy gnome), no i pakietami zainstalowanymi na początku. Po za tymi różnicami coś się zmienia?
Jeżeli nie bierzemy pod uwagę tego, że wydanie serwerowe ma trochę dłuższe wsparcie, to odpowiedź na twoje pytanie w zasadzie brzmi NIC i tyczy się to również poniższego:
borsuczefutro pisze:Może użytkowanie, ilość zajmowanego przez system miejsca, wymagania
Pod warunkiem, że zainstalowałeś i skonfigurowałeś odpowiednio środowisko graficzne i dodatkowe programy.
borsuczefutro pisze:jakieś problemy związane z tym systemem
Jak masz/miałeś jakieś w wydaniu biurkowym, to zapewne będziesz je miał na wydaniu serwerowym.
borsuczefutro pisze:dostępność programów.
Jak są dostępne dla wydania biurkowego, to i są na wydanie serwerowe - oba rozwiązania korzystają z tych samych repozytoriów.
borsuczefutro pisze:mam bardzo słabego kompa, a nie chce zmieniać interfejsu. wole zostać przy gnome, ze względu na dziewczynę, która denerwuje się, kiedy cokolwiek zmienię w systemie..
Wsparcie dla wydania serwerowego, prędzej czy później (z naciskiem na prędzej) się skończy. Samo GNOME2 zostało już uśmiercone. Proponuję, abyś zainteresował się alternatywnymi rozwiązaniami. Na początek możesz postawić obok GNOME2, jako dodatkowe środowisko, XFCE. Sprawdź również środowisko graficzne MATE (jedno z dwóch domyślnych środowisk graficznych w Linux Mint) - jest to próba reanimacji GNOME2. Jak chcesz zobaczyć, jak te środowiska się prezentują, to na Youtubie raczej problemów ze znalezieniem nie będzie.

Pamiętaj tylko o jednym. Pomiędzy obecnie wspieranymi wydaniami, a wydaniem 10.04 jest już spora różnica. Im bliżej wydania 14.04, tym coraz mniej użyszkodników korzysta z tego wydania i starego GNOME, i coraz trudniej będzie udzielać pomocy tym, którzy zwlekają z przesiadką na nowsze i wspierane wydania.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
borsuczefutro
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

i takie pytanie z po za tematu. Sam osobiście dokumentuje wszystkie tricki co do przyspieszania systemu, użytkowania itd. Jest może gdzieś tu na forum miejsce gdzie mógłbym to umieścić dla nowych, całkowicie zielonych użytkowników? Otrzymałem tu wiele pomocy i sam chciałbym pomóc innym. Może ktoś tak jak ja ma słabego kompa i dziewczynę, którą chciałby nakłonić do przestawienia się na ubuntu (mi z trudem to się udało, ale jednak :))

-- 18 lis 2013, o 22:46 --

no właśnie zależy mi na tym ubuntu z gnome, ponieważ dzięki temu moja dziewczyna porzuciła windows, który szczerze mówiąc strasznie mi ciążył, a jakakolwiek większa zmiana zraziłaby ją do tego systemu.
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: michas2224 »

viewforum.php?f=146 - tak tutaj, chętnie popatrzę może coś nowego :)

Możesz doinstalować mate dla gnome(zmienić później styl na ambiance, ikony) i będzie prawie jak stare gnome.
Albo zainsteresować się centos 6 tam wsparcie dla dystrybucji jest aż do 2017 roku i będziesz miał stare gnome :), ale i starsze pakiety niż w stabilnej wersji ubuntu 12.04
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

borsuczefutro pisze:no właśnie zależy mi na tym ubuntu z gnome, ponieważ dzięki temu moja dziewczyna porzuciła windows, który szczerze mówiąc strasznie mi ciążył, a jakakolwiek większa zmiana zraziłaby ją do tego systemu.
Nie jestem fanem wskrzeszania (bardziej do mnie przemawia reinkarnacja ;-) ), ale dziewczyna to siła wyższa... Zobacz, co to Mate i jak się za to zabrać:
https://www.youtube.com/watch?v=kMtf7DoDg_0
https://www.youtube.com/watch?v=wYGFXso1drM
https://www.youtube.com/watch?v=7yz4n9wmQZo
Przypomina Ci coś?
borsuczefutro pisze:i takie pytanie z po za tematu. Sam osobiście dokumentuje wszystkie tricki co do przyspieszania systemu, użytkowania itd. Jest może gdzieś tu na forum miejsce gdzie mógłbym to umieścić dla nowych, całkowicie zielonych użytkowników? Otrzymałem tu wiele pomocy i sam chciałbym pomóc innym. Może ktoś tak jak ja ma słabego kompa i dziewczynę, którą chciałby nakłonić do przestawienia się na ubuntu (mi z trudem to się udało, ale jednak :))
Mało kto korzysta już z GNOME2, ale może akurat ktoś skorzysta. Załóż osobny wątek w dziale, w którym się znajdujemy - w końcu to Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
borsuczefutro
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Może zainstaluje sobie xfce. Pamiętam jeszcze to ze szkoły i z tego co kojarzę to dużo nie rożni się od gnome. Także dziękuje wam za wyczerpujące odpowiedzi, niedługo zamieszczę moje tricki, o których mowa wyżej :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”