[solved][14.04] brak polskich znaków po starcie systemu - brak w ustawieniach innych klawiatur

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
aleizdein
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10

[solved][14.04] brak polskich znaków po starcie systemu - brak w ustawieniach innych klawiatur

Post autor: aleizdein »

Witam,

Zaraz po starcie systemu nie mam polskich znaków - w ustawieniach mam tylko jeden układ klawiatury - polski. Po każdym uruchomieniu muszę wpisać komendę setxkbmap pl (pomimo, że jest tylko jedna) i wtedy polskie znaki wracają...

Mam takie same ustawienia jak w poniższych tutorialach:
http://friendlypc.blogspot.com/2013/12/ ... -1310.html
http://tomaszslazok.pl/2012/09/ubuntu-1 ... kie-znaki/

załączam jeszcze wynik locale -a

Kod: Zaznacz cały

C
C.UTF-8
en_AG
en_AG.utf8
en_AU.utf8
en_BW.utf8
en_CA.utf8
en_DK.utf8
en_GB.utf8
en_HK.utf8
en_IE.utf8
en_IN
en_IN.utf8
en_NG
en_NG.utf8
en_NZ.utf8
en_PH.utf8
en_SG.utf8
en_US.utf8
en_ZA.utf8
en_ZM
en_ZM.utf8
en_ZW.utf8
pl_PL.utf8
POSIX
i echo $LANG

Kod: Zaznacz cały

pl_PL.UTF-8

pomożecie?
Ostatnio zmieniony 21 maja 2014, 15:46 przez aleizdein, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nefrytowa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: [14.04] brak polskich znaków po starcie systemu - brak w ustawieniach innych klawiatur

Post autor: Nefrytowa »

Odpowiadając hasłem Gierka: Pomożecie- pomożemy!
A gdzie nie masz polskich znaków? Wpisując coś w przeglądarce? Jeśli tak wystarczy dograć spolszczenie. Kliknij ustawienia systemu (koło zębate w górnym prawym rogu), następnie Języki. System sprawdzi czy są i zaproponuje wgranie dodatkowych pakietów. Kliknij zainstaluj, wpisz hasło, enter, Uwierzytelnij, Zastosuj dla całego systemu.
Aha, czasem tak miałam w Firefoxie po graniu jakiś aktualizacji, wystarczyło kliknąć na znak PL i na pl Polski w górnej belce (między połączeniem sieciowym a kopertą).
Laptop MSI GE70 2PE (Apache Pro)-679XPL, CPU: Intel® Core™ i7-4720HQ (2.6 Ghz, 3.6 GHz Turbo, 6 MB Cache) , grafika: NVIDIA GeForce GTX 860M 2GB, zintegrowana karta graficzna Intel HD 4600 , RAM: 8 GB DDR3 (1600 MHz) , HDD: 1000 GB 7200 RPM, DVD+/-RW
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: [14.04] brak polskich znaków po starcie systemu - brak w ustawieniach innych klawiatur

Post autor: valdi74 »

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1240198
Rozwiązanie z komentarza #19 powinno pomóc. Jeśli nie, to #21.
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
Awatar użytkownika
Ittaj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Ittaj »

Miałem to samo na Manjaro, wystarczyło doinstalować "polski stary" i wszystko jest ok. (Ustawienia systemu/ wpis tekstowy/+/polski stary.
JEHOWA (JHWH) imię Boga opisanego w Biblii, Ojca Jezusa (Łukasza 3:21,22) kiedyś znane także w Kościele Katolickim jako "Jahwe" (Psalm 83:19 BT) oraz używane w polskiej literaturze. (www.jehowa.info)
aleizdein
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: aleizdein »

valdi74 pisze:https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1240198
Rozwiązanie z komentarza #19 powinno pomóc. Jeśli nie, to #21.
rozwiązanie z #19 podziałało - oto ono:

Here's an easy fix:
1) open terminal
2) run ibus-setup
3) open the extra settings (the last tab)
4) check the "use system keyboard layout" checkbox

dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”