Konto "root", hasło roota

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
piotrekmichalski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 12 lut 2010, 14:13
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: piotrekmichalski » 10 kwie 2010, 15:07

Tak wogóle nie wiem jak było kiedyś, ale żeby ustawić roota hasło i pozwolic na jego logowanie wystarczy wejść w tryb recovery, wybrać root, wpisać

Kod: Zaznacz cały

passwd root
wpisać podwójnie hasło dla niego, wpisać

Kod: Zaznacz cały

reboot
I już można się logować z ekranu głównego, należy wybrać "Inne", wpisać "root" i hasło które mu ustawiliśmy :)
n3grom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 14
Rejestracja: 24 sty 2010, 22:05
Płeć: Mężczyzna
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: n3grom » 21 maja 2010, 14:15

ja mam taki problem wpisywalem na poczatku su haslo i ze nie udana autoryzacja. Poczytalem pokmninilem i ok, ale teraz gdy uzyje komendy su
n3grom@deskop:~$ su
Hasło:
root@deskop:/home/n3grom#
(n3grom nazwa uzytkownika)wyskakuje ze jestem w folderze home/nazwa a gdy wpisze sudo -i wyskakuje
n3grom@deskop:~$ sudo -i
[sudo] password for n3grom:
root@deskop:~#
jest jakas roznica miedzy tym ? kiedys mialem tak ze wpisalem su i dzialo sie to co po wpisaniu teraz sudo -i lecz zrobilem formata windy i usunelem linuxa lecz znowu powracam. Wtedy jak i dziś uzywam wersji Ubuntu 9.04
piotrekmichalski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 12 lut 2010, 14:13
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: piotrekmichalski » 23 maja 2010, 13:46

W momencie jak wpisujesz sudo, odpalasz coś jako administrator, więc loguje Cię automatycznie jako root w terminalu. Przenosi Cię wtedy do katalogu głównego (/), choć w sumie dziwne, u mnie przenosi do /root :)
n3grom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 14
Rejestracja: 24 sty 2010, 22:05
Płeć: Mężczyzna
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: n3grom » 23 maja 2010, 17:10

mniej wiecej wiem o co chodzi z tym kontem root lecz wlasnie mnie to zastanawia czemu mnie przenosi w rozne miejsca a z tego co rozumiem to i su komeda jak i sudo -i dzialaja na tej samej zasadzie ?
sunmake
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 20
Rejestracja: 29 cze 2008, 23:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: sunmake » 24 maja 2010, 00:11

OK,właśnie zainstalowałem 10.04. System-Administracja-Użytkownicy i grupy i tu niespodzianka: nie ma konta root!jest tylko moje z instalacji.Przy próbie dodania użytkownika o nazwie root wyskakuje że krótka nazwa 'root' już istnieje! Czy ktoś wie gdzie teraz pod 10.04 jest root, i jak się do niego dostać.UWAGA - nie mówię o terminalu i sudo.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 2149
Rejestracja: 23 lip 2009, 08:57
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: Admc » 24 maja 2010, 00:20

A po co ci konto roota?
Jeśli chcesz zalogować się w terminalu jako root:

Kod: Zaznacz cały

sudo su
Jeśli chcesz przeglądać pliki jako root:

Kod: Zaznacz cały

gksudo nautilus
Czego więcej ci potrzeba?
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
sunmake
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 20
Rejestracja: 29 cze 2008, 23:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: sunmake » 24 maja 2010, 00:23

np.uprawnień do zmiany fstab aby konkretny dysk montował się przy starcie,lub zmiany opcji startowych w grubie.Wiem, do zmiany opcji w fstab można otworzyć go jako administrator w Nautiliusie itp. Ale np. co jeśli opcja programu-wyłącz komp po zakończeniu- jest dostępna tylko wtedy gdy uruchomisz go jako root?
Awatar użytkownika
sulti
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 139
Rejestracja: 17 wrz 2007, 15:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: sulti » 24 maja 2010, 08:19

n3grom pisze:[...]ale teraz gdy uzyje komendy su (n3grom nazwa uzytkownika)wyskakuje ze jestem w folderze home/nazwa a gdy wpisze sudo -i wyskakuje[...]
Sama komenda 'su' nie imituje zalogowania się na nowego użytkownika (domyślnie roota), użyj

Kod: Zaznacz cały

su -
aby wymusić 'zalogowanie' po zmianie użytkownika. Będzie wtedy identycznie jak:

Kod: Zaznacz cały

sudo -i
You tried, and you failed, so the lesson is, never try.
Tomo_HKS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2010, 17:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: Tomo_HKS » 18 lip 2010, 00:25

Witam,jako że jestem początkującym użytkownikiem ubuntu,chciałbym się upewnić czy prawidłowo korzystam z linuxa.Loguję się jako administrator,natomiast ażeby zmienić ustawienia firewalla,kont użytkowników,czy też linneta z konsoli system cały czas prosi mnie o podanie hasła administratora.Czy taka konfiguracja jest bezpieczna? Pytam ponieważ utworzyłem sobie drugie konto (użytkownik pulpitu) natomiast z pozycji tegoż użytkownika nie jestem w stanie uruchomić niczego z konsoli (między innymi linneta).
adrikux

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: adrikux » 19 lip 2010, 00:26

Nie rozumiem twojego problemu. Założyłem drugie konto by przetestować czy jest jak piszesz. Przyznając mu uprawnienie administracji systemem mogę wykonywać wszelkie czynności wymagające uprawnień roota. Dla ścisłości w Ubuntu konta administratora domyślnie nie ma, jest użytkownik z jego uprawnieniami. Skoro utworzyłeś użytkownika typowo desktopowego, nie nadając mu uprawnień administracyjnych, rzeczą normalną jest brak możliwości wykonywania czynności administracyjnych z jego poziomu.
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 30 lip 2007, 13:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: świętokrzyskie

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: jank60 » 28 wrz 2010, 10:03

Witam! O koncie root i jego haśle prześledziłem całe forum i czytelnię już od roku chyba 2005. Ale swojej ciekawości nie mogę zaspokoić, a mianowicie: są informacje że konto root faktycznie nie istnieje i nie jest w ogóle potrzebne, jedynie jeżeli ktoś coś popsuje to można nim naprawić. Ale moje pytanie w jaki sposób wygląda ta naprawa? A do tego powinno mieć się jeszcze konto z uprawnieniami roota. A do mormalnej pracy jeszcze jedno konto z ograniczonymi możliwościami. To mam rozumieć że to konto z uprawnieniami roota ma identyczne możliwości co sam root? Więc trzeba założyć konto z uprawnieniami roota i żeby było puste i na nim nie pracować tylko używać do montowania nowych programów i napraw w razie uszkodzeń? Piszę dlatego, że gdzieś mi zginęło konto root i w ogóle go nie widać. No i teraz już się całkiem pogubiłem i nawet nie wiem jakie jest do niego hasło. Proszę bardzo o wyjaśnienie mi tej procedury.
Pozdrawiam JanK60.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 3632
Rejestracja: 09 gru 2007, 12:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: k2cl » 28 wrz 2010, 10:52

@ up
Zakładając, że jesteś jedynym użytkownikiem tego komputera:
1. Konto użytkownika utworzone podczas instalacji - służy do normalnej pracy.
2. Konto root'a - domyślnie nie można się na nie zalogować i nic przy nim nie robisz.
3. Do instalowania programów i działań administracyjnych służy konto użytkownika utworzone w trakcie instalowania systemu - dzięki mechanizmowi sudo uzyskujesz na nim czasowo uprawnienia administratora.
Work less, climb more :D
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 30 lip 2007, 13:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: świętokrzyskie

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: jank60 » 02 paź 2010, 23:39

@k2cl to dlaczego widnieje na pierwszym miejscu użytkowników: root i użytkownik root?
a u mnie nie ma takiej nazwy. No i jeszcze często czytam na forum, że w razie jak z użytkowników coś sknoci to można przez root_a naprawić. Jak to wygląda ta naprawa?

EDIT:
Witam! i wracam ponownie do tematu tego nieszczęsnego "root_a". A mianowicie, podobno jak się coś popsuje to przez roota można naprawić. Więc jeszcze raz stawiam to pytanie " jak można naprawić" jeżeli namieszało się i nie wie co, a tu nie działa? W windowsie jest taka opcja <napraw czy cofnij do wcześniejszej konfiguracji czy instalacji> i ostatnia operacja się cofa. Czy w Ubuntu jest coś podobnego? A wszystko to piszę, bo próbowałem w Menedżerze pakietów Synaptic coś tam wgrać i nic mi nie wchodzi tylko wyskakuje taka informacja:
E: Typ "sudo" jest nieznany w linii 34 listy źródeł /etc/apt/sources.list
E: Nie udało się odczytać listy źródeł.
Przejdź do konfiguracji repozytoriów, aby naprawić problem.
E: _cache->open() failed, please report.

No i tu zaczyna się problem, bo nie nie ma u mnie wiersza z numerem 34 jest tylko wierszy 12 i to w sources list.distUpgrade
deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jaunty main restricted universe multiverse
deb-src http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jaunty main restricted universe multiverse
deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jaunty-updates main restricted universe multiverse
deb-src http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jaunty-updates main restricted universe multiverse
deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jaunty-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ jaunty-backports main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu jaunty partner
deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu jaunty partner
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu jaunty-security main restricted universe multiverse
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu jaunty-security main restricted universe multiverse
deb http://packages.medibuntu.org/ jaunty free non-free
deb-src http://packages.medibuntu.org/ jaunty free non-free
J w ogóle nie wiem co z tym zrobić. Proszę o jakąś radę tylko nie taką <szukaj na forum>, bo ja już siedzę na forum parę ładnych godzin i nic nie mogę dopasować do mojego problemu. I jeszcze jedno pytanie jak to się przechodzi do konfiguracji repozytoriów aby naprawić problem?
Pozdrawiam JanK60.
Awatar użytkownika
Blonka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 127
Rejestracja: 29 cze 2009, 11:15
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: Blonka » 02 paź 2010, 23:57

Co Ty chcesz zrobić?
Konkrety.

EDIT:
/etc/apt/sources.list nie jest z dystrybucji którą podajesz jako Twoją.
__________________
Pozdrawiam.
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 30 lip 2007, 13:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: świętokrzyskie

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: jank60 » 03 paź 2010, 11:08

Chcę otworzyć <Menedżera pakietów Synaptic> i od razu wyskakuje mi poniższe okienko:
Wystąpił błąd
E: Typ "sudo" jest nieznany w linii 34 listy źródeł /etc/apt/sources.list
E: Nie udało się odczytać listy źródeł.
Przejdź do konfiguracji repozytoriów, aby naprawić problem.
E: _cache->open() failed, please report.

A ja chciłbym wgrać sobie program np. "Picasa"
No właśnie, jeżeli na pulpicie mam <skonfiguruj system> i otworzę go to wyświetla się <Terminal> a w nim 15 punktów , ale na górze pisze <Konfigurowanie Ubuntu 9.04> a ja mam przecież wgrany Ubuntu 10.04 a poprzednio miałem 9.04 i modyfikowałem go do obecnej wersji.
Pozdrawiam JanK60.
Awatar użytkownika
Blonka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 127
Rejestracja: 29 cze 2009, 11:15
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: Blonka » 03 paź 2010, 12:20

__________________
Pozdrawiam.
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 30 lip 2007, 13:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: świętokrzyskie

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: jank60 » 04 paź 2010, 22:32

Nie wiem co ja mam tam znaleźć. Według mnie nic tam nie ma co bym zrozumiał i z czego mógłbym skorzystać. Może dla programistów jest to przydatne, ale dla mnie to z pewnością nie.Mam taką prośbę, jeżeli na forum prosi się o pomoc w rozwiązaniu problemu to dlatego że nie ma się pojęcia jak ten problem samemu rozwiązać, a nie po to żeby tylko coś pisać. I proszę żeby wszyscy ci mądrzejsi wzięli to pod uwagę. Myślę że takich jak ja jest 99% a reszta to ci mądrzy. To tyle z moich refleksji, bo według mnie, jeszcze niczego mi nikt nic nie doradził. Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam.
Pozdrawiam JanK60.
driss
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 26 maja 2010, 09:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: driss » 05 paź 2010, 18:02

jank60

Jeżeli masz ubuntu 10.04 to blonka podał Ci skrypt, który skonfiguruję obecną wersję, czyli 10.04 do działania. Ustawi on odpowiednie źródła, dzięki czemu będziesz mógł korzystać z najnowszych pakietów i ten w/w błąd nie powinien występować.
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 100
Rejestracja: 30 lip 2007, 13:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: świętokrzyskie

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: jank60 » 05 paź 2010, 20:59

No i właśnie zrobiłem zgodnie z powyższą radą. Wgrałem i uruchomiłem w terminalu, potem wgrywało się i w końcu wyskoczyło okienko:
Wystąpił błąd
E: /var/cache/apt/archives/flashplugin-installer_10.1.85.3ubuntu0.9.04.1_i386.deb: podproces nowy skrypt pre-removal zwrócił kod błędu 1

Tak ,że nie wiem co znowu sknociłem?
Pozdrawiam JanK60.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 3632
Rejestracja: 09 gru 2007, 12:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: k2cl » 06 paź 2010, 07:33

Jeżeli oczekujesz pomocy - podaj pełny komunikat błędu, najlepiej takiego, który wyrzuci Ci apt-get uruchomiony w terminalu...
Zakładam, że problemów z sources.list już nie masz?
Work less, climb more :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”