Konto "root", hasło roota

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
sylwester
Administrator
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: 18 lut 2005, 19:33
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Konto "root", hasło roota

Post autor: sylwester » 17 mar 2007, 09:43

Konto root w Ubuntu domyślnie jest nieaktywne. Zamiast tego użytkownik, którego dane wprowadzamy podczas instalacji uzyskuje możliwość TYMCZASOWEGO przydzielania sobie tych uprawnień.
W związku z powyższym to właśnie konto Pierwszego Użytkownika powinniśmy traktować jako konto roota (odpowiednio skomplikowane hasło na przykład).
Jeśli Ubuntu instalujemy dla siebie takie rozwiązanie jest bardzo wygodne: zalogowany użytkownik nie może systemu zniszczyć lub uszkodzić - ma bowiem uprawnienia ograniczone, a jednocześnie w prosty sposób może wykonywać czynności administracyjne. Wymagają one jednak ŚWIADOMEGO działania: podania odpowiedniej komendy i hasła.
Komenda ta to

Kod: Zaznacz cały

sudo
a hasła używamy własnego.
Często zdarzyć sie może, że uruchamiamy aplikację w sposób graficzny (bez sudo), a wymaga ona do prawidłowego działania uprawnień administratora. System zawsze wtedy wyświetli ostrzeżenie i zażąda hasła. Należy podać SWOJE WŁASNE zapisane w czasie instalacji systemu.


Podczas pracy w konsoli uzywamy następującej składni:

Kod: Zaznacz cały

sudo polecenie argument

np.

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /etc/apt/sources.list

a następnie podajemy hasło. System przez kilka minut hasło "pamięta" więc po jednorazowym jego podaniu następne polecenia będą się wykonywać bez monitu o hasło.
Aby na stałe zalogować się na konto roota w konsoli wykonujemy polecenie

Kod: Zaznacz cały

sudo su
po podaniu hasła (oczywiście własnego) zobaczymy zmianę użytkownika na root'a.
Po zakończeniu pracy na koncie root'a należy wylogować się poprzez polecenie

Kod: Zaznacz cały

exit
aby mieć pewność, że wszystkie procesy, które uruchomiliśmy na prawach root'a zostały zamknięte.


UWAGA!
Podczas wpisywania hasła w konsoli w Ubuntu JEDYNĄ widzialną reakcją będzie zatrzymanie na chwilę migania kursora - NIE ZOBACZYMY gwiazdek, ani tym bardziej samego hasła.

I to byłoby w zasadzie na tyle......
Ale.....
Niektórzy użytkownicy lubią igrać z ogniem, nie lubią konsoli lub z sobie tylko znanych przyczyn chcą logować się na konto root'a "graficznie.
Więc:
System>Administracja>Użytkownicy i grupy (hasło) klikamy na "root'a", następnie "właściwości" i w pozycji "Ręczne ustawienie hasła" wpisujemy dwukrotnie wymyślone przez siebie hasło dla root'a OK i gotowe.
Krócej można to zrobic w konsoli

Kod: Zaznacz cały

sudo passwd root
następnie własne hasło i DWA razy nowe hasło root'a (w tym wypadku również nie zobaczymy wpisywanych haseł)

Aby móc się zalogować na na konto roota bezpośrednio z ekranu logowania musimy mu jeszcze na to "zezwolić"
System>Administracja>Ekran logowania>Zabezpieczenia zaznaczyć "Zezwolenie na lokalne logowanie na konto administratora" i koniec.


Temat został skompilowany z poprzedniego, który zamienił sie w niezły bajzel.
imported_kornik__
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 11 lip 2007, 14:46

Post autor: imported_kornik__ » 11 lip 2007, 15:11

Kod: Zaznacz cały

sudo passwd root

wpisujesz haslo
a pozniej w konsoli

"enter"
i hasło
mib
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 03 mar 2007, 10:16
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: mib » 03 sie 2007, 18:23

A mnie sie wydaje ze sie pisze sudo -i a pozniej podaje sie haslo i enter. :)
nicon-
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 26 maja 2007, 19:35
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: nicon- » 22 sie 2007, 00:24

A mi się zdaje, że po prostu po:

Kod: Zaznacz cały

sudo passwd

zmienimy hasło [; Zawsze tak robie (;

I na livecd, i na normalnym czystym systemie.
Pozdrawiam, Piotr Kowalczyk, support for phpBB-podobnych.
[img]http://sysinfo-project.pl/signature449.jpg[/img]
belzebub16
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 19 wrz 2007, 18:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Konto "root", hasło roota

Post autor: belzebub16 » 09 paź 2007, 21:26

sylwester pisze:System>Administracja>Ekran logowania>Zabezpieczenia zaznaczyć "Zezwolenie na lokalne logowanie na konto administratora" i koniec.


Jak to zrobić w kubuntu?? To znaczy jak uzyskać dostęp do root w trybie graficznym, a nie w konsoli.
Awatar użytkownika
era32
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 25 wrz 2007, 17:56
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: era32 » 10 paź 2007, 08:36

zainstaluj sobie środowisko Gnome - najprościej (ja też mam Kubuntu)
cien100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 22 paź 2007, 20:20

Konto "root", hasło roota

Post autor: cien100 » 22 paź 2007, 21:20

Zrobiłem roota administratorem i mam problem.Jak cofnąć uprawnienia dla roota.Loguje sie na uzytkownika.Jak mam wywołać roota z konsoli użytkownika.Czy moge skasowć twardy dysk i partycje jeżeli są zabezpieczone hasłem rota.
Awatar użytkownika
era32
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 25 wrz 2007, 17:56
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: era32 » 29 paź 2007, 18:41

odpowiedź brzmi prościej niż myślisz! LiveCD z Ubuntu ci na to pozwoli. Będziesz miał dostęp do tych danych.
luke01
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 11 paź 2007, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: luke01 » 30 paź 2007, 09:35

Chciałbym prosić o dokładniejsze wyjaśnienie sprawy Live CD.. tzn. mam podobny problem jak cien100 - chcę cofnąć prawa roota..
Bootuję system z Live CD Ubuntu, w system -> administracja zmieniam sobie wszystko, a pytanie takie: jak potwierdzić wprowadzone dane - muszę jeszcze raz instalować Ubuntu? czy można jakoś zostawić system i tylko to zmienić.. Proszę o informacje.. gdzie poklikać jeszcze w Live CD :) . Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 734
Rejestracja: 26 maja 2005, 11:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: el.pescado » 30 paź 2007, 09:46

Nie można cofnąć uprawnień roota - root jest zawsze administratorem systemu, z definicji. Można po prostu przestać się logować jako root i zacząć korzystać z normalnego konta, utworzonego podczas instalacji.
Xaweryz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 20
Rejestracja: 26 cze 2006, 17:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: Xaweryz » 30 paź 2007, 09:50

Jest może jakiś programik który sprawdzi mi jakość hasła??
I siódmego dnia Bóg stworzył Ubuntu
Moja strona www http://24-gry.pl
http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=270239
aljandor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 8
Rejestracja: 13 lip 2007, 17:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: aljandor » 03 lis 2007, 12:28

Xaweryz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 20
Rejestracja: 26 cze 2006, 17:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: Xaweryz » 03 lis 2007, 16:48

To jest nie jest forum Windowsowe!
I po za tym tego nie użyje w skrypcie..
I siódmego dnia Bóg stworzył Ubuntu
Moja strona www http://24-gry.pl
http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=270239
zer0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 05 lis 2007, 09:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: zer0 » 08 lis 2007, 19:45

Xaweryz pisze:Jest może jakiś programik który sprawdzi mi jakość hasła??


Podaj na forum :d to powiemy ci czy jest dobre :craz:

1.wg jajka root nie jest adminem tylko uzytkownik o uid=0 i gid=0 co zazwyczaj na jedno wychodzi.

2. spotkalem sie z praktyka ze root nie ma hasla (tzn nie mozna sie na niego wooglole zalogowac bo zkodowanemu hasle w MD5 nie odpowiada żaden wpis alfanumeryczny ) a inny uzytkownik ma 0:0

3. do tych co kabinuja z zalogowaniem na root'a w KDE albo w GNOME mam pytanie : po co ? podajcie mi jakis sensowny powod ?
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 119
Rejestracja: 14 wrz 2006, 18:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: px33 » 13 lis 2007, 16:31

po co ? podajcie mi jakis sensowny powod ?

Jak się na koncie użytkownika środowisko wykrzacza to z konta roota można to odratować (root ma domyślne ustawienia z reguły :P ).
Względnie do jakiejś głębszej konfiguracji

A jeśli nie liczy się nazwa root tylko UID=0 to zawsze sobie można wywalić konto roota i dać konto toor albo coś takiego, albo ustawić kontu root supersilne hasło i zero uprawnień :P
ccc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 14 lis 2007, 12:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: ccc » 14 lis 2007, 12:39

Jak uaktywnić logowanie w trybie graficznym na konto roota w kubuntu?

edit: to mój pierwszy post a ja się nie przywitałem :oops: Witam wszystkich! :razz:
Marchos87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 18 lut 2008, 16:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: Marchos87 » 22 lut 2008, 23:51

a co kiedy chce sobie zedytowac plik boot/grub/menu.lst

wchodze do miejsca boot/grub, otwieram terminal pisze sudo su wskakuje mi root@mojnick wiec chyba jestem na roocie, otwieram plik, dopisuje 1 linijke daje "zapisz" i pisze ze nie mam prawa roota :| dziwne.

co wy na to ??
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 117
Rejestracja: 19 lut 2007, 20:25
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Niebiańskie Piekiełko
Kontakt:

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: anemus » 09 mar 2008, 11:52

primo
U mnie działa:

Kod: Zaznacz cały

cd /boot/grub
sudo su
gedit menu.lst

Daje zapisz i jest ok
Sprubuj czy działa:

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

lub zamiast gedit jakiś edytor z kde
secundo
Ja mam inne pytanko. Jak zrobić by system nie pamiętał przez chwilę hasła?
Widzę tu potencjalne niebezpieczeństwo i chcę aby za każdym razem była konieczność wpisywania hasła.
"I smoke two joints before I smoke two joints and then I smoke two more"
Tux Marley
Abel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 03 paź 2006, 14:42
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: Abel » 12 kwie 2008, 12:12

fajnie opisaliście jak się zalogować do konta rota
ale u mnie to nie chce działać
i nie wiem dlaczego jestem zielony
Po komendzie

Kod: Zaznacz cały

sudo su
dostaje odpowiedź

Kod: Zaznacz cały

sudo: unable to resolve host Bolek
Bolek to nazwa mojego komputera
w ogóle za każdym razem jak chce cokolwiek zrobic z prawami root to otrzymuje taka odpowiedz
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 734
Rejestracja: 26 maja 2005, 11:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Konto "root", hasło roota

Post autor: el.pescado » 12 kwie 2008, 18:16

Pokaż co masz wpisane w pliku /etc/hostname i /etc/hosts
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”