Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Amman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 14 lip 2008, 22:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: GNOME

Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: Amman » 14 lip 2008, 22:30

Po dłuższej nieobecności chciałem zalogować się na linuxa, lecz kompletnie zapomniałem hasła i dla użytkownika, i dla roota. Próbowałem z trybem recovery - prosi o hasło roota, kiedy naciskam Ctrl+D żeby przejść dalej otwiera mi się ekran logowania jak przy zwykłym trybie. Szukałem w Google różnych porad na ten temat, niestety większość nie działa :(

Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc w rozwiązaniu sprawy.
Awatar użytkownika
thalcave
Moderator
Moderator
Posty: 821
Rejestracja: 08 lis 2006, 12:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: thalcave » 14 lip 2008, 22:37

odpal liveCD
zamontuj partycję root (/) w katalogu /mnt
Np. niech to będzie sda1

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/sda1 /mnt
chroot /mnt /bin/bash
#w tym momencie powinieneś być na systemie z dysku
passwd
passwd user

Następnie wciśnij CTRL+D i odmontuj partycję. Hasła powinny działać
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 103
Rejestracja: 13 maja 2008, 21:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: lukitd » 14 lip 2008, 23:49

Jakbyś miał Ubuntu 8.04 to tam w trybie recovery mode można wejść bez podawania hasła na konto roota.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 13:39 przez lukitd, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 340
Rejestracja: 09 lip 2005, 18:33
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: salvadhor » 15 lip 2008, 07:11

Jak ktoś nie ma płytki LiveCD, lub nie chce mu się nimi mieszać, to:

Gdy pokaże się menu Grub'a, naciśnij "e" (menu przy bootowaniu).

Wybierasz linię zaczynającą się od "kernel", znowu naciskasz "e".

Na samym końcu tej linii dodaj " init=/bin/bash" (enterem).

Wciskasz "b" i system się bootuje.

Pojawi ci się prompt - (# lub inny znaczek), wpisujesz "mount /proc" (enter).

Potem wpisujesz "mount / -o rw,remount" (enter).

A teraz wydajesz polecenie "passwd nazwa_użytkownika" (enter).

Podajesz hasło (dwukrotnie).

Jak wszystko pójdzie ok, to powinien pojawić się komunikat typu "passwd: hasło zostało zmienione".

I teraz robisz "mount / -o ro,remount" (enter).

Kombinacja ctrl+alt+delete i czekasz na boot systemu i sprawdzasz swoje nowe hasło.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
#254787
piaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2009, 00:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: piaty » 05 sty 2009, 00:59


Witam, ja mam identyczną sytuację jak AMMAN. Również po jakimś czasie chciałem zalogować się do ubuntu i zapomniałem nazwy użytkownika i hasła.

Przeczytałem już wiele różnych postów, ale nic mi nie działa.
W podpowiedzi od salvadhor'a doszedłem do tego momentu:
Jak ktoś nie ma płytki LiveCD, lub nie chce mu się nimi mieszać, to:
Gdy pokaże się menu Grub'a, naciśnij "e" (menu przy bootowaniu).
Wybierasz linię zaczynającą się od "kernel", znowu naciskasz "e".
Na samym końcu tej linii dodaj " init=/bin/bash" (enterem).
Wciskasz "b" i system się bootuje.

No i system mi się bootuje ale normalnie i chce nazwę użytkownika i hasło. Nie mogę nic innego wpisać:
Pojawi ci się prompt - (# lub inny znaczek), wpisujesz "mount /proc" (enter).

Na tym koniec - nic innego nie mogę zrobić.

Jestem początkującym użytkownikiem i nie bardzo mogłem wykonać czynności w podpowiedzi od 'thalcave':
odpal liveCD
zamontuj partycję root (/) w katalogu /mnt
Np. niech to będzie sda1
Kod:
mount /dev/sda1 /mnt
chroot /mnt /bin/bash
#w tym momencie powinieneś być na systemie z dysku
passwd
passwd user
Następnie wciśnij CTRL+D i odmontuj partycję. Hasła powinny działać
Może ktoś mi to wyjaśni w prostszy sposób, tzn jak dla laika ?

A, jeśli to istotne to na kompie mam pierwszy system XP.

POMOCY !!!
Bo już mnie nerw bierze a nie chciałbym robić reinstalki...
Awatar użytkownika
k2cl
Moderator
Moderator
Posty: 3632
Rejestracja: 09 gru 2007, 12:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: k2cl » 05 sty 2009, 06:57

Może ktoś mi to wyjaśni w prostszy sposób, tzn jak dla laika ?


Myślę, że instrukcja którą napisał thalcave jest naprawdę prosta. Sprowadza się do wydania czterech komend w terminalu - jeżeli coś jest mało oczywiste, napisz konkretniej który punkt stanowi problem...
Work less, climb more :D
piaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2009, 00:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: piaty » 05 sty 2009, 14:06

k2cl pisze:Myślę, że instrukcja którą napisał thalcave jest naprawdę prosta. Sprowadza się do wydania czterech komend w terminalu - jeżeli coś jest mało oczywiste, napisz konkretniej który punkt stanowi problem...


Rozumiem, że w okienku terminala wpisać w kolejności:
-krok 1: "mount /dev/sda1 /mnt"
-krok 2: "chroot /mnt /bin/bash"
-krok 3: "passwd"
-krok 4: "passwd user"
(Gdzie user to nazwa użytkownika, tylko ja nie pamietam również nazwy użytkownika-można to gdzieś sprawdzić, jeśli tak to gdzie ?)
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 119
Rejestracja: 14 wrz 2006, 18:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: px33 » 05 sty 2009, 14:11

Wszystkie konta są w pliku /etc/passwd, te używalne są zazwyczaj na dole pliku
piaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2009, 00:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: piaty » 05 sty 2009, 15:11

Po wykonaniu 1 kroku pokazuje się info:
"only root can do that" i co dalej ?
Wymagane jest uruchomienie terminala na prawach roota...tylko jak ?
dawidgarus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 418
Rejestracja: 09 lut 2007, 23:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: dawidgarus » 05 sty 2009, 15:36

Kod: Zaznacz cały

sudo su

w terminalu i działasz jako root.
piaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2009, 00:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: piaty » 05 sty 2009, 16:13

Dzięki dawidgarus - to mam ok.
A teraz:
1 krok wykonało (bo nie było żadnego komunikatu) :-)
2 krok pokazuje: chroot: cannot run command ' /bin/bash': No such file or directory - co z tym ? :-(

Jeśli nie wykona komendy z kroku 2 to nie będę mógł zmienić hasła...
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 204
Rejestracja: 06 sty 2008, 15:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: goferrr » 05 sty 2009, 16:21

Powinno chyba być

Kod: Zaznacz cały

chroot /mnt
?
Heart of stone, hands of steel:cool:
piaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2009, 00:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: piaty » 05 sty 2009, 16:24

goferrr pisze:Powinno chyba być

Kod: Zaznacz cały

chroot /mnt
?


No nie, ten sam komunikat co wyżej ... :-(
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 204
Rejestracja: 06 sty 2008, 15:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: goferrr » 05 sty 2009, 16:31

A nie można po prostu przy uruchamianiu komputera nacisnąć Esc, wejść do gruba, wybrać Recovery Mode? Będziemy zalogowani jako

Kod: Zaznacz cały

root@komputer:~#
i wtedy możemy działać:

Kod: Zaznacz cały

passwd
passwwd user
Heart of stone, hands of steel:cool:
piaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2009, 00:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: piaty » 05 sty 2009, 16:43

Kod: Zaznacz cały

A nie można po prostu przy uruchamianiu komputera nacisnąć Esc, wejść do gruba, wybrać Recovery Mode? Będziemy zalogowani jako

Kod: Zaznacz cały

root@komputer:~#


Nie da się. Jak wybieram tryb Recovery Mode to pokazuje tabelkę:
resume..............resume normal boot
dpkg..................repair broken packages
root...................drop to root shell prompt
xfix....................try to fix X server

Można wybrać te cztery możliwości, jak wybieram "root" to krzyczy:
Give root password for maintenance. Inne opcje nic nie wnoszą nowego :-(
Dlatego wydaje mi się jedyną możliwością zmiana hasła przez odpalenie live CD...
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 204
Rejestracja: 06 sty 2008, 15:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: goferrr » 05 sty 2009, 17:17

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/sda1 /mnt
Tu pewnie jest błąd. Sprawdziłeś czy sda1 u ciebie tez jest partycją root?

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l
tak sprawdzisz.

A najlepiej pokaż:

Kod: Zaznacz cały

ls /mnt
po wykonaniu pierwszej komendy.

EDIT:
A swoją drogą dlaczego on nie może wejść na root przez Recovery Mode -ja mogę. Jak się to zmienia?
Heart of stone, hands of steel:cool:
piaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2009, 00:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: piaty » 05 sty 2009, 18:03

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/sda1 /mnt
Tu pewnie jest błąd. Sprawdziłeś czy sda1 u ciebie tez jest partycją root?

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l
tak sprawdzisz.

A najlepiej pokaż:

Kod: Zaznacz cały

ls /mnt
po wykonaniu pierwszej komendy.


Zrobiłem tak i o to wynik:

Kod: Zaznacz cały

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -1
fdisk: invalid option -- 1

Usage: fdisk [-b SSZ] [-u] DISK     Change partition table
fdisk -l [-b SSZ] [-u] DISK  List partition table(s)
fdisk -s PARTITION           Give partition size(s) in blocks fdisk -v                     Give fdisk version
Here DISK is something like /dev/hdb or /dev/sda
and PARTITION is something like /dev/hda7
-u: give Start and End in sector (instead of cylinder) units
-b 2048: (for certain MO disks) use 2048-byte sectors

A teraz wpisałem tak:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk

Usage: fdisk [-l] [-b SSZ] [-u] device
E.g.: fdisk /dev/hda  (for the first IDE disk)
  or: fdisk /dev/sdc  (for the third SCSI disk)
  or: fdisk /dev/eda  (for the first PS/2 ESDI drive)
  or: fdisk /dev/rd/c0d0  or: fdisk /dev/ida/c0d0  (for RAID devices)  ...

a później to:

Kod: Zaznacz cały

ubuntu@ubuntu:~$ ls /mnt
AUTOEXEC.BAT  Documents and Settings  ntldr          System Volume Information
Bootfont.bin  IO.SYS                  pagefile.sys   WINDOWS
boot.ini      MSDOS.SYS               Program Files
CONFIG.SYS    NTDETECT.COM            RECYCLER
ubuntu@ubuntu:~$

Po wpisaniu komendy: ls /mnt pokazuje mi pliki i katalogi windowsa i bez znaczenia czy wpiszę to po pierwszej komendzie czy też nie...

Widać powyżej która to partycja jest root ? Bo ja niekoniecznie widzę to. Może hda7 ??
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 204
Rejestracja: 06 sty 2008, 15:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: goferrr » 05 sty 2009, 18:29

ma być:

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l (to jest małe L)
, a nie 1.
Podmontowujesz złą partycję - ma być linuksowa /, a nie windows. Bez powyższej komendy trudno powiedzieć jaka to ma być. U mnie na przykład jest to rzeczywiście sda1 ale ty masz windows więc musisz to sprawdzić.
Heart of stone, hands of steel:cool:
piaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 05 sty 2009, 00:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: piaty » 05 sty 2009, 18:47

goferrr pisze:ma być:

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l (to jest małe L)
, a nie 1.
Podmontowujesz złą partycję - ma być linuksowa /, a nie windows. Bez powyższej komendy trudno powiedzieć jaka to ma być. U mnie na przykład jest to rzeczywiście sda1 ale ty masz windows więc musisz to sprawdzić.

Teraz mam to:
root@ubuntu:/# sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 320.0 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x9c259c25

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 5473 43961841 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 7013 38913 256244782+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 5474 5655 1461915 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda4 5656 7012 10900102+ 83 Linux

Partition table entries are not in disk order
root@ubuntu:/#


W takim razie u mnie partycje dotyczące Linuxa to:
sda3 i sda4.

To pewnie chodzi o sda4 ? Wolę się upewnić... :-)
Awatar użytkownika
goferrr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 204
Rejestracja: 06 sty 2008, 15:09
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Zapomniane hasło (użytkownik + root)

Post autor: goferrr » 05 sty 2009, 19:05

Tak.
Odmontuj sda1:

Kod: Zaznacz cały

umount /dev/sda1 /mnt

Zamontuj:

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/sda4 /mnt

Dalej wg. poradnika thalcave i powinno być ok.
Heart of stone, hands of steel:cool:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”