[ROZW] Jak ustawić strojenie z 440 Hz na 432 Hz?

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

[ROZW] Jak ustawić strojenie z 440 Hz na 432 Hz?

Post autor: mistrz1 » 27 cze 2017, 09:38

Czy da się ustawić, żeby wszystkie dźwięki z komputera były przestrojone na 432 Hz? Chodzi mi zwłaszcza o przeglądarkę (chromium), żeby z yotube muzyka była w stroju 432 Hz. Obecnie do tego celu używam vlc . Pomyślałem, że może jest możliwość wprowadzenia zmian na komputerze i każdy dźwięk, który przejdzie przez komputer będzie przestrojony. Myślałem, że przy pomocy tego się uda, zainstalowałem i albo się nie da, albo jeszcze nie wiem, jak to zrobić http://www.omgubuntu.co.uk/2017/06/inst ... ubuntu-ppa
Ostatnio zmieniony 10 lip 2017, 00:27 przez mistrz1, łącznie zmieniany 4 razy.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6801
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Jak ustawić strojenie z 440 Hz na 432 Hz?

Post autor: mario_7 » 02 lip 2017, 14:59

Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Jak ustawić strojenie z 440 Hz na 432 Hz?

Post autor: mistrz1 » 02 lip 2017, 16:16

Kiepsko z angielskim u mnie, a przez translatora nie rozumiem. Możesz to mi wyjaśnić co zrobić? Pierwszy i drugi krok rozumiem. A co dalej?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6801
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Jak ustawić strojenie z 440 Hz na 432 Hz?

Post autor: mario_7 » 03 lip 2017, 13:30

Polecenie w 3 kroku zwróci nazwę źródła dźwięku. Należy to użyć w poleceniu z kroku 4.
Pojawi się w ustawieniach nowe wyjście dźwięku - jeśli działa prawidłowo, to aby ustawienia zachować na stałe musisz dodać wpisy do pliku default.pa
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Jak ustawić strojenie z 440 Hz na 432 Hz?

Post autor: mistrz1 » 03 lip 2017, 22:15

Zrobiłem cztery kroki. Skopiowałem z tabelki polecenia i wkleiłem do terminala. Jednak nie działa. Jest dalej 440 Hz
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6801
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Jak ustawić strojenie z 440 Hz na 432 Hz?

Post autor: mario_7 » 05 lip 2017, 08:05

A krok piąty, czyli wybranie nowego wyjścia dźwięku?
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 857
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Jak ustawić strojenie z 440 Hz na 432 Hz?

Post autor: mistrz1 » 05 lip 2017, 23:36

@mario_7, dzięki, zmieniłem wyjście dźwięku i działa :) Tak to jest jak się nie zna angielskiego, trzeba wszystko powiedzieć. :)

edit: zbyt wcześnie ogłosiłem sukces. Udało mi się zastosować tę metodę, lecz metoda nie sprawdziła się, wymaga dopracowania. Ma ktoś instrukcję jak modyfikować pulseaudio? Najlepiej gdyby to było graficzne, bo sam bym pokombinował w ustawieniach i może znalazłbym metodę?

edit: trochę kombinowałem z ustawieniami i teraz działa prawidłowo. Mam wrażenie, że coś nie chciał wprowadzić pełnych zmian. Zrobiłem restart systemu. Doinstalowałem program (pulseeffects) z pierwszego postu, bo myślałem, że może przy jego pomocy da się ustawić. No i teraz sprawdziłem i okazuje się, że działa. Stąd wnioskuję, że może coś się zawiesiło i odwiesiło, ale nie jestem wstanie sprecyzować, co dokładnie zadziałało i gdzie był problem.

@mario_7, wytłumaczyłbyś jak zapisać na stałe te ustawienia, bo nie wiem w którym miejscu wkleić kod w pliku /etc/pulse/default.pa
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”