Brak synchronizacji pionowej w filmach compiz + Nvidia ION

Grafika, film, dźwięk.
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 130
Rejestracja: 21 sie 2007, 18:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Brak synchronizacji pionowej w filmach compiz + Nvidia ION

Postautor: sokarsg-1 » 11 lis 2010, 09:50

Witam
Mam problem otóż nie działa mi synchronizacja pionowa kiedy mam włączony compiz i odtwarzam sobie jakieś filmy w mplayerze czy XBMC urzywająć jako wyjścia VDPAU. Sama synchronizacja pionowa działa kiedy poruszam się po środowisku graficznym, jedynie nie działa w filmach. Jak włączę metacity to mi działa synchronizacja w filmach więc stawiam, że mam źle ustawione coś w compizie chyba. Moja karta graficzna to ION pierwszy chodzący pod najnowszymi sterownikami ze strony Nvidi. W sterownikach mam zaptaszkowany vsync zarówno w ustawieniach OpenGl jak i XV, w ustawieniach compiza też mam zaznaczony vsync.
Także czy ktoś wie jak sobie mam poustawiać opcje tak aby mieć vsync w filmach bo wyłącznie za każdym razem compiza jak chce sobie coś obejrzeć wkurza mnie niezmiernie.
Awatar użytkownika
boomcak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 60
Rejestracja: 31 sie 2006, 02:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Brak synchronizacji pionowej w filmach compiz + Nvidia ION

Postautor: boomcak » 31 lip 2017, 08:14

Tez mam podobny problem. Udało Ci się go może rozwiązać ?

Mój problem wygląda tak:
Podczas oglądania filmy widać jak miejscami przesunięty jest obraz w bok. Testowałem na wielu środowiskach graficznych. Na KDE, Gnome, XFCE, Mate problem występuje. Tylko na LXDE nie ma takiego problemu. Próbowałem zmieniać sterowniki, zmieniłem karty (AMD, Nvidia) i nic nie pomaga. Na LXDE zawsze działa a na pozostałych zawsze nie działa. W 3D np przy robieniu benchmarku wszystko jest ok.

Konfiguracja sprzętowa:
Procesor AMD Phenom 64 X4 9950
Płyta Asus M3A78 PRO
DDR2 2x1GB + 2x2GB PC8500
Grafika Nvidia GT 5200 lub AMD HD 3200
lucky user (loser) of linux :)
-------------------------
Xubuntu 16.04.2 LTS
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6632
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Brak synchronizacji pionowej w filmach compiz + Nvidia ION

Postautor: mario_7 » 04 sie 2017, 17:50

Załóż osobny temat i oprócz konfiguracji sprzętowej podaj jakiej wersji Ubuntu używasz i jakie sterowniki sprawdziłeś.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości