Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio

Grafika, film, dźwięk.
olo81
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 27
Rejestracja: 16 maja 2007, 14:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio ( audiophile 2496 )

Post autor: olo81 » 06 lis 2009, 15:11

W ubuntu 9.04 można było wybierać karty i z bólami chodził dźwięk

W nowym ubuntu Nie mogę zmusić Pulse Audio by działał z drugą kartą,
dopiero pozbycie się całkiem pulse naprawia problem, ale pojawia się kolejny, brak w menu podręcznym regulacji głośności.
W pulse nie mam możliwości wyboru karty i działa tylko zintegrowana.

Interesuje mnie albo czysta Alsa z regulacją w trayu albo Pulse z drugą kartą.
PetBB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 12
Rejestracja: 11 cze 2007, 04:39
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio

Post autor: PetBB » 07 lis 2009, 04:13

olo81 pisze:W ubuntu 9.04 można było wybierać karty i z bólami chodził dźwięk

W nowym ubuntu Nie mogę zmusić Pulse Audio by działał z drugą kartą,
dopiero pozbycie się całkiem pulse naprawia problem, ale pojawia się kolejny, brak w menu podręcznym regulacji głośności.
W pulse nie mam możliwości wyboru karty i działa tylko zintegrowana.

Interesuje mnie albo czysta Alsa z regulacją w trayu albo Pulse z drugą kartą.
Witaj w klubie :) Ja zrezygnowany przeszedłem z Ubuntu na Kubuntu 9.10 bo tam to po prostu działa - standardowo nie zmuszają do pulseaudio.
olo81
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 27
Rejestracja: 16 maja 2007, 14:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio

Post autor: olo81 » 08 lis 2009, 05:07

KDE 4 jeszcze chyba nie jest wystarczająco znośne. Ostatnio jak testowałem jeszcze nie działało jak trzeba. Chyba że to w nowym Ubuntu jest bardziej dopracowane.

Przez wprowadzenie kde4 przesiadłem się na gnoma i nie moge się doczekać porządnej wersji kde. Ale faktem jest że w nowym Ubuntu dziwne rzeczy się stały.
Pulse Audio na siłę bez możliwości bezbolesnego wyłączenia, wprowadzenie Ubuntu one do podstawowej instalki? A Grub w wersji beta to totalne nieporozumienie.

Trzeba się ostro zastanowić nad Debianem bo ostatnie posunięcia Ubuntu nie podobają mi się.
PetBB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 12
Rejestracja: 11 cze 2007, 04:39
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio

Post autor: PetBB » 08 lis 2009, 18:56

olo81 pisze:KDE 4 jeszcze chyba nie jest wystarczająco znośne. Ostatnio jak testowałem jeszcze nie działało jak trzeba. Chyba że to w nowym Ubuntu jest bardziej dopracowane.

Przez wprowadzenie kde4 przesiadłem się na gnoma i nie moge się doczekać porządnej wersji kde. Ale faktem jest że w nowym Ubuntu dziwne rzeczy się stały.
Pulse Audio na siłę bez możliwości bezbolesnego wyłączenia, wprowadzenie Ubuntu one do podstawowej instalki? A Grub w wersji beta to totalne nieporozumienie.

Trzeba się ostro zastanowić nad Debianem bo ostatnie posunięcia Ubuntu nie podobają mi się.
Tak. Sporo błędów i idiotycznych rzeczy jest w KDE4 ale nauczyłem się już je obchodzić i przynajmniej dźwięk mi działa prawidłowo. Debiana testuję właśnie najnowsze "testing" i tam jest normalny mikser dźwięku i nie trzeba odtwarzać przez pulseaudio. Ale dla mnie jest zbyt zacofany - stare pakiety ma. Gnome nowe ale Xserwer stary. Debian sid z kolei podobno za bardzo eksperymentalny. Debian stable jeszcze bardziej przestarzały. A ja potrzebuję czegoś co mogę kilkudziesięciu znajomym zainstalować co nie mają pojęcia o hackowaniu linuksa a do tej pory od paru lat używali Ubuntu bez problemów. Dlatego teraz wymieniam wszystkim na Kubuntu bo ma od razu wszystko w sobie i jest tak samo proste jak Ubuntu w obsłudze. Debian za wiele wymaga do doinstalowania aby był zdatny do pracy(np. sterowników własnościowych sam nie instaluje), OpenSuse najnowsze RC oraz Fedora 12 też wymusiły pulseaudio. Mint 8 prawdopodobnie też to zrobi.
olo81
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 27
Rejestracja: 16 maja 2007, 14:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio

Post autor: olo81 » 24 gru 2009, 23:42

Zainstalowałem Kubuntu 9.10, kilka dni posiedziałem pokombinowałem i jakoś denerwuje mnie. Dźwięk nie działa prawidłowo, po zainstalowaniu są obie karty obie działają ale jak wybiorę domyślną to ona jakimś cudem raz działa raz nie zamiennie z drugą.
No to wyłączyłem zintegrowaną, dopisałem do czarnej listy sterownik i odpaliłem kompa i okazało się że nie działa mixowanie kilku sygnałów, na dodatek raz jest w amaroku dźwięk raz niema nawet jak tylko on korzysta z karty.
Nie da się też w aplecie do regulacji głośności w treyu przypisać sygnału stereo, tylko jeden kanał (kiedyś się dało)

Miałem też problem z ustawieniem automatycznego montowania partycji, oczywiście sposób z ubuntu na kubuntu jest nieużyteczny a że angielskiego nie znam trochę czasu straciłem na ustawienie tego :)

Wydaje mi się że KDE4 jest lżejsze, graficznie ma chyba większe możliwości ale po przyzwyczajeniu się do gnoma wpienia mnie, jest jak by ubogie. Jeszcze denerwujący jest portfel haseł, w końcu wyłączyłem to ale po zainstalowaniu ubuntuOne i tak jakimś cudem system prosił o potwierdzenie hasła.

Bardzo przyszłościowe środowisko graficzne tylko mam nadzieje że obecny okres przejściowy nie zrazi wszystkich użytkowników do KDE i nie spowoduje powolnego wygaszenia się projektu.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1142
Rejestracja: 07 mar 2007, 22:59
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio

Post autor: dk75 » 25 gru 2009, 23:36

Lekarstwo

Kod: Zaznacz cały

ppa:ricotz/unstable
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
olo81
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 27
Rejestracja: 16 maja 2007, 14:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio

Post autor: olo81 » 22 sty 2010, 14:21

Uaktualniłem Pulseaudio i alse według poradnika Łukasza i pojawiła się w ustawieniach pulse druga karta, niestety są tylko wyjścia digital a mi potrzeba analog :)

http://i50.photobucket.com/albums/f335/olo81/pulse.png

Próbowałem też ze starszą alsą ale też nie ma wyjścia analog.
Jakieś pomysły?

PS: Udało się :)

Trzeba było edytować plik /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/profile-sets/default.conf

dodałem w nim kawałek kodu odpowiadający za dźwięk analogowy drugiej karty, czyli audiophile 2496

Kod: Zaznacz cały

[Mapping analog-stereo-out]
description = Analog Stereo Output
device-strings = hw:%f,0
channel-map = front-left,front-right,aux0,aux1,aux2,aux3,aux4,aux5,aux6,aux7
direction = output
I pojawiły się opcje analogowego dźwięku dla tej karty w pulse :)

Jeszcze aby działało nagrywanie analogowe trzeba dodać:

Kod: Zaznacz cały

[Mapping analog-stereo-in]
description = Analog Stereo Input
device-strings = hw:%f,0
channel-map = front-left,front-right,aux0,aux1,aux2,aux3,aux4,aux5,aux6,aux7,aux8,aux9
direction = input
olo81
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 27
Rejestracja: 16 maja 2007, 14:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio

Post autor: olo81 » 25 lut 2010, 16:56

Jeszcze dodam że po każdej aktualizacji pulse audio trzeba edytować ten plik.
Ostatnio często mi się to zdarza :)

PS: testowałem też kde 4.4 i muszę powiedzieć że tam dźwięk dopiero działał po instalacji pulseaudio i przeróbce, standardowo nie mam mixowania i raz jest dzwiek raz niema.

A z mega fajnych rzeczy w 4.4 to konfigurator graficzny auto montowania partycji, odchaczasz ptaszki i gotowe, mam nadzieje że w nowym ubuntu nie będe już edytować fstab :)

Ale dalej kde4.4 to jeszcze nie to, kadu i amarok znikł mi z treya, często coś nie działa, problemy z grafiką czasami po starcie.

Jeszcze czekamy na lepsze kde :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości