[SemiSOLVED] Grafika Intel GMA 4500M i kernel z serii 2.6.37 wygaszona matryca

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SemiSOLVED] Grafika Intel GMA 4500M i kernel z serii 2.6.37 wygaszona matryca

Post autor: Jarni »

Grafika Intel X4500 chodząca w laptopie Acer Aspire 5736Z na codzień pod Ubuntu 10.10 generlanie spisuje się całkiem do rzeczy.
Sęk w tym, że gdy sięgam po coś co pracuje na jadrze 2.6.37 (choćby Natty, czy Sabayon 5.5) matryca jest niemal całkowicie wygaszona, X-sy pracują, bardzo jasne element pulpitu są z trudem ale widoczne.
Regulacja jasności z użyciem Fn+-> działa tylko gdy do gruba dodam wpis acpi_osi=Linux.
Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii?

EDIT:
Rozwiązanie semi, a nawet bardzo semi :)
Wyląda na to, że w trakcie uruchomienia systemu matryca przechodzi w stan uśpienia, wystraczy zamknąć pokrywę laptopa i po ponownym otwarciu ekran nadaje się do użycia, zjawisko nie występuje na kernelach z gałęzi 2.6.38 - przynajmniej na Natty daily-bulid.
W dalszym ciagu do regulacji jasności matrycy potrzebny jest wyżej podany wpis do gruba.

EDIT 2
Ponieważ widzę, iż ten problem dotyka większej ilości maszyn, pozwolę sobie opisać mój patent jak na nim postawić 11.04.

Wersję instalacyjną przygotowałem za pomocą Unetbootin, typowy obraz płyty ściągnięty ze strony domowej Ubuntu.
Przy bootowaniu z pendriva odpala się Unetbootin, gdzie przy użyciu klawisza TAB można edytować opcje startowe. Na samym końcu, za wpisem quiet-splash dopisałem słynne:

Kod: Zaznacz cały

acpi_osi=Linux
Wpis kończy się:

spacja, dwa myślniki
Enter i odpala instalator Ubuntu. W chwili gdy matryca ulega wygaszeniu na moim laptopie działają już klawisze funkcyjne regulacji jasności matrycy.

Fn+ <- (w u mnie kursor w lewo) przyciemnienie matrycy
Powoduje przywrócenie normalnej jasności ekranu. Instalacja przebiega już bezproblemowo. Ale schody się nie kończą.
Po instalacji, pierwsze uruchomienie znów jest "ciemne".
Ten sam pendrive, ten sam myk z odpaleniem, tylko tym razem wybieram sesję LiveCD. Może być jakakolwiek inna dystrybucja w trybie Live, grunt żeby dostać się do naszego:

etc/default/grub
Tam w linii odpowiedzialnej za kernel dopisujemy słynne acpi_osi=Linux, zapisujemy plik, restart systemu, uruchomienie i zalogowanie "na ślepo". U mnie, z trudem ale okienko gdm jest widoczne. Po zalogowaniu na swój pulpit:

Alt+Ctrl+F1
Wyjście z sesji graficznej (znów "na slepo"). Należy pamietać, że w tym momencie nasze Ubuntu znów prosi nas o zalogowanie!! Teraz już tylko:

sudo update-grub2
Podać swoje hasło. I gotowe. Ponowne uruchomienie systemu powoduje, że za klawisze funkcyjne podejmują już działanie, matryca pozwala się ściemnić / rozjaśnić w trakcie uruchomienia.
Wiem, że rozwiązanie jest dalekie od ideału, ale na chwilę obecną innego nie znam :cry:
Obecnie pracuję z kernelem 2.6.39-0 i nadal jest jak było, pozostaje cierpliwie czekać, aż problem z ACPI zostanie rozwiązany.

EDIT 3
-- 22 sie 2011 16:59 --

Ponieważ zdarzyło mi się popsuć co nieco, miałem potrzebę ponownej instalacji systemu, a wraz z nią zacząłem ponowanie drążyć wątek i tak oto trafiłem na ppa, dzięki któremu problem znów zmienił oblicze.
Sterowanie jasnością matrycy za pomocą kalwiatury działa, z tym że jest odwrócone, ale to pikuś. Mniejszy pikuś to fakt odwrócenia funkcji, czyli laptop zamiast przyciemniać matrycę w trakcie pracy na baterii lub bezczynności - rozjaśnia ją! Ale to jakiś postęp ;-)
Poprawki jądra instaluje się tak:
Dodajemy repozytorium:

sudo add-apt-repository ppa:kamalmostafa/linux-kamal-mjgbacklight
Następnie:

sudo apt-get update
i

sudo apt-get upgrade
Rzecz jasna należy usunąć wpisy z /etc/default/grub i wykonać

sudo update-grub2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”