Sęk w tym, że gdy sięgam po coś co pracuje na jadrze 2.6.37 (choćby Natty, czy Sabayon 5.5) matryca jest niemal całkowicie wygaszona, X-sy pracują, bardzo jasne element pulpitu są z trudem ale widoczne.
Regulacja jasności z użyciem Fn+-> działa tylko gdy do gruba dodam wpis acpi_osi=Linux.
Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii?
EDIT:
Rozwiązanie semi, a nawet bardzo semi

Wyląda na to, że w trakcie uruchomienia systemu matryca przechodzi w stan uśpienia, wystraczy zamknąć pokrywę laptopa i po ponownym otwarciu ekran nadaje się do użycia, zjawisko nie występuje na kernelach z gałęzi 2.6.38 - przynajmniej na Natty daily-bulid.
W dalszym ciagu do regulacji jasności matrycy potrzebny jest wyżej podany wpis do gruba.
EDIT 2
Ponieważ widzę, iż ten problem dotyka większej ilości maszyn, pozwolę sobie opisać mój patent jak na nim postawić 11.04.
Wersję instalacyjną przygotowałem za pomocą Unetbootin, typowy obraz płyty ściągnięty ze strony domowej Ubuntu.
Przy bootowaniu z pendriva odpala się Unetbootin, gdzie przy użyciu klawisza TAB można edytować opcje startowe. Na samym końcu, za wpisem quiet-splash dopisałem słynne:
Kod: Zaznacz cały
acpi_osi=Linux
spacja, dwa myślniki
Fn+ <- (w u mnie kursor w lewo) przyciemnienie matrycy
Po instalacji, pierwsze uruchomienie znów jest "ciemne".
Ten sam pendrive, ten sam myk z odpaleniem, tylko tym razem wybieram sesję LiveCD. Może być jakakolwiek inna dystrybucja w trybie Live, grunt żeby dostać się do naszego:
etc/default/grub
Alt+Ctrl+F1
sudo update-grub2
Wiem, że rozwiązanie jest dalekie od ideału, ale na chwilę obecną innego nie znam

Obecnie pracuję z kernelem 2.6.39-0 i nadal jest jak było, pozostaje cierpliwie czekać, aż problem z ACPI zostanie rozwiązany.
EDIT 3
-- 22 sie 2011 16:59 --
Ponieważ zdarzyło mi się popsuć co nieco, miałem potrzebę ponownej instalacji systemu, a wraz z nią zacząłem ponowanie drążyć wątek i tak oto trafiłem na ppa, dzięki któremu problem znów zmienił oblicze.
Sterowanie jasnością matrycy za pomocą kalwiatury działa, z tym że jest odwrócone, ale to pikuś. Mniejszy pikuś to fakt odwrócenia funkcji, czyli laptop zamiast przyciemniać matrycę w trakcie pracy na baterii lub bezczynności - rozjaśnia ją! Ale to jakiś postęp

Poprawki jądra instaluje się tak:
Dodajemy repozytorium:
sudo add-apt-repository ppa:kamalmostafa/linux-kamal-mjgbacklight
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo update-grub2