Lubuntu kontra Hp pavilion N5415 grafika 800x600

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
vodz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Lubuntu kontra Hp pavilion N5415 grafika 800x600

Post autor: vodz »

Po instalacji Lubuntu monitor tego laptopa wyświetla grafikę w max. rozdzielczości 800x600.

Problemem jest fakt, iż robi to na ekranie w okrojonym kwadracie innymi słowy mam na środku monitora okno z wyświetlonym pulpitem, oraz ramke czarnego ekranu z każdej strony grubości kilku cm. Sądziłem, iż to problem grafiki jednak przejście w tryb tekstowy jest również w takim oknie wyświetlane. Zatem to nie wina grafiki jak sądzę.

Hp nie udost. sterowników do danego laptopa pod debiana z tego co widziałem.

Pytanie moje jest zatem nast. jak do diaska uruchomić Lubuntu na ekranie tego laptopa o rozmiarach 14 cali w trybie wyższej grafiki a juz najlepiej na rozszerzonym ekranie pasującym do rozmiaru, pal licho rozdzieloczość.

-- 15 sty 2012 21:15 --

Problem rozwiązany a oto sposób:

Po pierwsze czarna ramka występowała zarówno w trybie graficznym (alt+f7) jak i trybie tekstowym (alt+ctrl+f1)

Należy dobrać się do ustawień swego Biosu i przestawić wartości wyświetlacza na automatyczne wykrywanie.

(Niestety nie mam tego pod ręką więc nie opisze tego).

Zmieni to ustawienia tak, iż tryb tekstowy będzie wyświetlany w trybie pełno ekranowym.

Pozostaje zatem dobranie się do wyświetlania trybu graficznego.

Hp pavilion 5415 to stara maszyna baaaaardzo stara. Producent nie udost. sterowników pod linuxa. Sterowniki wgrane wraz z ubuntu,lubuntu,xubuntu:

1. Nie pozwalają na wyświetlanie w rozdzielczościach wyższych niż 800x600
2. Nie pozwalają na wgranie sterowników zwg. na to iż ich wersja jest starsza niż zintegrowane sterowniki producenta danego chipsetu niż obecna w zainstalowanym systemie.

Jest na to jednak rada. Udało mi się dokonać tego googlując składnią "nazwa laptopa" video resolution. Na jednym z forów natrafiłem na konfiguracje, która należy WKLEIĆ do NIEISTNIEJĄCEGO tuż po instalacji pliku xorg.conf. Tworzymy go w katalogu /etc/X11 i wrzucamy do niego tę oto zawartość:

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
Option "DPMS" "true"
HorizSync 30.0-60.0
VertRefresh 50.0-70.0
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768" "800x600"
EndSubSection

EndSection

Zapisujemy plik wyłączamy komputer, następnie włączamy ponownie. I wszystko gra. Tryb graficzny w pełnej rozdzielczości 1024x768 z racji iż to 14`` więc nie jest źle ;]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”