witam,
mam taki problem:
wczoraj korzystałem z internetu w domu przez cały dzień, po południu wyszedłem i wróciłem wieczorem, wtedy nie było już możliwości połączenia się z siecią.
nikt nie dotykał routera, nie zmieniałem nic w ustawieniach sieci, hasło jest na 10000% poprawne, sieć działa na 3 innych komputerach (tamte mają windę)
pozdrawiam
sieć wi-fi nie działa tylko na ubuntu
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: sieć wi-fi nie działa tylko na ubuntu
z twojego posta mogę wywnioskować jedno: coś się popsuło.
może jakieś szczegóły? np. typ karty, sposób zabezpieczenia, model routera?
może jakieś szczegóły? np. typ karty, sposób zabezpieczenia, model routera?
-
bear7
- Przyjaciel

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
A widzisz swoją sieć w Network-Manager? Jeżeli tak, to czy próbowałeś się z nią połączyć? Czy dostajesz jakieś komunikaty?
Poza tym, odpal terminal i wklep polecenia:
W ten sposób,dowiemy się coś na temat twojego sprzętu.
Poza tym, odpal terminal i wklep polecenia:
Kod: Zaznacz cały
lspci -k | egrep -iA2 'network|wireless'
ifconfig
iwlist -scan
lsmod
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
S1LV3R6
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
przepraszam, musiałem wyjść a potem nie miałem czasu, network-manager widzi siec, zainstalowalem nawet na chwilke wicd i dzialo sie to samo:
widzi siec, probuje sie laczyc, ale ikonka network-managera zamiast przewijac animacje co chwile sie resteowala, tzn. mrugala
w wicd dostawalem wogole jakies dziwne komunikaty bo niby laczyl sie z ta siecia a wywietlal komunikaty jakby dla sieci z ktora laczylem sie wczesniej..
teraz korzystam z sieci gdzie indziej i nie mam mozliwosci przetestowania komend
kazda inna siec z ktora moge sie polaczyc dziala, tylko z ta jedna jest problem..
edit: teraz doczytalem powyzsze posty =P
karta: Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (10/100/1000MBit), Atheros AR9285 802.11b/g WiFi Adapter (bg) (opis do mojego lapka)
zabezpieczenia: WPA personal (jest tylko haslo do wpisania)
router: nie mam jak teraz sprawdzic.. =\
widzi siec, probuje sie laczyc, ale ikonka network-managera zamiast przewijac animacje co chwile sie resteowala, tzn. mrugala
w wicd dostawalem wogole jakies dziwne komunikaty bo niby laczyl sie z ta siecia a wywietlal komunikaty jakby dla sieci z ktora laczylem sie wczesniej..
teraz korzystam z sieci gdzie indziej i nie mam mozliwosci przetestowania komend
kazda inna siec z ktora moge sie polaczyc dziala, tylko z ta jedna jest problem..
edit: teraz doczytalem powyzsze posty =P
karta: Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (10/100/1000MBit), Atheros AR9285 802.11b/g WiFi Adapter (bg) (opis do mojego lapka)
zabezpieczenia: WPA personal (jest tylko haslo do wpisania)
router: nie mam jak teraz sprawdzic.. =\