1. Napisz jakiego masz windowsa (XP, 7,

? EDIT: coś w tym jest ...

to ma być Win8.
2. Drugie ważniejsze pytanie: czy udostępniane zasoby będą widoczne tylko w Twojej sieci lokalnej (router plus komputery w domu, czy chcesz je w jakiś sposób zabezpieczyć, czy po prostu chcesz dowolnie przerzucać pliki z komputera na komputer.
Co nieco liznąłem i jakieś proste rozwiązanie mogę spróbować pomóc Ci wyklikać.
Zasadniczo sporo tu na forum pisano o sambie, poszukaj na razie wątków z "smb.conf". A zacznij od tego, że grupa robocza na wszystkich komputerach, które chcesz połączyć w sieci musi być identyczna np. WORKGROUP. Jak nas Moderator nie wyrzuci do czyścca lub przedszkola to wieczorem się odezwę.
EDIT2:
Może komuś się to przyda, bo jak ktoś na forum kiedyś napisał: "samba wiecznie żywa"
Sposób na udostępnienie całego dysku w W7 podałem tu:
viewtopic.php?f=137&t=169847&p=969849#p969849. Tego sposobu jednak nie polecam - najlepiej katalog na dysku z odpowiednimi uprawnieniami.
Co do samej samby ... poniżej najprostszy i chyba najbardziej niebezpieczny smb.conf - "/home/user dla wszystkich". Sprawdza się gdy mamy kilka komputerów w domowej sieci (W)LAN za NATem i zabezpieczonej w przyzwoity sposób firewallem na routerze.
Plik smb.conf do edycji znajduje się w /etc/samba. Żeby uniknąć strasznego terminala

katalog samba klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy "otwórz jako administrator" - po podaniu hasła pojawia się nowe okno menedżera plików, w którym powinny być 2 pliki - nas interesuje smb.conf.
Pierwsze co robimy, to kopia zapasowa!
Prawym przyciskiem myszy klikamy plik smb.conf -> skopiuj, klik (lewym) w puste miejsce w katalogu, prawy przycisk -> wklej. Powinien pojawić się plik smb (kopia).conf.
Można teraz edytować zawartość smb.conf otwieramy w podsiadanym edytorze (ale typu pluma, gedit czy innym w typie notatnika - nie otwierać zaawansowanymi edytorami), wywalamy całą zawartość tekstową pliku i starym dobrym sposobem Ctrl+C i Ctrl+V wklejamy to:
Kod: Zaznacz cały
[global]
workgroup = TWOJA GRUPA ROBOCZA - WSPÓLNA DLA WSZYSTKICH KOMPUTERÓW
netbios name = NAZWA TWOJEGO KOMPUTERA, KTÓRĄ NADAŁEŚ PODCZAS INSTALACJI (NAZWA HOSTA)
server string = NAZWA KOMPUTERA - DOWOLNA
security = share
browseable = yes
writable = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
map to guest = Bad User
#Katalog Publiczny w home/user ma ustawione parametry dostępu domyślnie 0777 - pełny dostęp.
#Inne katalogi można udostępnić w podobny sposób, ale rozwaga jest tu bardzo ważna.
#Nazwa w [nawiasie] będzie widoczna w otoczeniu sieciowym.
[Publiczny]
comment = OPIS ZASADNICZO NIEPOTRZEBNY
path = /home/user/Publiczny - user zmieniasz na swój login
public = yes
writable = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
available = yes
guest ok = yes
Zapisujemy zmiany i zamykamy plik.
W terminalu wpisujemy po kolei:
Kod: Zaznacz cały
sudo /etc/init.d/smbd restart
sudo /etc/init.d/nmbd restart
Z katalogim "Publiczny" nie powinno być już problemu - będzie widoczny i dostępny w otoczeniu sieciowym, innym katalogom, które chcemy udostępnić trzeba jeszcze nadać uprawnienia i tak:
prawym przyciskiem myszy na katalog (musimy być jego właścicielem! czyli jeśli user to ok, jeśli root - można kliknąć prawym przyciskiem katalog nadrzędny i otworzyć go jako administrator) -> właściwości, uprawnienia i zaznaczamy uprawnienia dla "inni". W różnych wersjach Linuxa różnie to wygląda. Pomyśleć - zrobić.
Pozamykać wszystko, dla pewności zrestartować komputer

i powinno działać.
A, jeszcze najważniejsze! Za szkody wywołane ... nie odpowiadam prawnie czy finansowo, żeby nie było, że "kawa była gorąca"...
Przepraszam obeznanych z Linuxem za powyższe, ostracyzm zrozumiały, ale takiego wytłumaczenia brakowało mi na początku mojej znajomości z tym systemem. Chłop - krowa - rów - patrząc przez okno.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;