Urządzenie wielofunkcyjne (drukarka i skaner) jest podłączone do komputera stacjonarnego z systemem Windows XP przez kabel USB. Drukarka została udostępniona w Windows XP i wykorzystana pod Ubuntu 10.10 przy użyciu smb. Wszystko działało poprawnie, jednak po pewnym czasie (być może w związku ze zmianą szyfrowania na routerze, a może z innego powodu), przestało działać. Dokument wysłany z Ubuntu na komputerze NTT jest ciągle w stanie przetwarzania. Szczegóły stanu dokumentów czekających w kolejce do wydruku informują o rodzaju błędu:
Stan wydruku dokumentu (moje zadania) => Atrybuty zadania => job-printer-state-message: "Connection failed: NT_STATUS_CONNECTION_FAILED"
Znalazłem rozwiązanie tego problemu na google (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1557954), jednak jest ono dla mnie niezrozumiałe, bo zakłada znajomość komend, których nie znam (np. przeładowanie samby) i ogólnie jest zbyt skrótowo opisane. Do tego ja z wszystkiego korzystałem po prostu klikając Ctrl+P i wybierając nazwę drukarki, tak to wcześniej działało.
Rozwiązanie podane na stronie to:
Kod: Zaznacz cały
lsof -ni:139 and 445 revealed samba was only binding to lo,
set [bind to interfaces only] line in smb.conf to FALSE and reload samba, done the trick
System -> Administracja -> Drukowanie -> Dodaj -> Drukarka sieciowa -> Drukarka Windows przez Samba -> smb://windowsmx7f/192.168.1.101/HP -> dalej -> sterownik dla HP LaserJet M1120 (z listy do wyboru, bo nie znalazłem pliku ppd dla tej drukarki na płytce
Dwa komputery stacjonarne są podłączone do routera Linksys WRT160NL. Na starym komputerze stacjonarnym zainstalowany jest Windows XP i podłączona drukarka pod USB, natomiast na nowym system Ubuntu 10.10.
Jakie komendy powinienem wykonać, aby zdiagnozować dokładnie konfigurację i stan urządzeń, wykorzystywanych przez Sambę (smb)? Co powinienem zrobić, aby znów mieć możliwość drukowania przez sieć? I przy okazji, jakiej aplikacji na Ubuntu mogę użyć do skanowania przez smb?
Pozdrawiam!
PS Po kilkunastu minutach pojawiło mi się w Ubuntu okienko z informacją, że zakończono drukowanie, jednak dokument nie został wydrukowany. Chciałem go wydrukować jeszcze raz, ale tym razem zobaczyłem w opcjach wydruku informację "Unable to connect to CIFS host after (tried 3 times)".