Modem Huawei E3131, Aero2 i Network Manager - próba rozwiązania znanego problemu
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Modem Huawei E3131, Aero2 i Network Manager - próba rozwiązania znanego problemu
Witam
Mam modem Huawei E3131-s2, kartę Aero2 i Lubuntu 12.10. Przy pomocy Network Managera łączę się bez problemu.
I tu zaczyna się problem.
Sieć Aero2 rozłącza co godzina internet (tak wynika z umowy z UKE). Nie można połączyć powtórnie przez Network Managera, bo przestaje widzieć modem. Trzeba wyjąć modem, włożyć i ponownie się połączyć.
Pod Windowsem programy automatycznie łączą ponownie i niektóre inne modemy automatycznie łączą zerwane połączenia. Network Manager nie łączy ponownie.
Szukałem w Internecie, pytałem wujka Googla i to co powiedział:
http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_mod ... wei_e3131/
Problem w tym, że jest to rozwiązanie dla Debiana. Synaptic nie widzi pakietów wvdial i usb-modeswitch.
Potem następuje masa komend których nie rozumiem. Domyślam się, że to Debianowe komendy.
Pytanie:
Mógłby ktoś po ludzku wytłumaczyć jak zainstalować i co by modem się automatycznie łączył z internetem?
Mam modem Huawei E3131-s2, kartę Aero2 i Lubuntu 12.10. Przy pomocy Network Managera łączę się bez problemu.
I tu zaczyna się problem.
Sieć Aero2 rozłącza co godzina internet (tak wynika z umowy z UKE). Nie można połączyć powtórnie przez Network Managera, bo przestaje widzieć modem. Trzeba wyjąć modem, włożyć i ponownie się połączyć.
Pod Windowsem programy automatycznie łączą ponownie i niektóre inne modemy automatycznie łączą zerwane połączenia. Network Manager nie łączy ponownie.
Szukałem w Internecie, pytałem wujka Googla i to co powiedział:
http://dug.net.pl/tekst/197/aero2_z_mod ... wei_e3131/
Problem w tym, że jest to rozwiązanie dla Debiana. Synaptic nie widzi pakietów wvdial i usb-modeswitch.
Potem następuje masa komend których nie rozumiem. Domyślam się, że to Debianowe komendy.
Pytanie:
Mógłby ktoś po ludzku wytłumaczyć jak zainstalować i co by modem się automatycznie łączył z internetem?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Modem Huawei E3131, Aero2 i Network Manager - próba rozwiązania znanego problemu
Ubuntu oparte jest na debianie.Laos pisze:Problem w tym, że jest to rozwiązanie dla Debiana.
Co znaczy że nie widzi pakietów?Synaptic nie widzi pakietów wvdial i usb-modeswitch.
j.w.Potem następuje masa komend których nie rozumiem. Domyślam się, że to Debianowe komendy.
Podaj konkretnie która komenda nie działa(wklej wyniki z terminala). Zapewne znajdzie się ktoś kto będzie mógł pomóc.Pytanie:
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Re: Modem Huawei E3131, Aero2 i Network Manager - próba rozwiązania znanego problemu
Tu podałem skrypt do tego:
viewtopic.php?f=143&t=164182
-- środa, 16 stycznia 2013, 20:26 --
Do NM ma się rozumieć.
viewtopic.php?f=143&t=164182
-- środa, 16 stycznia 2013, 20:26 --
Do NM ma się rozumieć.
-
- Zakręcona Traszka
Luk1don
Pozdrawiam
Mam skonfigurowane połączenie w NM. Kopiuję więc twój skrypt do Leafpada. Co to znaczy "zapisz jako sh"? Czy można ten skrypt zapisać sobie i po prostu uruchamiać przed uruchomieniem NM? Nie bardzo rozumiem ten początek "#!/bin/bash" . Nie powinno być jakieś sudo? Czy co 59 minut on będzie rozłączał jedynie połączenia GSM czy także Wi-Fi?Musisz skonfigurować połączenie i łączyć się przez Network Manager. Tu masz skrypt do automatycznego rozłączania się co 59 minut, zapisz jako sh, nadaj uprawnienia do wykonalności i dodaj go do programów startowych
Pozdrawiam
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Polecam trochę poczytać. Hasła: skrypt bash, uprawnieniaLaos pisze:Luk1donMam skonfigurowane połączenie w NM. Kopiuję więc twój skrypt do Leafpada. Co to znaczy "zapisz jako sh"? Czy można ten skrypt zapisać sobie i po prostu uruchamiać przed uruchomieniem NM? Nie bardzo rozumiem ten początek "#!/bin/bash" . Nie powinno być jakieś sudo? Czy co 59 minut on będzie rozłączał jedynie połączenia GSM czy także Wi-Fi?Musisz skonfigurować połączenie i łączyć się przez Network Manager. Tu masz skrypt do automatycznego rozłączania się co 59 minut, zapisz jako sh, nadaj uprawnienia do wykonalności i dodaj go do programów startowych
Pozdrawiam
Nazwę skryptu możesz dać jaką chcesz z rozszerzeniem .sh (choć i to niekonieczne) a składnię (treść) musisz zachować.
Uprawnienia do wykonalności nadać plikowi (skryptowi) - można we właściwościach pliku i można w terminalu:
chmod a+x dany plik
Wypróbuj i zobacz czy wifi też rozłącza.
-
- Zakręcona Traszka
Witam
Luk1don - skrypt automatycznie rozłącza po 59 minutach i "ratuje" nas od konieczności fizycznego wyjmowania modemu. A nie dałoby się by nie tylko rozłączał po 59 minutach, ale także następnie łączył ponownie z Aero2.
Pozdrawiam
Luk1don - skrypt automatycznie rozłącza po 59 minutach i "ratuje" nas od konieczności fizycznego wyjmowania modemu. A nie dałoby się by nie tylko rozłączał po 59 minutach, ale także następnie łączył ponownie z Aero2.
Pozdrawiam
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Jeżeli w Network Manadżerze masz zaznaczone automatyczne łączenie z siecią to powinien się łączyć sam ponownie automatycznie.Laos pisze:Witam
Pozdrawiam
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Potwierdzam mam także Aero2 i skrypt od mistrza Luk1don jest najlepszy w zastosowaniu w przypadku Aero2 + NetworkManager ... używam tego skryptu ( z resztą ten temat z pomocą w kwestii tego skryptu sam zmotałem ) od jakiegoś czasu i stwierdzam , że jest on mistrzowski , genialny i niesłychanie funkcjonalny ... ! Polecam !
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
-
- Zakręcona Traszka
Potwierdzam, sprawdziłem i skrypt mistrza Luk1don działa.
Dziękuję za pomoc
Ps.
Przydałby się na forum przycisk pomógł i odpowiedni ranking.
-- 24 sty 2013 11:51 --
Problem powraca
Skrypt działał. Ale teraz jest tak, że modem się rozłącza, ale wyjęcie i włożenie ponowne nie pomaga. Próba zmiana lokalizacji, podejścia do okna - nic. Natomiast po prostu restart komputera rozwiązuje problem.
Co to może być za problem i dlaczego restart go rozwiązuje?
-- 24 sty 2013 20:03 --
Niestety źródłem moich problemów jest skrypt Luk1dona. Po wyłączeniu skryptu, można normalnie ponownie uruchomić modem. Jak skrypt jest włączony to nie nie tylko nie rozwiązuje problemu wyłączania się po 60 minutach, ale nie można ponownie włączyć modemu nawet po wyjęciu i włożeniu ponownie modemu do USB.
To kto zna skuteczne rozwiązanie problemu 60 minut ?
Dziękuję za pomoc
Ps.
Przydałby się na forum przycisk pomógł i odpowiedni ranking.
-- 24 sty 2013 11:51 --
Problem powraca
Skrypt działał. Ale teraz jest tak, że modem się rozłącza, ale wyjęcie i włożenie ponowne nie pomaga. Próba zmiana lokalizacji, podejścia do okna - nic. Natomiast po prostu restart komputera rozwiązuje problem.
Co to może być za problem i dlaczego restart go rozwiązuje?
-- 24 sty 2013 20:03 --
Niestety źródłem moich problemów jest skrypt Luk1dona. Po wyłączeniu skryptu, można normalnie ponownie uruchomić modem. Jak skrypt jest włączony to nie nie tylko nie rozwiązuje problemu wyłączania się po 60 minutach, ale nie można ponownie włączyć modemu nawet po wyjęciu i włożeniu ponownie modemu do USB.
To kto zna skuteczne rozwiązanie problemu 60 minut ?
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
To jest odpowiedź na twoje pytanie
http://netbit73.blogspot.com/2013/01/ae ... vdial.html
http://netbit73.blogspot.com/2013/01/ae ... vdial.html
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Kombinujecie, jak koń pod górę z tym NM. Wystarczy prosta metoda, jak konstrukcja cepa, czyli użycie wvdial.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Jak by tu sparafrazować... "jaki koń jest... to się odzywa"mistrz1 pisze:Kombinujecie, jak koń pod górę z tym NM. Wystarczy prosta metoda, jak konstrukcja cepa, czyli użycie wvdial.

Nikt tu nic specjalnie nie kombinuje i to nie mój skrypt. Po prostu można tak i tak, jednym działa drugim jak widać nie a nie dostarczają żadnych logów ani nic - u mnie to funkcjonuje.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
@luk1don, nie miałem na myśli Ciebie, bo wątpię, żebyś nie umiał sobie poradzić. Rozumiem też, że można ten sam efekt uzyskać na różne sposoby, a dla mnie prostsza jest metoda wvdial, którą stosuję i działa wzorowo. Kiedyś zastanawiałem się, czy udałoby się zrobić tak, żeby po wpięciu modemu wvdial sam automatycznie uruchamiał się i nawiązywał połączenie. Szukałem w internecie, ale nic nie znalazłem, więc dałem sobie spokój i zaakceptowałem metodę każdorazowego ręcznego wydawania polecenia w terminalu.
@luk1don, u Ciebie działa Twoja metoda, u mnie wvdial, a inni szukają jeszcze czegoś innego.
@luk1don, u Ciebie działa Twoja metoda, u mnie wvdial, a inni szukają jeszcze czegoś innego.

"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Mistrz czy ty sprawdziłeś co jest pod linkiem co podałam opis użycia wydiala i automatyczne rozwiązanie problemu ze zrywaniem połączenia.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Tak dla wyjaśnienia, oparte jest to na poleceniu:
A reszta to tylko dodatki w celu przechytrzenia automatycznego rozłączania po 60 min.
By trzeba było dać polecenie "true" i obserwować. Wyłączenie Wwan być może przy okazji rozłącza co innego.
Być może dodatek do skryptu dodany przed tamtym typu:
wyeliminował by problemy. Zmieniłem składnię przy okazji, itp.
Można zrealizować to jeszcze inaczej, np.:
To jest deaktywacja danego aktywnego połączenia i po chwili się łączy z powrotem.
Kod: Zaznacz cały
dbus-send --print-reply --system --dest=org.freedesktop.NetworkManager /org/freedesktop/NetworkManager "org.freedesktop.DBus.Properties.Set" string:"org.freedesktop.NetworkManager" string:"WwanEnabled" variant:boolean:"false"
By trzeba było dać polecenie "true" i obserwować. Wyłączenie Wwan być może przy okazji rozłącza co innego.
Być może dodatek do skryptu dodany przed tamtym typu:
dbus-send --system --print-reply --dest=org.freedesktop.NetworkManager /org/freedesktop/NetworkManager org.freedesktop.DBus.Properties.Set string:"org.freedesktop.NetworkManager" string:"NetworkingEnabled" variant:boolean:true
Można zrealizować to jeszcze inaczej, np.:
dbus-send --system --print-reply --dest=org.freedesktop.NetworkManager /org/freedesktop/NetworkManager org.freedesktop.NetworkManager.DeactivateConnection objpath:"/org/freedesktop/NetworkManager/ActiveConnection/18"