nowy skype na ubuntu 16.04.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
mdt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 31
Rejestracja: 02 mar 2017, 16:48
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

nowy skype na ubuntu 16.04.

Post autor: mdt » 16 lis 2017, 18:48

Zainstalowałem nowego skype'a na ubuntu 16.04.3 i z początku wszystko działało dobrze a teraz nie otworzy się okno aplikacji. W oknie skype pojawia się okno pulpitu i na tym koniec. Czy przyczyną tego nie są kolejne aktualizacje systemu? Jak z tego wybrnąć. Jesli ktoś spotkał się z podobnym problemem i usunął to, prosiłbym o pomoc.
td
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1765
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: nowy skype na ubuntu 16.04.

Post autor: Tomfoc » 16 lis 2017, 20:10

Włącz skype przez terminal - może wypluje co go boli.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
mdt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 31
Rejestracja: 02 mar 2017, 16:48
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: nowy skype na ubuntu 16.04.

Post autor: mdt » 16 lis 2017, 21:04

Tak też zrobiłem. Otworzyłem skype'a przez terminal i dalej jest to samo. Przypadkowo zminimalizowałem okno skype do paska zadań i otworzyłem go powtórnie wtedy pojawiło się okno prawidłowe, lecz brak było menu do tego okna i gdy powtórnie zamknąłem skype i otworzyłem to wystąpił ten sam problem, czyli w oknie ukazał się pulpit, powtórna minimalizacja tego okna i następnie maksymalizacja pokazała okno prawidłowe, lecz bez menu. Jest tu jakiś problem, którego nie znam. Poprzednio wszystko było w porządku.
mt
mdt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 31
Rejestracja: 02 mar 2017, 16:48
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: nowy skype na ubuntu 16.04.

Post autor: mdt » 17 lis 2017, 15:20

Problem został rozwiązany. Przyczyną problemu był folder $HOME/.config/skypeforlinux . Folder ten wykasowałem i otworzyłem skype'a i od nowa dokonałem całej konfiguracji. W tej chwili wszystko dobrze działa.

mt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”