LAMP - firefox nie ładuje strony

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
rkonik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 07 sty 2007, 11:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

LAMP - firefox nie ładuje strony

Post autor: rkonik » 17 mar 2018, 16:19

Witam.
Mam dosyć dziwny problem i nie potrafię go rozwiązać. Nie jestem jakimś super specjalistą od serwerów dlatego proszę o pomoc.

Jakiś czas temu na Ubuntu ustawiłem LAMP śmigał aż miło. Tak naprawdę służy mi jedynie do testowania różnych dodatków do stron zanim je wgram na serwer właściwy.
Wszystko działało wyśmienicie. Po aktualizacji systemu pojawił się problem ponieważ firefox nie widzi stron na LAMP.

Przykładowo mam stronkę examples.dev tworzę ją za pomocą tego skryptu. https://github.com/Alecaddd/virtualhost

Wpisuję adres w przeglądarkę i pokazywała się stronka.
Teraz wygląda to tak że jeżeli wpiszę adres examples.dev w firefoxie wówczas pokazuje się że nie udało nawiązać się połączenia. Ten sam problem występuje w chromium. O dziwo w przypadku opery development stronka się wyświetla prawidłowo. W sieci LAN z innych kompów na firefoxie też się nie otwierają strony z LAMP ale serwer działa. Ponieważ używając przykładowo Links2 strona się otwiera.

Zauważyłem dziwne zjawisko jeżeli w FF wpiszę examples.dev wówczas on z automatu dodaje https. Dzieje się tak również w sytuacji kiedy wpiszę http://examples.dev wówczas również zamienia to na https.

Bardzo będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Nic nie zmieniałem w ustawieniach a jedynie zaktualizowałem ubuntu.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7491
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: LAMP - firefox nie ładuje strony

Post autor: mario_7 » 19 mar 2018, 01:08

Pewnie najprościej będzie jeśli połączysz się podając IP swojego komputera zamiast domeny.
Żeby domena działała, to musi być jakoś zamieniana na IP - albo lokalnie w pliku hosts albo przez jakiś DNS.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
rkonik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 43
Rejestracja: 07 sty 2007, 11:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: LAMP - firefox nie ładuje strony

Post autor: rkonik » 19 mar 2018, 11:51

Problem w tym że nic nie zmieniałem.
Plik /etc/hosts na LAMP zawiera:

Kod: Zaznacz cały

---------
127.0.0.1	examples.dev 
127.0.0.1	examples2.dev
127.0.0.1	examples3.dev  
---------
W przypadku innych komputerów w sieci LAN w tym samym pliku znajduje się coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

---------
IP_LAMP	examples.dev 
---------
W takiej konfiguracji działało i nagle sam FF przestał otwierać stronę z domen examples.dev a opera developer otwiera.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7491
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: LAMP - firefox nie ładuje strony

Post autor: mario_7 » 24 mar 2018, 21:34

Jeśli masz wpisy w plikach hosts, to powinno wszystko działać...
Pewnie jakieś ustawienia w Firefoksie w jakiś sposób działają nieprawidłowo...
Poszukaj na forum mozilli, tutaj kilka podobnych problemów:
https://support.mozilla.org/pl/questions/1182833
https://support.mozilla.org/pl/questions/1197204
https://support.mozilla.org/pl/questions/1117449
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”