Ubuntu jako router - źle działa połączenie między podsieciami

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
marcelinho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 11 sie 2018, 00:08
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu jako router - źle działa połączenie między podsieciami

Post autor: marcelinho » 11 sie 2018, 00:19

Witam,

Zainstalowałem Linuksa jako router pomiędzy sieciami Wifi wg poniższego schematu :

https://ibb.co/iSpbkp

konfiguracja Ubuntu poniżej

Kod: Zaznacz cały

root@greg-315eu:/home/marcel# ifconfig
enp2s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.1.2  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.1.255
        inet6 fe80::4995:494b:e73a:c9ba  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 64:31:50:1b:c4:ac  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 572  bytes 34474 (34.4 KB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 797  bytes 66750 (66.7 KB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1000  (Local Loopback)
        RX packets 2078  bytes 173210 (173.2 KB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 2078  bytes 173210 (173.2 KB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

wlx74da38dff67e: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.2.12  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.2.255
        inet6 fe80::7f8b:a054:b698:1a6a  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 74:da:38:df:f6:7e  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 14496  bytes 10904797 (10.9 MB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 11920  bytes 1534674 (1.5 MB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

root@greg-315eu:/home/marcel# rp i
rp: command not found
root@greg-315eu:/home/marcel# ip r
default via 192.168.1.1 dev enp2s0 proto static metric 20100
default via 10.0.0.1 dev wlx74da38dff67e proto dhcp metric 20600 linkdown
10.0.0.0/24 dev wlx74da38dff67e proto kernel scope link src 10.0.0.101 metric 600 linkdown
169.254.0.0/16 dev enp2s0 scope link metric 1000
192.168.1.0/24 dev enp2s0 proto kernel scope link src 192.168.1.2 metric 100 
Pytanie brzmi dlaczego z komputera 10.0.0.101 nie mogę połączyć się z internetem, oraz dlaczego na pingi (z 10.0.0.101) odpowiadają interfejsy :

192.168.1.1
192.168.1.2
192.168.2.12

a router o adresie 192.168.2.1 nie odpowiada ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7473
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu jako router - źle działa połączenie między podsieciami

Post autor: mario_7 » 29 sie 2018, 00:05

To jeszcze aktualne?
W jaki sposób skonfigurowałeś system?
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”