Drukowanie na drukarce za routerem

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
macin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity

Drukowanie na drukarce za routerem

Post autor: macin »

Witam,
Poszukiwałem rozwiązania ale nie znalazłem więc postanowiłem napisać.

Mam w pracy w pokoju dwa gniazda - sieć ze stałym IP. Do jednego gniazda podłączony jest komputer A, do drugiego gniazda router TP Link TL-WR841N. Do routera podłączony jest kablem PC B i drukarka Brother HL 5250DN oraz bezprzewodowo laptop. W miarę prosto dało się wszystko ustawić tak aby laptop i PC B drukował na drukarce. Problem tkwi w PC A, który oczywiście drukarki nie widzi. Na routerze włączone jest DHCP, ale ustawiony tak aby drukarka i PC miały zawsze stałe IP z puli DHCP.

Czy jest szansa aby komputer A widział i mógł drukować na drukarce za routerem? Mam dostęp jedynie do routera, ustawienia sieci w pokoju są poza zasięgiem - nie ma co liczyć na dogadanie się z adminem. Szukałem coś w CUPS ale nie mam już pojęcia jak to ugryźć.

Będę wdzięczny za sugestie, uwagi, wątpliwości, wskazówki. Cokolwiek :-)
Awatar użytkownika
liftboy syndrome
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Re: Drukowanie na drukarce za routerem

Post autor: liftboy syndrome »

Jeżeli PC A "widzi" router, to na routerze należy przekierować odpowiednie porty na IP drukarki. Wtedy ustawisz na PC A drukarkę, która będzie widoczna pod adresem IP routera.
macin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak też podejrzewałem bo tak właśnie zrobiłem z logowaniem się z zewnątrz przez ssh - więc PC A widzi router i przekierowanie działa. Tutaj jednak wiedziałem że domyślnie chodzi o port 22, ustawiam przekierowanie i śmiga.
Natomiast w drukarce jak to fizycznie poustawiać to brak mi pomysłów i nie mogę nic znaleźć. Jakie porty i jak to na PC A ustawić.
Awatar użytkownika
liftboy syndrome
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: liftboy syndrome »

Spróbuj 80 (zarządzanie przez www) i 9100 (jetdirect do drukowania)
macin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki. Będę próbował w poniedziałek. Jak co to pozwolę sobie jeszcze dopytać.

-- 21 maja 2012, o 10:45 --

Dzięki. Działa. Wystarczył port 9100. Ubuntu nawet zapytał się pięknie pod jakim portem "szukać".
Teraz pozostaje kwestia jak zabezpieczyć aby wszyscy nie drukowali a jedynie jedynie PC A, ale to już zagadnienie na inny temat. Na razie szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”