Witam,
jestem świeżym użytkownikiem Ubuntu 11.04 i z większością problemów poradziłem sobie dzięki forum lecz do tej pory nie znalazłem żadnej instrukcji czy wskazówki, która by spowodowała aby zaczął działać mi gps, mój komputer to HP Mini 210-2000 ew, który ma wbudowany gps (przetestowany na win 7) i niestety nie działa on na ubuntu. Czy ktoś mógłby pokazać co zrobić aby zaczął on funkcjonować (mile widziana instrukcja krok po kroku)?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Orczas to chyba problem z zasilaniem. Też szukam, ale idę w kierunku patentu na włączenie zasilania. To co pod windą w HP managerze jest.
U mnie się raz zestawił, nawet konfigurację wprowadził, ale lspci nie listuje, więc myślę, że to będzie to.
-- 25 gru 2011 10:45 --
Pokombinowałem i wyszło mi coś takiego. Jak w trakcie uruchamiania pokaże się wpis
phy0 wls_config (3 linijki - sorki nie spisałem, bo mi się kojarzyło z czymś innym) to GSM wstaje. Jak tego wpisu w uruchomieniu brakuje, to niestety, leży.
Patent na uruchomienie i kombinacje nieco czasochłonny. Pod windą trzeba odpalić (włączyć zasilanie) w HP managerze. Potem wstaje w ubuntu. Tylko jak się uśpi i podniesie to już nie chce.
Także wydaje mi się juz bardziej, że to kwestia włączenia w jakiś sposób zasilania na moduł gsm na płycie. Poszperam jeszcze w BIOS-ie.