Tuner tv w Kaffeine

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 15 lut 2017, 20:30

Nie wiem dlaczego tuner dvb-c Technotrend TT-TVStick CT2-4400 nie działa mi w Kaffeine? Pobrałem dwa pliki firmware, które zalecają z tej strony https://www.linuxtv.org/wiki/index.php/ ... CT2-4400v2 i nic. Zastanawia mnie też, czemu nie mam Kaffeine na liście programów Ubuntu.
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 16 lut 2017, 20:07

Z Technotrenda dostałem instrukcję pobrania dvb-tools i przestawienia tunera z dvb-t na dvb-c w skrypcie:
"add the following line into Upstart Script of TV Headend, e.g. /etc/init/tvheadend.conf
pre-start script
dvb-fe-tool -d DVBC/ANNEX_A
end script"
Ja wpisałem tak: #!/bin/bash

dvb-fe-tool -d DVBC/ANNEX_A
ale mi nie działa.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2017, 10:43 przez Wabi, łącznie zmieniany 1 raz.
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 17 lut 2017, 22:04

W Kaffeine są takie parametry wyszukiwania kanałów kablowych, że nie wyszukuje mi wszystkich. W_scan wyszukał wszystkie. Jak wykorzystać w_scan do kaffeine?
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 18 lut 2017, 10:27

W końcu mi wyszukało po tym, jak wpisałem potrzebne częstotliwości w pliku scanfile.dvb. Prosiłbym jeszcze o pomoc w napisaniu tego skryptu.
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 20 lut 2017, 22:36

Nie wiem, czy nie mam za starej wersji Kaffeine - 1.2.2? Widzę, że jest nowa wersja ma nr 2.0.5, ale jak się ją pobiera?
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 09 mar 2017, 08:01

Straciłem obraz i dźwięk w Kaffeine 1.2.2 po tym, jak wykonałem takie polecenie:
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends linux-generic-hwe-16.04 xserver-xorg-hwe-16.04,
natomiast nadal wszystko działa w VLC.
Chciałem ponowić ptanie: jak pobiera się teraz nową wersję Kaffeine? Może wtedy będzie mi działało?
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 10 mar 2017, 19:32

Nie udało mi się zainstalować nowe Kaffeine pomimo, że korzystałem z instrukcji podanej stąd
https://www.linuxtv.org/wiki/index.php/ ... ersion_2.0
Wpisałem w terminalu:
apt-get install kdelibs5-dev libvlc-dev libxss-dev vlc \
libkf5coreaddons-dev libkf5i18n-dev libqt5x11extras5-dev \
libkf5solid-dev libkf5widgetsaddons-dev kio-dev \
qt5-default libdvbv5-dev \
cmake extra-cmake-modules make g++ gettext

Czy ktoś może mi pomóc?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1666
Rejestracja: 01 mar 2008, 12:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: namok » 10 mar 2017, 20:30

A jakie masz błędy?
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 10 mar 2017, 21:01

Przed chwilą udało mi się pobrać zgodnie z instrukcjami
http://askubuntu.com/questions/575860/p ... -tnt-tuner
Działa szybciej, aczkolwiek brakuje, w porównaniu z wersją 1.2.2, dopasowania obrazu do okna.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 22:48 przez Wabi, łącznie zmieniany 2 razy.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1666
Rejestracja: 01 mar 2008, 12:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: namok » 11 mar 2017, 08:55

Nie zrozumiałeś o co pytałem bo zapewne nie doczytałeś do końca strony do której zamieściłeś link w poście: viewtopic.php?f=141&t=181835#p1019565. Tamten link opisywał kompilację ze źródeł a Ty zapewne nie wykonałeś kompilacji. Przeczytaj tam "How to build Kaffeine" i wykonaj kompilacje.
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 11 mar 2017, 09:11

Nie wiedziałem, jak to opisać, a mianowicie: # cmake <path/to/kaffeine/source/directory> <options> i rozwiązanie znalazłem u Borisa, który podał to w ten sposób: cmake . -DQT_QMAKE_EXECUTABLE=/usr/bin/qmake-qt4. Już działa.
Wabi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2016, 18:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Tuner tv w Kaffeine

Post autor: Wabi » 19 lis 2017, 22:56

Za każdym razem przestawiam w terminalu dvb-fe-tool -d DVBC/ANNEX_A, żeby mieć tv kablową, bo ustawiony jest tuner domyślnie na naziemny. Jak zrobić do tego skrypt, żeby robiło to przy uruchamianiu komputera?
Rozwiązałem problem instalując najnowszą wersję programu 2.0.13 ze strony https://cgit.kde.org/kaffeine.git/?:
sudo apt-get install kdelibs5-dev libvlc-dev libxss-dev vlc \
sudo apt-get libkf5coreaddons-dev libkf5i18n-dev libqt5x11extras5-dev \
sudo apt-get libkf5windowsystem-dev \
sudo apt-get libkf5solid-dev libkf5widgetsaddons-dev kio-dev \
sudo apt-get qt5-default libdvbv5-dev \
sudo apt-get cmake extra-cmake-modules make g++ gettext
git clone git://anongit.kde.org/kaffeine
cd kaffeine
cmake . && make
Dzięki temu można wybrać jeden z dwóch modułów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”