[solved;Czy można zainstalować Skype w wersji 32-bitowej ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Marek Ślepy
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 465
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

[solved;Czy można zainstalować Skype w wersji 32-bitowej ?

Post autor: Marek Ślepy » 06 lis 2017, 22:24

Jak w temacie. Mam z tym kłopot. Jak aktualizuję Ubuntu zawsze wybiera wersję 32-bit.

Kod: Zaznacz cały

marek@marek-G33M-S2:~$ lscpu
Architecture:        i686
Tryb(y) pracy CPU:   32-bit, 64-bit
Byte Order:          Little Endian
CPU(s):              4
On-line CPU(s) list: 0-3
Wątków na rdzeń:     1
Rdzeni na gniazdo:   4
Socket(s):           1
ID producenta:       GenuineIntel
Rodzina CPU:         6
Model:               15
Model name:          Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU    Q6600  @ 2.40GHz
Wersja:              11
CPU MHz:             2399.969
CPU max MHz:         2400,0000
CPU min MHz:         1600,0000
BogoMIPS:            4799.93
Wirtualizacja:       VT-x
Cache L1d:           32K
Cache L1i:           32K
Cache L2:            4096K
Flags:               fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts cpuid aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm tpr_shadow vnmi flexpriority dtherm
marek@marek-G33M-S2:~$ uname -m
i686

Czy mam zmienić na 64-bit i czy sprzęt sprosta ? Nie znam się na tym zupełnie.
Architecture: i686
Tryb(y) pracy CPU: 32-bit, 64-bit
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 22:54 przez Marek Ślepy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3680
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Czy można zainstalować Skype w wersji 32-bitowej ?

Post autor: jacekalex » 06 lis 2017, 22:34

1. Wersja AMD64 pójdzie na tym procesorze.

2. Jest jeszcze stary Skype wersja 4.3.0.37, którą w dalszym ciągu używam, - to wersja 32bit, wymaga Pulseaudio albo bibliotekę Apulse.

3. Nowy Skype4Linux to tylko okienko przeglądarki Chromium wyświetlające stronę WWW SkypeForWeb.

Także przy odrobinie szczęścia, Skypa możesz odpalić w Chromium, czy innej przeglądarce.

Radzę wygonić Skypa na cegłofon z andkiem, tam dosyć syfiasto (w porównaniu z innymi komunikatorami), ale chodzi. :twisted:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Marek Ślepy
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 465
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Czy można zainstalować Skype w wersji 32-bitowej ?

Post autor: Marek Ślepy » 06 lis 2017, 22:43

Jak bym wybrał ad2 , to byłoby mocno skomplikowane ? Bo wszystko muszę wyszukać .
Awatar użytkownika
Marek Ślepy
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 465
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Czy można zainstalować Skype w wersji 32-bitowej ?

Post autor: Marek Ślepy » 06 lis 2017, 22:50

A może wybrać zmianę wersji, to już byłoby nowe otwarcie. Mam kłopot.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3680
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Czy można zainstalować Skype w wersji 32-bitowej ?

Post autor: jacekalex » 06 lis 2017, 22:51

Marek Ślepy pisze:
06 lis 2017, 22:43
Jak bym wybrał ad2 , to byłoby mocno skomplikowane ? Bo wszystko muszę wyszukać .

Skomplikowane by nie było, trzeba by wyczesać binarkę starego Skypa oraz bibliotekę Qtwebkit w wersji 4.x (który za moment wylatuje ze wszystkich dystrybucji).
Przy czym trzeba zauważyć, że M$ go za jakiś czas wyłączy, i możesz zostać na lodzie.

U mnie Skypeforlinux ostatnio w ogóle nie chce działać, dlatego przygotowałem się do rezygnacji ze Skypa na kompie, i pozostawienie go tylko na Andku,
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Marek Ślepy
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 465
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Czy można zainstalować Skype w wersji 32-bitowej ?

Post autor: Marek Ślepy » 06 lis 2017, 23:00

Ja takiej wiedzy nie mam. - A przez te wszystkie lata zawsze walczyłem z ustawianiem dźwięku. Może poszukam podręcznika i zmienię wersję.
Awatar użytkownika
Marek Ślepy
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 465
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Czy można zainstalować Skype w wersji 32-bitowej ?

Post autor: Marek Ślepy » 13 lis 2017, 22:51

Zmieniłem wersję na amd64 , Zainstalowałem . Skype for Linux.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”