Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej
- Ludwik94
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej
Witajcie, przekonałem się w pełni do ubuntu i zamierzam zmienić zagospodarowanie swojego dysku. W tej chwili mam:
15gb na partycje rozszerzoną z ubuntu (4 prtycje logiczne), 30gb na windowsa i 100gb wolnego.
Chce osiągnąć:
115gb na rozszerzoną z ubuntu i 30gb na windowsa, czyli po prostu zwiększyć partycje rozszerzoną o 100gb wolnego miejsca. W gParted z liveCD jest to niemożliwe, nie ma błędów ani nic takiego po prostu nie ma takiej opcji. Czy jest możliwość zwiększyć rozmiar partycji rozszerzonej tak aby nie kasować systemu i moich poprawek, modyfikacji. Obraz systemu odpada.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
15gb na partycje rozszerzoną z ubuntu (4 prtycje logiczne), 30gb na windowsa i 100gb wolnego.
Chce osiągnąć:
115gb na rozszerzoną z ubuntu i 30gb na windowsa, czyli po prostu zwiększyć partycje rozszerzoną o 100gb wolnego miejsca. W gParted z liveCD jest to niemożliwe, nie ma błędów ani nic takiego po prostu nie ma takiej opcji. Czy jest możliwość zwiększyć rozmiar partycji rozszerzonej tak aby nie kasować systemu i moich poprawek, modyfikacji. Obraz systemu odpada.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Odp: Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej
Jeżeli 100gb wolnego miejsca sąsiaduje fizycznie z partycją, którą chcesz powiększyć - nie ma najmniejszego problemu. Jeśli kolejność na dysku jest taka, jak opisałeś - będziesz musiał trochę poprzestawiać partycje. Tak czy inaczej - partycję rozszerzoną można pomniejszać / powiększać tak samo jak każdą inną.
Work less, climb more 

- Ludwik94
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Na razie kolejność jest taka: Rozszerzona-Windows7-PusteMiejsce.
Jeżeli usunę Windowsa to będę mógł zmienić rozmiar partycji Rozszerzonej? Zgrałem już dane z Windowsa, więc mogę go skopojnie usunąć.
Jeżeli usunę Windowsa to będę mógł zmienić rozmiar partycji Rozszerzonej? Zgrałem już dane z Windowsa, więc mogę go skopojnie usunąć.
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Tak, da radę.Jeżeli usunę Windowsa to będę mógł zmienić rozmiar partycji Rozszerzonej?
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
- Ludwik94
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dziękuje za szybką odpowiedź, mam jeszcze dwa pytania. Czy po zwiększeniu rozmiaru partycji rozszerzonej mogę na logicznych spokojnie operować(zmieniać rozmiar) nie ryzykując utratą danych, chodzi mi głownie o partycje /boot. Że systemową i /home to wiem, że można zmieniać. Drugie - przy włączaniu linuxa wyskakuje mi błąd: "error forcing to 32M Gart size" co to oznacza? Nie zawsze to wyskakuje, niekiedy system włącza się normalnie.
EDIT:
Ok. wszystko udało się, Dziękuje za pomoc, temat do zamknięcia.
EDIT:
Ok. wszystko udało się, Dziękuje za pomoc, temat do zamknięcia.
- greatmefisto
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Zmiana rozmiaru partycji rozszerzonej
Witam!
Ja mam chyba troszke inny problemik. Mam Winde i Ubunciaka. Jedyny słuszny system już nie jest mi potrzebny, ale niestety podczas instalacji Ubuntu przeznaczyłem troszke za mało miejsca na partycję home i nie zmieszczę tam wszystkiego co chce zabrać z Windy.
Wymyśliłem sprytny plan żeby ukraść odrobine pustej pamięci od Windowsa i dać ją tutaj. Kradzież się powiodła, ale GParted nijak nie pozwola mi domontować tej pamięci do /home.
Ktoś poratuje
?
Ja mam chyba troszke inny problemik. Mam Winde i Ubunciaka. Jedyny słuszny system już nie jest mi potrzebny, ale niestety podczas instalacji Ubuntu przeznaczyłem troszke za mało miejsca na partycję home i nie zmieszczę tam wszystkiego co chce zabrać z Windy.
Wymyśliłem sprytny plan żeby ukraść odrobine pustej pamięci od Windowsa i dać ją tutaj. Kradzież się powiodła, ale GParted nijak nie pozwola mi domontować tej pamięci do /home.
Ktoś poratuje

- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
Ni jak czyli co? Ta wolna przestrzeń musi być przed albo za partycją /home. Najlepiej wrzuć screena z gparteda.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- greatmefisto
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
zrób tak, uruchom livecd i przez niego modyfikuj partycje, ponieważ partycja /home ( i nie tylko) jest zamontowana to nie możesz tego zrobić inaczej jak przez livecd