Firefox protokół "apt nie jest przypisany do żadnego programu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Pura
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Firefox protokół "apt nie jest przypisany do żadnego programu

Post autor: Pura »

Witam !!!
Mam pewien problem z przeglądarką FF, mianowicie gdy klikam w jakiś odnośnik i chce zainstalować np grę otrzymuje komunikat "Firefox nie jest w stanie otworzyć tego adresu, ponieważ protokół "apt" nie jest przypisany do żadnego programu."
Sądzę, że wszystko mam po-instalowane jak trzeba tzn mam apturl z Synaptica mam wszystko ustawione jak na tej stronie https://help.ubuntu.com/community/AptURL lecz problem nadal istnieje próbowałem czegoś rozsądnego doszukać się na Google ale nic nie pomogło. przeinstalowałem na nowo apturl oraz Firefox ale również nic nie pomogło. Może ktoś miał podobny problem i mógłby mi pomóc...:cry:

EDIT:
podbijam
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Firefox protokół "apt nie jest przypisany do żadnego programu

Post autor: luk1don »

Odnośniki możesz skopiować sobie do terminala itp. i zainstalować, ale powinno to u ciebie działać, tym bardziej na 8.04.
Dobra, spróbuj wklepać te 3 linie w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

gconftool-2 --set --type string /desktop/gnome/url-handlers/apt/command "apturl %s"
gconftool-2 --set --type bool /desktop/gnome/url-handlers/apt/needs_terminal false
gconftool-2 --set --type bool /desktop/gnome/url-handlers/apt/enabled true
Pura
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Firefox protokół "apt nie jest przypisany do żadnego programu

Post autor: Pura »

Dziękuje Ci bardzo kolego bardzo mi pomogłeś teraz już wszystko działa :) nie wiem co oznaczają te linie które mi podałeś ale najważniejsze że działa. Jeszcze raz dzieki i Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”