Rozmiar partycji
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Rozmiar partycji
Zainstalowalem wine z powodzeniem, dziala w porządku ale gdy już chcę pobrać jakiś program za oknem menażdżera pobierania Firefox wychodzi taki komunikat:
There is not enough room on the disk to save /tmp/8KsOeFJ+.part.
Remove unnecessary files from the disk and try again, or try saving in a different location.
Teraz boje się czy nie bęę musial wymazywać calej instalacji i stawiać system od nowa, tak jakby partycje za male?
Ale to niemożliwe dawalem po kilka gb na każą partycję.
Dysk 40gb.
There is not enough room on the disk to save /tmp/8KsOeFJ+.part.
Remove unnecessary files from the disk and try again, or try saving in a different location.
Teraz boje się czy nie bęę musial wymazywać calej instalacji i stawiać system od nowa, tak jakby partycje za male?
Ale to niemożliwe dawalem po kilka gb na każą partycję.
Dysk 40gb.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 21:00 przez darekocur, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Pobieranie z sieci
Bo jako user probujesz zapisac na systemowej partycji, gdzie tylko jako root bys mogl zapisac.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
od kiedy to user nie ma prawa zapisu w ~/tmp?
do wątkotwórcy: co mówi
do wątkotwórcy: co mówi
Kod: Zaznacz cały
df
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Inne
Ale pokazuje mi przy każdym uruchomieniu brak miejsca a konkretnie: wolumin 'katalog główny systemu plików' posiada tylko 0 bajtow wolnego miejsca.
To tyle zjadły aktualizacje? Na każda partycje dawałem po 3gb wolnego miejsca. Czyli co muszę format robić i system od nowa stawiać z większymi partycjami ?
I mogę tylko zalogować się tylko jako gość a nie użytkownik mimo iż wpisuje poprawne hasło, stało się to po tym gdy tylko raz przełączyłem się na gościa.
To tyle zjadły aktualizacje? Na każda partycje dawałem po 3gb wolnego miejsca. Czyli co muszę format robić i system od nowa stawiać z większymi partycjami ?
I mogę tylko zalogować się tylko jako gość a nie użytkownik mimo iż wpisuje poprawne hasło, stało się to po tym gdy tylko raz przełączyłem się na gościa.
-
- Gibki Gibbon
Podaj wyniki poleceń:
df -BM
cat /etc/fstab
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
3 GB to stanowczo za mało. Na początek spróbuj uwolnić trochę miejsca wyrzucając pobrane do instalacji paczki (niepotrzebne już) i niepotrzebne zainstalowane pakiety, które można bezpiecznie usunąć:
To powinno troszkę pomóc. Minimalny rozmiar to 5GB. Mój Ubuntu 10.04 zajmuje równe 5GB (z 10,5GB) bez home.
Można zmienić rozmiar partycji przesuwając oraz rozciągając te obecne. Zrobisz to z poziomu systemu uruchomionego z płyty Live CD za pomocą Gparted. Wcześniej zrób kopię najważniejszych danych, na wszelki wypadek.
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoremove
Można zmienić rozmiar partycji przesuwając oraz rozciągając te obecne. Zrobisz to z poziomu systemu uruchomionego z płyty Live CD za pomocą Gparted. Wcześniej zrób kopię najważniejszych danych, na wszelki wypadek.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Myślę, że głównym problemem jest zalogowanie jako gość, czyli brak uprawnień do zmiany w katalogu domowym.
Druga sprawa, to zostawienie 3 GB wolnego miejsca do zapisu ściąganych danych to stanowczo mało, niektóre pozycje pobierane mogą mieć więcej.
Kolejna sprawa to lepiej zapisywać dane na innym dysku - nie systemowym - w razie kłopotów tracisz tylko system.
Sprawdź jakie masz partycje i ile jest wolnego miejsca na nich, później zrób porządek na partycjach.
Druga sprawa, to zostawienie 3 GB wolnego miejsca do zapisu ściąganych danych to stanowczo mało, niektóre pozycje pobierane mogą mieć więcej.
Kolejna sprawa to lepiej zapisywać dane na innym dysku - nie systemowym - w razie kłopotów tracisz tylko system.
Sprawdź jakie masz partycje i ile jest wolnego miejsca na nich, później zrób porządek na partycjach.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
Re: Rozmiar partycji
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
http://rtfm.killfile.pl/#tematy
http://rtfm.killfile.pl/#tematy
-
- Gibki Gibbon
Re: Rozmiar partycji
Ten trop trzeba sprawdzić ;]Myślę, że głównym problemem jest zalogowanie jako gość, czyli brak uprawnień do zmiany w katalogu domowym.
Podaj wynik polecenia:I mogę tylko zalogować się tylko jako gość a nie użytkownik mimo iż wpisuje poprawne hasło, stało się to po tym gdy tylko raz przełączyłem się na gościa.
ls -al /home