[SOLVED] Aktualizacja systemu - jądro
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: Xfce
[SOLVED] Aktualizacja systemu - jądro
Witajcie,
korzystam z U12.04. Co jakiś czas aktualizuje system przez Menedżera aktualizacji. Przeczytałem na http://www.ubuntu-pomoc.org/kompilacja- ... a-kernela/ o instalacji nowego jądra i zastanawiam się czy jak robię update Menedżerem aktualizacji to ściąga mi się nowe jądro?
Sprawdziłem jaką mam wersję i wyszło 3.2.0-48-generic. Nie jestem biegły w obsłudze systemu.
Dzięki.
korzystam z U12.04. Co jakiś czas aktualizuje system przez Menedżera aktualizacji. Przeczytałem na http://www.ubuntu-pomoc.org/kompilacja- ... a-kernela/ o instalacji nowego jądra i zastanawiam się czy jak robię update Menedżerem aktualizacji to ściąga mi się nowe jądro?
Sprawdziłem jaką mam wersję i wyszło 3.2.0-48-generic. Nie jestem biegły w obsłudze systemu.
Dzięki.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2013, 07:55 przez kasparov, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Aktualizacja systemu - jądro
Tutaj nie ma nad czym się zastanawiać. Jeżeli będzie jakiś nowy kernel do aktualizacji, to będziesz o tym wiedział, bo nazwa pakietu wyrażnie wskazuje, że jest to nowsza wersja jądra. Aktualizacje kerneli nie są częste, więc uzbrój się w cierpliwość.
-
- Serdeczny Borsuk
Chodzi mi o to, czy ten kernel aktualizuje się updatem z Menedżera aktualizacji?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Dodam jeszcze, że do aktualizacji systemu najlepsze są takie polecenia:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
Nie wiem czy Menedżer aktualizacji podmieni też kernel na nowszy, bo nie używam tego wynalazku. Ja w Ubuntu 12.04.2 mam kernel 3.5.0-34.
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
Nie wiem czy Menedżer aktualizacji podmieni też kernel na nowszy, bo nie używam tego wynalazku. Ja w Ubuntu 12.04.2 mam kernel 3.5.0-34.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Zaglądnij tutaj: viewtopic.php?f=133&t=166855#p950868
Każde z wydań Ubuntu, przygotowane jest w oparciu o pewne wydanie kernela. W przypadku 12.04 jest to jajko z gałęzi 3.2.x (dla 12.10 jest to 3.5.x, dla 13.04 jest to 3.8.x) i gdy aktualizujesz system (tu zależy w jaki sposób przeprowadzasz aktualizację) na jajko, które siedzi w twoim systemie, też pojawiają się aktualizacje bezpieczeństwa i poprawki, ale główna gałąź jajka (druga cyferka w numeracji) nie ulega zmianie. Powód już znasz (o ile zapoznałeś się z informacją w linku, który Ci podałem).
Wydanie 12.04 jest wydaniem o przedłużonym okresie wsparcia i co jakiś czas, pojawia się (chyba można to tak ująć) aktualizacja głównych pakietów i w tym głównej gałęzi jajka. Wydanie 12.04.2 bazuje na jajku 3.5.x. Jak chcesz zaktualizować swój system, do jaka 3.5, to otwórz terminal i klepnij:
Pamiętaj tylko, że aktualizacja jajka, pociąga za sobą aktualizację wielu pakietów, które odpowiadają za działanie systemu (chociażby serwer X.org). Zalecam zatem, wykonać kopię danych.
Dla tych, co potrzebują jeszcze nowszego jajka w wydaniu 12.04, to można zaktualizować do wydania 3.8.x:
Aktualizacja jajka tym sposobem jest o tyle lepsza, że Canonical dba o nanoszenie poprawek i łatek bezpieczeństwa i dba o zależności. Przy ręcznej instalacji, jak to jest w przypadku poradników na stronie ubuntu-pomoc.org, sami musimy zadbać o nanoszenie poprawek i pilnować zależności.
EDIT: Poprawa literówki w podanym poleceniu.
Każde z wydań Ubuntu, przygotowane jest w oparciu o pewne wydanie kernela. W przypadku 12.04 jest to jajko z gałęzi 3.2.x (dla 12.10 jest to 3.5.x, dla 13.04 jest to 3.8.x) i gdy aktualizujesz system (tu zależy w jaki sposób przeprowadzasz aktualizację) na jajko, które siedzi w twoim systemie, też pojawiają się aktualizacje bezpieczeństwa i poprawki, ale główna gałąź jajka (druga cyferka w numeracji) nie ulega zmianie. Powód już znasz (o ile zapoznałeś się z informacją w linku, który Ci podałem).
Wydanie 12.04 jest wydaniem o przedłużonym okresie wsparcia i co jakiś czas, pojawia się (chyba można to tak ująć) aktualizacja głównych pakietów i w tym głównej gałęzi jajka. Wydanie 12.04.2 bazuje na jajku 3.5.x. Jak chcesz zaktualizować swój system, do jaka 3.5, to otwórz terminal i klepnij:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install linux-generic-lts-quantal
Dla tych, co potrzebują jeszcze nowszego jajka w wydaniu 12.04, to można zaktualizować do wydania 3.8.x:
sudo apt-get install linux-generic-lts-raring
EDIT: Poprawa literówki w podanym poleceniu.

O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Serdeczny Borsuk
Aktualizacje pprzeprowadzam Menedżerem aktualizacji i co jakiś czas widzę tam napis Kernel. Narazie pozostanę przy bieżącej wersji i aktualizacjach.
Dziekuję Wam, o pewnych rzeczach nie wiedziałem.
EDIT
Looknąłem w system i okazałao się, że mam U12.04.02. Zgodnie z ww. komendami zaktualizowałem jądro do 3.5, o którym wspomniałeś.
Dziekuję Wam, o pewnych rzeczach nie wiedziałem.
EDIT
Looknąłem w system i okazałao się, że mam U12.04.02. Zgodnie z ww. komendami zaktualizowałem jądro do 3.5, o którym wspomniałeś.