Instalator nie widzi partycji z Windows7 - instalacja na dysku z woluminami dynamicznymi

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
tomek816
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Instalator nie widzi partycji z Windows7 - instalacja na dysku z woluminami dynamicznymi

Post autor: tomek816 »

Witam wszystkich.
Dopiero zaczynam moją przygodę z Ubuntu więc proszę o wyrozumiałość. Obecnie mam zainstalowny system Windows 7 64bit i jest to mój jedyny system. Podzieliłem dysk na partycje pod Win7 w następujący sposób: http://tinypic.com/view.php?pic=2yod6io ... jwI0Kwgg8o
Przewidziałem jedną, 16GB (D) dla Ubuntu właśnie, żeby się zaznajamiać z tym systemem. Następnie ściągnąłem obraz płyty Ubuntu 12.04, zrobiłem butowalnego pendrive'a. Kreator daje możliwość instalacj obok Win7, ale ponieważ nie chcę, żeby Ubuntu ruszał partycję z Win7 (C, 50GB) więc wybieram trzecią opcję, "ręcznie". I tutaj jest kłopot, gdyż Ubuntu nie widzi tej 16GB partycji (czy może tylko ja nie widzę? chciałem ją poznać po rozmiarze, ale żadna mi nie pasuje). Oto zrzut ekranu z kreatora: http://tinypic.com/view.php?pic=15hmtqu ... jwIeKwgg8o a tutaj jeszcze widok dysków jakie widzi Ubuntu gdy odpaliłem system bez zainstalowania: http://tinypic.com/view.php?pic=vg3mnc&s=5#.UjwH8qwgg8o Jak widać są tam tylko 54Gb, i dwa razy po 196GB. A więc co robię źle? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
PS Oczywiście szukałem rozwiązania na forum, ale nie udało mi się znaleźć.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Ubuntu nie widzi partycji z Windows7

Post autor: igotit4free »

Twój dysk nie jest podzielony na "zwykłe" partycje, tylko na tzw. woluminy proste (dynamiczne).
Nigdy takiego nie miałem, ale jestem przekonany że przy takim zorganizowaniu dysku nie da się na nim doinstalować Linuksa.
Nie da się też przekonwertować jego części, rozwiązaniem jest jak sądzę backup ważnych danych i przebudowa dysku od zera, podział na partycje podstawową i rozszerzone, następnie instalacja Windows i Ubuntu.

Poczytaj jeszcze:
viewtopic.php?f=133&t=37350&p=940002&hi ... ne#p940002
viewtopic.php?f=133&t=166102&p=946752&h ... ne#p946739
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
tomek816
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Instalator nie widzi partycji z Windows7 - instalacja na dysku z woluminami dynamicznymi

Tak też postanowiłem zrobić. Zgrałem dane na dysk przenośny i próbowałem zformatować komputer ale z tymi partycjami dynamicznymi to nie takie proste. Nie mogłem ich usunąć instalatorem Windowsa (opcja usunięcia partycji była niepodświetlona). Czy mógłbym spartycjonować dysk za pomoca Ubuntu Live tak, żeby utworzyć partycje, m. in. dla Windowsa i dla Ubuntu? Chodzi mi o to, żeby tylko przygotować te pratycje, pozbyć się tych dynamicznych. Potem zainstalować Windowsa7 a potem Ubuntu (w tej kolejności, bo ponoć lepiej instalować Ubuntu pod Windowsem niż odwrotnie). Z góry dziękuję za radę.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Instalator nie widzi partycji z Windows7 - instalacja na dysku z woluminami dynamicznymi

Post autor: bear7 »

Spróbuj odpalić Ubuntu w trybie Live, odpal GParted i utworzyć nową tablicę partycji MBR/MSDOS (Urządzenie-> Utwórz tablicę partycji...). Oczywiście, to usunie wszystkie dane i pozostawi dysk pusty bez partycji, zatem po wszystkim, będziesz musiał dodać nowe partycje.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
tomek816
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zrobiłem tak. Za pomocą programu GParted odpalonego na Ubuntu w trybie Live "zresetowałem" układ partycji. Świeżo utworzone partycje były już typu "podstawowego", następnie zainstalowałem za pomocą kreatora Ubuntu. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam:).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”