Witam! Mam problem z dyskami, a dokładnie komputer odmawia dostępu do dysków (partycji). Na laptopie wgrany jest windows 8 Pro oraz jako głowny Xubuntu 14.04. Wgrywajac najpierw Win8 utworzyłem partycję C dla Windowsa, D dla własnych materiałów, po czym wybierajac opcję instalacji obok Windowsa, partycję dla Xubuntu. Wspamniane partycje (wraz z utworzonymi automatycznie przy instalacji Win8) były widoczne jako woluminy i dostępne. Teraz niestety ich ikonki są przeźroczyste, zaś próba otwarcia kończy się odmową dostępu, wolumin niezamontowany. Opcja "zamontuj" również wywołuje wspomniany monit. Poniżej cytat z okienka monitu:
Kod: Zaznacz cały
Error mounting /dev/sda3 at /media/emilstrzelecki/F03E42BF3E427F1A: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sda3" "/media/emils/F03E42BF3E42a7F1A"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda3': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.
Restart Windowsa nic nie dał, czyszczenie CCleanerem też. Jestem jeszcze zielony jesli chodzi o linuxa, z ósemką też mam do czynienia od niedawna. Dotąd XP.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2014, 18:09 przez
igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat, dodałem Code.