Prawdopodobnie ktoś zaraz napisze, że to nie to forum.
Lecz mam kłopot z dyskiem.
Gdyż nie jest on widoczny jako format ntfs. Taki ma być pod windowsa.
Nie wiem jak zrobić formata. Próbowałem już GParted, lecz się na tym nie znam.
Mam tylko jeden dysk na którym jest zainstalowany tylko system ubuntu.
Jak sformatować dysk do formatu ntfs ?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Jak sformatować dysk do formatu ntfs ?
Jak chcesz sformatować cały dysk i pozostawić tylko jedną partycję (co oznacza, że chcesz usunąć Ubuntu), to zrobisz to za pomocą GParted, ale musisz skorzystać z nośnika instalacyjnego Ubuntu i uruchomić system w trybie "wypróbuj Ubuntu" (zwanym inaczej LiveCD/LiveUSB).
Pamiętaj, partycja to nie to samo co dysk. Zatem, co chcesz sformatować: jedną z partycji, czy cały dysk? Zanim przerodzi się to w dramat, podaj może więcej szczegółów, co dokładnie chcesz osiągnąć.nidrak pisze:Mam tylko jeden dysk na którym jest zainstalowany tylko system ubuntu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Chcę mieć format ntfs i sformatowany cały dysk. Tak, żeby windows 7 udostępnił go do instalacji.
Tzn. teraz jest tylko widoczny. Nie mogę zainstalować innego systemu bo teraz dysk nie odczytuje ntfs.
Tzn. teraz jest tylko widoczny. Nie mogę zainstalować innego systemu bo teraz dysk nie odczytuje ntfs.
-
- Serdeczny Borsuk
Jak możesz to na wszelki wypadek wykonaj polecenie w terminalu:
I wklej nam wynik. Będzie można lepiej coś powiedzieć na temat twoich partycji i ustalić jaki chcesz mieć efekt.
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
Linux Mint 17 + Cinnamon (x64) / Windows 7 (x64)
-
- Przyjaciel
Uruchom Ubuntu z nośnika instalacyjnego w trybie "Wypróbuj Ubuntu". Odszukaj program GParted. Jeżeli podczas instalacji Ubuntu, wydzieliłeś partycję SWAP, to w GParted będziesz musiał naciśnąć na niej prawym przyciskiem myszy i wybrać "swap off". Następnie, możesz zacząć ingerować w strukturę partycji na dysku: usuwać, dodawać, zmieniać formatowania.
Alternatywne rozwiązanie - po więcej szczegółów musisz udać się na forum systemu Windows - podczas instalacji systemu Windows, będziesz miał możliwość sformatowania całego dysku pod Windowsa. Jeżeli nie masz płyty instalacyjnej, a posiadasz płytę ratunkową lub partycję ratunkową Windowsa, to przywracając system Windows, cały dysk zostanie przywrócony do pierwotnego wyglądu: wszystkie dane zostaną usunięte. Zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki, wykonaj kopię bezpieczeństwa najważniejszych dla Ciebie danych.
Alternatywne rozwiązanie - po więcej szczegółów musisz udać się na forum systemu Windows - podczas instalacji systemu Windows, będziesz miał możliwość sformatowania całego dysku pod Windowsa. Jeżeli nie masz płyty instalacyjnej, a posiadasz płytę ratunkową lub partycję ratunkową Windowsa, to przywracając system Windows, cały dysk zostanie przywrócony do pierwotnego wyglądu: wszystkie dane zostaną usunięte. Zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki, wykonaj kopię bezpieczeństwa najważniejszych dla Ciebie danych.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.