Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
tui
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 143
Rejestracja: 23 gru 2008, 19:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: tui » 25 cze 2017, 14:24

Dwa dni temu zainstalowałem i skonfigurowałem Kodi szczęśliwy podłączam kabel hdmi pod telewizor i cisza nie ma dźwięku. W laptopie mam 2 karty graficzne intela i Nvidię o ile się nie mylę pracuje stale nvidia. Pod telewizor podłączałem laptop z windowsem i dźwięk działa bez problemu.
Przeczytałem sporo na forum wątków i doi dwóch dni kombinuje na wszelkie sposoby ale bezskutecznie. W alsamixer mam włączone i pogłośnione wszystko co ciekawe suwak "mic bost" i od słuchawek sciszają się automatycznie po restarcie komputera. W ustawieniach dźwięku dawałem "wejście cyfrowe s/pdif" i nic nie pomogło, hdami ani nic takiego tam nie ma.
Po zainstalowaniu i uruchomieniu pavucontrol włączałem "wyjście cyfrowe iEC958" i nic nie pomogło zresztą próbowałem wszystkich opcji.
Zainstalowałem też paman ale nic nie pomogło, widać jakby karta pracowała bo w ustawieniach - pulse audio volume master - paski się ruszają w trakcie odtwarzania dźwięku ale nic nie słychać.
Podczas podobnych problemów na forum użytkownicy byli proszeni o podanie rożnych komend, które podaje poniżej oczywiście z komendy w terminalu z podpiętym kablem hdmi.

Kod: Zaznacz cały

tt@tt-pc:~$ aplay -l
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: MID [HDA Intel MID], urządzenie 0: ALC269VB Analog [ALC269VB Analog]
  Urządzenia podrzędne: 1/1
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
karta 0: MID [HDA Intel MID], urządzenie 1: ALC269VB Digital [ALC269VB Digital]
  Urządzenia podrzędne: 0/1
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0

i następna komenda:

Kod: Zaznacz cały

tt@tt-pc:~$ lsmod |grep snd
snd_hda_codec_realtek    86016  1
snd_hda_codec_generic    77824  1 snd_hda_codec_realtek
snd_hda_intel          40960  4
snd_hda_codec         135168  3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel
snd_hda_core           73728  4 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel
snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
snd_pcm               106496  4 snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_core
snd_seq_midi           16384  0
snd_seq_midi_event     16384  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            32768  1 snd_seq_midi
snd_seq                69632  2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device         16384  3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer              32768  2 snd_pcm,snd_seq
snd                    81920  17 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device
soundcore              16384  1 snd

Bardzo proszę o pomoc co pominąłem albo co jeszcze mogę zrobić.

Edycja: próbowałem metody z poleceniem "pulseaudio -k"https://itsfoss.com/how-to-fix-no-sound-through-hdmi-in-external-monitor-in-ubuntu/ jednak terminal informuje, że nie udało się zabić procesu bo nie istnieje. Swoją drogą nie spodziewałem się że ubuntu jest tak niedopracowanym systemem że podstawowe rzeczy nie działają (z ubuntu korzystam już trochę ale z hdmi pierwszy raz próbuję i nic nie wychodzi).
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 26 maja 2010, 15:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sprzed ekranu

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: japo » 26 cze 2017, 00:15

Strzała,
Dźwięku nie ma tylko gdy używasz Kodi, próbowałeś uruchomić jakąś grę, muzykę? Dźwięku nie ma tylko przez HDMI?
Czy jak podłączysz słuchawki do telewizora i uruchomisz Kodi jest dźwięk?
Bo rozumiem, że w lapku przy uruchomionym Kodi jest dźwięk?
tui
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 143
Rejestracja: 23 gru 2008, 19:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: tui » 26 cze 2017, 11:13

Dźwięku nie ma w ogóle w tv, tzn jak uruchomię muzykę czy jakiś film to też nie ma dźwięku. Na laptopie dźwięk jest i kabel też w porządku bo na co dzień chodzi na nim xbox i podłączałem laptop z win 7 jeszcze do sprawdzenia i tam jest wszystko ok. Na laptopie dźwięk jest w kodi i innych programach na tv po hdmi nie ma żadnego dźwieku ani muzyki ani filmów ani kodi.
Awatar użytkownika
boomcak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 60
Rejestracja: 31 sie 2006, 02:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: boomcak » 26 cze 2017, 11:22

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install pavucontrol


Trzeba wybrać odpowiednie urządzenie wyjścia.
lucky user (loser) of linux :)
-------------------------
Xubuntu 16.04.2 LTS
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 26 maja 2010, 15:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sprzed ekranu

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: japo » 26 cze 2017, 11:55

Skoro było wiele prób i testów proponuje zacząć usunięcia katalogu ~/.config/pulse
Pozdrawiam.
tui
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 143
Rejestracja: 23 gru 2008, 19:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: tui » 26 cze 2017, 13:02

Przecież pisałem że pavucontrol mam zainstalowane i próbowałem wszystkich wyjść nie tylko cyfrowych. Spróbuje ten katalog usunąć po południu i sprawdzę czy działa. Czy mam usunąć cały katalog czy tylko wyczyścić jego zawartość?
Awatar użytkownika
boomcak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 60
Rejestracja: 31 sie 2006, 02:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: boomcak » 26 cze 2017, 13:10

Włącz film i zrób screena z pavucontrol, pokaz tez screena z opcji (ustawienia audio) aplikacji w której odtwarzasz film.
lucky user (loser) of linux :)
-------------------------
Xubuntu 16.04.2 LTS
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 26 maja 2010, 15:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sprzed ekranu

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: japo » 26 cze 2017, 13:15

Cały katalog, wszystko zostanie odtworzone z domyślnymi ustawieniami.

Pozdrawiam
tui
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 143
Rejestracja: 23 gru 2008, 19:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: tui » 26 cze 2017, 15:18

japo pisze:Cały katalog, wszystko zostanie odtworzone z domyślnymi ustawieniami.

Usunięcie katalogu nic nie dało.
boomack pisze:Włącz film i zrób screena z pavucontrol, pokaz tez screena z opcji (ustawienia audio) aplikacji w której odtwarzasz film.

Próbowałem odtwarzać w rythmboxie muzykę, filmy w vlc i totemie no i w kodi nigdzie nie ma dźwięku po hdmi. Podłączałem też słuchawki do telewizora i dźwięku też nie było.
Najczęściej sprawdzałem na rythboxie i totemie mimo ż enajbardziej interesuje mnie kodi ale to chyba nie ma większego znaczenia bo dźwięk nie jest przesyłany po hdmi.
zrzut alsamixera
Obrazek

zrzut z kodi
Obrazek

I pavucontrol, w tym programie nie ma opcji HDMI jest tylko dźwięk cyfrowy lub dźwięk cyfrowy+analogowy
Obrazek

Obrazek
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 26 maja 2010, 15:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sprzed ekranu

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: japo » 26 cze 2017, 15:51

Czyli rozumiem, że gdy masz otwarty alsamixer nie możesz również wybrać innego urządzenia wciskając F6?
Spróbuj w terminalu wpisać driver-manager i zobacz czy nie możesz czegoś doinstalować.

Pozdrawiam
Załączniki
alsamixer.png
(22.72 KiB) Nie pobierany
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 26 maja 2010, 15:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sprzed ekranu

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: japo » 26 cze 2017, 16:01

Według mnie brakuje Ci sterownika
tui
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 143
Rejestracja: 23 gru 2008, 19:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: tui » 26 cze 2017, 17:21

Sprawdzałem wcześniej tą opcję F6 jest tylko HDA Intel MID i opcja default czyli też karta realtek (domyślnie jest na tym zrzucie ekranu) i ostatnia "wprowadź nazwę urządzenia" . Próbowałem zainstalować pulseaudio wcześniej ale terminal informował, że pakiety są już zainstalowane w najnowszej wersji. Jak doinstalować sterownik HDMI?
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 26 maja 2010, 15:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sprzed ekranu

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: japo » 26 cze 2017, 17:43

Próbowałeś zainstalować sterowniki własnościowe:
wpisz w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

driver-manager

Pozdrawiam.
tui
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 143
Rejestracja: 23 gru 2008, 19:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: tui » 26 cze 2017, 19:55

Używam własnościowego sterownika do nvidii 375,66, próbowałem też wersję 304 ale nic to nie dało.
Terminal wyrzuca - driver-manager: nie znaleziono polecenia.
Jeżeli chodzi o sterowniki grafiki to mam tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
boomcak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 60
Rejestracja: 31 sie 2006, 02:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: boomcak » 26 cze 2017, 21:30

U mnie to wygląda tak:
Obrazek
lucky user (loser) of linux :)
-------------------------
Xubuntu 16.04.2 LTS
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 26 maja 2010, 15:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sprzed ekranu

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: japo » 26 cze 2017, 21:32

Wpisz w terminalu z konta użytkowniaka, którego używasz:

Kod: Zaznacz cały

sudo usermod -a -G audio,pulse,pulse-access,video,voice $USER

reboot, czyli uruchom ponownie system, a później pochwal się co masz w konfiguracji urządzeń audio (patrz załącznik). Jest to to samo okno co u kolegi wyżej tylko pierwsza zakładka po prawej stronie.

Pozdrawiam.
Załączniki
hdmi.gif
(58.37 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
boomcak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 60
Rejestracja: 31 sie 2006, 02:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: boomcak » 26 cze 2017, 21:48

Dodam tylko, że ja korzystam z otwartych sterowników:

Kod: Zaznacz cały

$ glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 3.0 Mesa 17.1.3 - padoka PPA
lucky user (loser) of linux :)
-------------------------
Xubuntu 16.04.2 LTS
tui
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 143
Rejestracja: 23 gru 2008, 19:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: tui » 26 cze 2017, 23:53

japo pisze:sudo usermod -a -G audio,pulse,pulse-access,video,voice $USER


Nic to nie dało (wszystkie opcje pozostają bez zmian) jednak zauważyłem już wcześniej i teraz też pewne rzeczy tzn. Po restarcie komputera w alsamixer mam zawsze niezaznaczoną opcję S/PDIF i muszę ją ponownie zaznaczyć a opcja S/PDIF D jest zawsze zaznaczona. Po za tym po podłączeniu kabla HDMI i w pavucontrol zaznaczeniu opcji konfiguracja- wyjście cyfrowe stereo IEC958 i próbe odpalenia np filmu w totemie wywala mi błąd wewnętrznego strumienia danych. Po przełączeniu się na dźwięk analogowy film się odpala i dźwięk jest w laptopie i ponownie po przełączeniu na dźwięk cyfrowy - dźwięku nie ma w tv ale film już chodzi.

boomack
u mnie jest tak:

Kod: Zaznacz cały

tt@tt-pc:~$  glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 4.5.0 NVIDIA 375.66
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 65
Rejestracja: 26 maja 2010, 15:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sprzed ekranu

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: japo » 27 cze 2017, 00:24

Możesz spróbować zainstalować nowe stery dla AlSA:

Kod: Zaznacz cały

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/alsa-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install oem-audio-hda-daily-dkms


Zaś tu znalazłem podobny problem z nagłówkiem rozwiązano:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=207085

Pozdrawiam.
tui
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 143
Rejestracja: 23 gru 2008, 19:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 brak dźwięku po HDMI w TV

Postautor: tui » 27 cze 2017, 14:48

Wszystko zainstalowało się poprawnie ale nadal nie działa nie ma w opcjach wyjścia HDMI (podobno być nie musi) ale po dźwięku cyfrowym też nie działa. Spróbowałem podłączyć pod laptop samego soundbara po HDMI i też brak dźwięku ani soundbar ani tv nie daje głosu.
Przejrzałem stronę którą wkleiłeś niestety google słabo tłumaczy aj rosyjski kułem w szkole :D. Ale coś nie coś zrozumiałem, że gość zmieniał próbkowanie karty dźwiękowej chyba. wklejam wynik polecenia pacmd list-cards.

Kod: Zaznacz cały

tt@tt-pc:~$ pacmd list-cards
1 card(s) available.
    index: 0
   name: <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
   driver: <module-alsa-card.c>
   owner module: 6
   properties:
      alsa.card = "0"
      alsa.card_name = "HDA Intel MID"
      alsa.long_card_name = "HDA Intel MID at 0xd9c00000 irq 34"
      alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
      device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
      sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
      device.bus = "pci"
      device.vendor.id = "8086"
      device.vendor.name = "Intel Corporation"
      device.product.id = "3b56"
      device.product.name = "5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio"
      device.form_factor = "internal"
      device.string = "0"
      device.description = "Wbudowany dźwięk"
      module-udev-detect.discovered = "1"
      device.icon_name = "audio-card-pci"
   profiles:
      input:analog-stereo: Wejście Analogowe stereo (priority 60, available: unknown)
      output:analog-stereo: Wyjście Analogowe stereo (priority 6000, available: unknown)
      output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analogowy dupleks stereo (priority 6060, available: unknown)
      output:iec958-stereo: Wyjście Cyfrowe stereo (IEC958) (priority 5500, available: unknown)
      output:iec958-stereo+input:analog-stereo: Wyjście Cyfrowe stereo (IEC958) + Wejście Analogowe stereo (priority 5560, available: unknown)
      off: Wyłączone (priority 0, available: unknown)
   active profile: <output:iec958-stereo>
   sinks:
      alsa_output.pci-0000_00_1b.0.iec958-stereo/#6: Wbudowany dźwięk Cyfrowe stereo (IEC958)
   sources:
      alsa_output.pci-0000_00_1b.0.iec958-stereo.monitor/#8: Monitor of Wbudowany dźwięk Cyfrowe stereo (IEC958)
   ports:
      analog-input-internal-mic: Wewnętrzny mikrofon (priority 8900, latency offset 0 usec, available: unknown)
         properties:
            device.icon_name = "audio-input-microphone"
      analog-input-mic: Mikrofon (priority 8700, latency offset 0 usec, available: no)
         properties:
            device.icon_name = "audio-input-microphone"
      analog-output-speaker: Głośniki (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
         properties:
            device.icon_name = "audio-speakers"
      analog-output-headphones: Słuchawki (priority 9000, latency offset 0 usec, available: no)
         properties:
            device.icon_name = "audio-headphones"
      iec958-stereo-output: Wyjście cyfrowe (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
         properties:


Polecenie wykonałem z wpiętym kablem HDMI i w pavucontrol ustawionym w konfiguracji wyjściem IEC958.
Edycja: Przejrzałem jeszcze raz wątek z tego linku, tam gość nie miał dźwięku tylko przy mp3 a tak to mu dźwięk działał i miał wyjścia cyfrowe hdmi widoczne w ustawieniach komputera. U mnie dźwięk w ogóle nie wychodzi z komputera.

Wróć do „Przedszkole Linuksa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości