Strona 1 z 1

co mam zrobić by mieć funkcjonalnego Linuxacnc na swoim nowym Ubuntu?

: 12 paź 2017, 11:29
autor: huriel
Witam społeczność, chciałbym podzielić się z wami moimi odczuciami i jednocześnie prosić was o pomoc.
Od zawsze pracowałem na programach ze stajni Microsoftu, do spróbowania Linuxa zachęcił mnie program Linuxcnc (http://www.linuxcnc.org), gdyż posiadam owe urządzenie a owy program jest darmowym odpowiednikiem programu sterującym maszyną cnc Mach3. Linuxcnc wyszczególnia jego darmowość a także niezwykłą stabilność której próżno szukać w płatnym opowiedniku. Po instalacji zbootowanej wersji na wcześniej wspominanej stronie do wybrania był debian i ubuntu, wybrałęm ubuntu. Od razu się zakochałem w tym systemie. Jednak miłość ma swoje kolce. Linuxcnc był opaty o ubuntu na którym nie było już wsparcia i co za tym idzie nie mogłem pobrać pakietów językowych czy też zaktualizować systemu. Więc do tematu podszedłem inaczej i zainstalowałam nową wersje Ubuntu. Wyczytałem na stronie, aby dograć Linuxacnc wystarczy dopisać kilka polecen w terminalu i cała robota się wykona http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/getti ... uxcnc.html punkt 7.2
Zrobiłem tak jak w instrukcji lecz część pakietów nie mogła się pobrać co w konsekwencji spowodowało odmowa instalacji Linuxcnc.
Proszę weźcie pod uwagę że jestem totalnym laikiem bo system mam od wczoraj, ale mega mi się podoba jest bardzo szybki i intuicyjny i chcę już tylko na nim pracować.

Proszę społeczność o pomysł co mam zrobić by mieć funkcjonalnego Linuxacnc na swoim nowym Ubuntu?

Re: co mam zrobić by mieć funkcjonalnego Linuxacnc na swoim nowym Ubuntu?

: 12 paź 2017, 16:11
autor: namok
Skoro jesteś laikiem to nie kombinuj z Ubuntu tylko ściągnij wersję opartą na debianie wheezy: http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/getti ... uxcnc.html

Re: co mam zrobić by mieć funkcjonalnego Linuxacnc na swoim nowym Ubuntu?

: 12 paź 2017, 21:40
autor: huriel
Ok. Aczkolwiek Ubuntu dużo bardziej mi sie podpoba. Pozostaje kwestia językowa na debianie, program dla mnie musi być w wersji polskiej gdyż jest tam mnóstwo poleceń które w innej wersji jęzkowej nie pozwalają mi komfortowa pracować w warunkach garażowych. Tak jak tu http://forum-cnc.pl/index.php?topic=1794.0

Re: co mam zrobić by mieć funkcjonalnego Linuxacnc na swoim nowym Ubuntu?

: 14 paź 2017, 07:34
autor: namok
huriel pisze:Ok. Aczkolwiek Ubuntu dużo bardziej mi sie podpoba.

Skoro twórcy przeszli na debiana to mieli chyba jakiś bardziej konkretny powód niż wygląd

huriel pisze:Pozostaje kwestia językowa na debianie, program dla mnie musi być w wersji polskiej gdyż jest tam mnóstwo poleceń które w innej wersji jęzkowej nie pozwalają mi komfortowa pracować w warunkach garażowych. Tak jak tu http://forum-cnc.pl/index.php?topic=1794.0
Uważasz że starsza wersja była spolszczona a nowsza nie jest?