Adresy DNS w ubuntu 10.04 livebox.

Neostrada, DialNet, Net24
roc-a-fella
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 8
Rejestracja: 24 wrz 2006, 11:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Adresy DNS w ubuntu 10.04 livebox.

Post autor: roc-a-fella » 18 maja 2010, 01:52

Witam.
Po każdym restarcie systemu muszę na nowo wpisywać adresy DNS neostrady w pliku /etc/resolv.conf. Za każdym razem wygląda on tak:

Kod: Zaznacz cały

# Generated by NetworkManager
domain home
search home
nameserver 192.168.1.1
Jak wiadomo, bez adresów DNS neostrady strony długo się ładują. Moje pytanie jest następujące, co zrobić żebym nie musiał wklepywać tego ręcznie za każdym razem? Mam też inne pytanie, czy jeżeli będę miał tak wpisane adresy DNS na stałe z neostrady, to czy nie będę miał problemów podczas łączenia się z inną siecią? Często przebywam poza domem, korzystam z innych sieci wifi.
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 233
Rejestracja: 23 kwie 2007, 00:46
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Problem z DNS; ubuntu 10.04, livebox.

Post autor: broken » 18 maja 2010, 02:33

Nie rozumiem problemu. Skoro Ubuntu pobiera sobie ustawienia z LiveBoxa po DHCP to na grzyba Ci ustawiać DNSy na stałe w Ubuntu. Zmień sobie to co Ci wysyła LiveBox przez DHCP i problem z głowy.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
ruomlig

Odp: Problem z DNS; ubuntu 10.04, livebox.

Post autor: ruomlig » 18 maja 2010, 05:26

roc-a-fella pisze:Witam.
Po każdym restarcie systemu muszę na nowo wpisywać adresy DNS neostrady w pliku /etc/resolv.conf. Za każdym razem wygląda on tak:

Kod: Zaznacz cały

# Generated by NetworkManager
domain home
search home
nameserver 192.168.1.1
Jak wiadomo, bez adresów DNS neostrady strony długo się ładują. Moje pytanie jest następujące, co zrobić żebym nie musiał wklepywać tego ręcznie za każdym razem? Mam też inne pytanie, czy jeżeli będę miał tak wpisane adresy DNS na stałe z neostrady, to czy nie będę miał problemów podczas łączenia się z inną siecią? Często przebywam poza domem, korzystam z innych sieci wifi.
polecenie

Kod: Zaznacz cały

sudo chattr +i /etc/resolv.conf
Mały 1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 548
Rejestracja: 24 sty 2008, 15:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Odp: Problem z DNS; ubuntu 10.04, livebox.

Post autor: Mały 1 » 18 maja 2010, 08:02

DNSy możesz też bezpośrednio wpisać w network-menedżera. Klikasz na ikonkę menedżera prawym przyciskiem myszy i wybierasz 'zmodyfikuj połączenia'. Tam zaznaczasz wybraną sieć, a następnie wchodzisz w ustawienia Ipv4 i wpisujesz swoje dnsy.
roc-a-fella
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 8
Rejestracja: 24 wrz 2006, 11:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Problem z DNS; ubuntu 10.04, livebox.

Post autor: roc-a-fella » 18 maja 2010, 10:32

Mały 1 pisze:DNSy możesz też bezpośrednio wpisać w network-menedżera. Klikasz na ikonkę menedżera prawym przyciskiem myszy i wybierasz 'zmodyfikuj połączenia'. Tam zaznaczasz wybraną sieć, a następnie wchodzisz w ustawienia Ipv4 i wpisujesz swoje dnsy.
Bardzo mi to pomogło, dziękuję. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ADSL”