Ericsson 5521gw + AERO2 + Lubuntu

Neostrada, DialNet, Net24
david_nr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 26 wrz 2011, 21:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Ericsson 5521gw + AERO2 + Lubuntu

Post autor: david_nr » 13 lip 2012, 09:58

Witam,

Jestem posiadaczem laptopa Lenovo T520 z wbudowanym modemem Ericsson 5521gw. Korzystam z Lubuntu 12.04 postawionym na VirtualBox. Linux wykrywa mi modem i sieć. Pokazuje nawet zasięg na pasku obok zegara. Problem w tym że jak klikam żeby połączyć, to przez jakiś czas łączy z siecią ("Przygotowywanie połączenia komórkowego"), po czym otrzymuję komunikat "Modem Network - Rozłączono - Tryb Offline. Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać problem?
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 351
Rejestracja: 11 paź 2011, 14:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Ericsson 5521gw + AERO2 + Lubuntu

Post autor: arthulus » 13 lip 2012, 10:23

Podaj wynik

Kod: Zaznacz cały

lsusb
lspci
jesteś pewien że masz zdjęty simlock, u jakiego operatora go kupiłeś?
david_nr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 26 wrz 2011, 21:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Ericsson 5521gw + AERO2 + Lubuntu

Post autor: david_nr » 13 lip 2012, 10:35

Kod: Zaznacz cały

dawid@lubuntu-x86:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 0bdb:1911 Ericsson Business Mobile Networks BV 
Bus 002 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet

Kod: Zaznacz cały

dawid@lubuntu-x86:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440FX - 82441FX PMC [Natoma] (rev 02)
00:01.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371SB PIIX3 ISA [Natoma/Triton II]
00:01.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:02.0 VGA compatible controller: InnoTek Systemberatung GmbH VirtualBox Graphics Adapter
00:03.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82540EM Gigabit Ethernet Controller (rev 02)
00:04.0 System peripheral: InnoTek Systemberatung GmbH VirtualBox Guest Service
00:05.0 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801AA AC'97 Audio Controller (rev 01)
00:06.0 USB controller: Apple Inc. KeyLargo/Intrepid USB
00:07.0 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 08)
00:0b.0 USB controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller
00:0d.0 SATA controller: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA Controller [AHCI mode] (rev 02)
Tak jak napisałem w poprzednim poście, modem jest wbudowany, simlocka nie ma, a AERO2 jest za darmo dla każdego :)
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 2680
Rejestracja: 12 kwie 2011, 16:48
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Ericsson 5521gw + AERO2 + Lubuntu

Post autor: brezniew » 13 lip 2012, 10:47

A działa na normalnym systemie (hoście)?
david_nr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 26 wrz 2011, 21:40
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Ericsson 5521gw + AERO2 + Lubuntu

Post autor: david_nr » 20 lip 2012, 16:25

Witam. Przepraszam że tak późno odpisuje. Na hoście (win7x64) działa. W VirtualBox'ie modem jest widoczny jako urządzenie USB. Gdy je "podłączam" do maszyny wirtualnej (menu -> urządzenia -> urządzenia USB -> Lenovo F5521gw) automatycznie jest rozłączane w hoście i znika z list kart sieciowych. W Lubuntu konfiguruje nowe "połączenie komórkowe", ale niestety nie da się go wykorzystać do połączenia. Za to pojawia się kolejne połączenie przewodowe USB0. Jak to USB0 skonfigurować żeby było widoczne jako modem komórkowy i można było się podłączyć do AERO2?
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 2680
Rejestracja: 12 kwie 2011, 16:48
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Ericsson 5521gw + AERO2 + Lubuntu

Post autor: brezniew » 20 lip 2012, 21:07

A czy przypadkiem nie jest tak, że standardowo systemy w Virtualboksie mogą korzystać z połączenia dostępnego na hoście?
Może po prostu niepotrzebnie kombinujesz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ADSL”