Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9.04)

Neostrada, DialNet, Net24
bivell
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 28 sty 2009, 21:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: bivell » 10 maja 2009, 09:54

Zainstalowałem Net i wszystko działa bez problemu, dodałem autostart i też działa. Wykonujcie wszystko tak jak jest opisane w instrukcji a wszystko będzie działało poprawnie przynajmniej na Sagem` ach.
A co do UbuDSL to świetny program na początku mojej przygody z Ubuntu bardzo ułatwił mi życie ponieważ był dziecinnie prosty w obsłudze. Dobrze że są tacy ludzie jak Adrian dzięki nim linux się rozwija.
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 124
Rejestracja: 05 lip 2008, 11:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: apocalyptiq » 10 maja 2009, 10:33

Mi net działa, ale jego autostart już nie ;/
Awatar użytkownika
bugmenot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2009, 10:39
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: bugmenot » 10 maja 2009, 10:46

Witam,
podczas próby połączenia dostaję komunikaty następującej treści:

Kod: Zaznacz cały

Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:8.35
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> 8.35
LCP: timeout sending Config-Requests
Connection terminated.
Modem hangup
Posiadany przeze mnie modem to Thomson SpeedTouch 330, natomiast wersja programu Net - 0.4.
Any ideas?
michal12345
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 119
Rejestracja: 13 cze 2007, 20:57
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: michal12345 » 10 maja 2009, 12:15

bugmenot Odłącz modem i podłącz ponownie i nawiąż połączenie.
didawid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 06 maja 2009, 15:59
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: didawid » 10 maja 2009, 18:41

U mnie pojawił się dość osobliwy problem.

Podłączyłem wreszcie mysz pod PS2 i apetyt elektryczny Sagema nie jest już przez nic poskramiany, co sprawia, że po połączeniu Netem (pojawia się IP, DNS) - kursor myszy nadal się porusza, ale...

Firefox i inne programy pragnące podłączyć się do sieci twierdzą zgodnie, że nie posiadam połączenia internetowego; wyjątek stanowi Rhytmbox, dzięki któremu mogę posłuchać radia internetowego i sprawdzić, czego słuchałem na last.fm kilka godzin wcześniej (z poziomu Windowsa).
Całej sprawie dodatkowego kolorytu dodaje fakt, że pod Kubuntu wszystko działa idealnie...
Awatar użytkownika
sciepkot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 12
Rejestracja: 05 maja 2009, 19:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: sciepkot » 10 maja 2009, 18:51

Zainstalowałem Net i wszystko działa bez problemu, dodałem autostart i też działa. Wykonujcie wszystko tak jak jest opisane w instrukcji a wszystko będzie działało poprawnie przynajmniej na Sagem` ach.
Robię wszystko zgodnie z instrukcją na świeżo zainstalowanym systemie (zarówno 8.10 jak i 9.04) a net nie działa.

Ciągle pojawia się komunikat:
sudo pppd call net
Plugin pppoatm.so loaded.
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> 0.35
LCP: timeout sending Config-Requests
Connection terminated.
Modem hangup
Mój modem to Sagem F@st 800 E2T
didawid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 06 maja 2009, 15:59
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: didawid » 10 maja 2009, 19:37

sciepkot - spróbu przez terminal uruchamiany dzięki ctrl+alt+f1 - u mnie właśnie to działało, ale dlatego, że mysz wpięta w usb uniemożliwiała mojemu Sagemowi działanie, a kończyło się tym, że po wyłączeniu terminala (ctrl+alt+f7) - myszka się nie poruszała, więc podpiąłem ją przez PS2.
Awatar użytkownika
Watras15
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 22 cze 2007, 11:05
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: Watras15 » 11 maja 2009, 08:38

Poczekaj, aż modem Ci się synchronizuje.
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 124
Rejestracja: 05 lip 2008, 11:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: apocalyptiq » 11 maja 2009, 10:56

Ja czekałem kilka minut (modem już był zsynchronizowany), ale net z autostartu nie działał.
Awatar użytkownika
sciepkot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 12
Rejestracja: 05 maja 2009, 19:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: sciepkot » 11 maja 2009, 14:53

Czekam również na synchronizację modemu ale to nic nie daje.
Już się zastanawiam, czy to że mam podłączoną drukarkę do innego USB nie powoduje konfliktów i dlatego nie mogę się połączyć.
dariosan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwie 2009, 22:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: dariosan » 11 maja 2009, 18:55

Witam

Ja również mam problem z modemem zxdsl w ubuntu 9.04
Mianowicie po podłączeniu modemu zadna kontrolka się nie zapala.
Gdy konfiguruje ubuDSL to wywala błąd w kompilacji sterownika.
Program Net znowu uruchamia się i w momencie kiedy wybieram 1 wykrywa modem po czym stwierdza że nie ma modułów jądra i hederów.

Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić
Awatar użytkownika
Watras15
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 22 cze 2007, 11:05
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: Watras15 » 12 maja 2009, 08:00

Jeśli nie działa wam autostart to w pliku rc.local, przed pppd call net należy wpisać sleep xx. W miejsce xx należy wpisać czas synchronizacji modemu. np 60

sleep 60
pppd call net
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 124
Rejestracja: 05 lip 2008, 11:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: apocalyptiq » 14 maja 2009, 13:20

Ok, wrzuciłem sleep na 15 sek, przy następnym uruchomieniu kompa sprawdze czy działa ;-)

EDIT:
Nadal nic, poczekałem z minutę i netu nie ma :/ Ło tam, super że działa net, co to jedno kliknięcie na włączenie kompa :D

Tylko jeszcze mam problemy z netem wifi na ubuntu, ale to raczej offtop tutaj ;-)
lesniak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 55
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:47
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Lokalizacja: Chrzanów, Małopolska
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: lesniak » 15 maja 2009, 21:14

No więc ja mam taki problem:
Robię wszystko tak jak w instrukcji na 32 bitowy system i oto co się wyświetla w Terminalu:
Obrazek
Awatar użytkownika
Watras15
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 22 cze 2007, 11:05
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: Watras15 » 15 maja 2009, 22:04

Wypakuj pobrane archiwum, a potem zmień jego nazwę na .net_0.4 .
Łuk@$z
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 86
Rejestracja: 30 sie 2006, 16:56
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: Łuk@$z » 15 maja 2009, 22:10

A jak zrestartować połączenie?
"Z Beznadziejną Ciszą Wielu Chce Walczyć, Lecz Większość Partaczy Wraca Bez Tarczy"
Awatar użytkownika
Watras15
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 22 cze 2007, 11:05
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: Watras15 » 16 maja 2009, 01:08

http://odsiebie.com/pokaz/2863260---47b5.html

Napisałem skrypt do połączenia i rozłączania internetu. Zapraszam do testowania:D skrypt należy odpalić z prawami roota. Tworzymy do skryptu aktywator z prawami roota. Dokładną instrukcje podam w poście.
Awatar użytkownika
Papajow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 27 wrz 2008, 20:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: Papajow » 17 maja 2009, 14:32

bugmenot pisze:Witam,
podczas próby połączenia dostaję komunikaty następującej treści:

Kod: Zaznacz cały

Plugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:8.35
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> 8.35
LCP: timeout sending Config-Requests
Connection terminated.
Modem hangup
Posiadany przeze mnie modem to Thomson SpeedTouch 330, natomiast wersja programu Net - 0.4.
Any ideas?
Mam dokładnie taki sam problem i taki sam modem.
Ponowne podłączenie lub zmiana portow USB nie pomagaja :sad:
wie ktos jak rozwiazac ten problem ?
Awatar użytkownika
iszopl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 7
Rejestracja: 28 paź 2007, 18:47
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: iszopl » 17 maja 2009, 15:12

Mialem dokladnie taki sam problem jak panowie wyzej. Po tygodniu meki i prob uruchomienia neta na linuxie zrezygnowalem i wywalilem... Probowalem wszystkich sposobow znalezionych w necie i zadne nie zadzialal. Chyba kazde polskie i angielskie forum przeszukalem. Jesli podstawowe rzeczy jak skonfigurowanie neta na linuxie sprawiaja tyle problemu to ja podziekuje, dopoki sie to nie zmieni...
I am the master of my fate. I am the captain of my soul.
Awatar użytkownika
Papajow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 27 wrz 2008, 20:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Nie działa ubudsl? Alternatywny sposób instalacji. Chodzi na każdym systemie. (9

Post autor: Papajow » 17 maja 2009, 16:41

zastanawiam sie czy dla łącza netii zamiast PPPoA nie powinno być PPPoE, moze to przez to ?

Na mandrivie udalo mi sie jakims cudem podlaczyc...
ale ten system to smietnik :bag:. Chciał bym żeby net na ubuntu poszedł :-)

probowalem oczywiscie przez ududsl najpierw , niby wszystko poszło gładko, a neta jak nie było tak nie ma, demona musiałem włączyć recznie , a aplet w ogóle nie chodzi wiec logu nie wygeneruje ;p.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ADSL”