Wylacznik komputera na pulpicie

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
mmniammm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 03 sie 2017, 20:12

Wylacznik komputera na pulpicie

Post autor: mmniammm » 03 sie 2017, 20:18

Witajcie,
jesli zly dzial prosze o przeniesienie watku do prawidlowego.
Jestem lajkiem kompetnym i to moje pierwsze dni na nowym systemie, staram sie go zrobic bardziej funkcjonalnym dla mnie.
chcialbym miec ikonke za zamykania systemu na pulpicie, znalazlem cos takiego w sieci:
#! /bin/sh
message="Czy na pewno chcesz wyłączyć komputer?"
title="Wyłączyć?"
if zenity --question --text="$message" --title="$title"; then
gksu 'halt -p'
fi

wszystko ladnie , zapisalem sobie na pulpicie, zmienilem wlasciwosci uruchamiaj jako program, i jak klikam otwiera mi w programie...chyba jakis kompilator...
jak zrobic zeby ten skrot dzialal:)?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3673
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Wylacznik komputera na pulpicie

Post autor: jacekalex » 03 sie 2017, 21:57

Skrypt musisz umieścić w folderze

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/bin/
nadać atrybut wykonania:

Kod: Zaznacz cały

chmod 755 /usr/local/bin/skrypt
a potem na pulpicie utworzyć skrót do programu i w wierszu polecenia skrótu wkleić ścieżkę do skryptu:

Kod: Zaznacz cały

usr/local/bin/skrypt
Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
mmniammm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 03 sie 2017, 20:12

Re: Wylacznik komputera na pulpicie

Post autor: mmniammm » 04 sie 2017, 18:18

Dzieki za odpowiedz, tak jak mowilem laik kompletny, wiec sory za glupie pytanie, ale:
nie moge przeniesc pliku do wskazanej lokalizaji, gdyz mam blad, jak chce w edytorze zapisac, to ze nie mam uprawnien....czy moglbys lopatologicznie jak dziecku, co i jak:)?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3673
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Wylacznik komputera na pulpicie

Post autor: jacekalex » 04 sie 2017, 18:27

Np tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /usr/local/bin/skrypt
gdzie gedit - to edytor tekstu, możesz wybrać inny.
Wklej do niego zawartość skrypta i zapisz.

Jak zapiszesz zawartość skrypta, to potem:

Kod: Zaznacz cały

sudo chmod 755 /usr/local/bin/skrypt
i już będzie go można uruchomić tak, jak napisałem wyżej.

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
enedil
Terminator
Terminator
Posty: 1304
Rejestracja: 08 wrz 2012, 16:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Wylacznik komputera na pulpicie

Post autor: enedil » 15 sie 2017, 16:16

Wybacz, nie, to nie jest dobre rozwiązanie.

Wszystko było ok w tym co robiłeś, za wyjątkiem jednego szczegółu - otwórz przeglądarkę plików, a w niej ustawienia i zamień tam "wyświetlaj pliki wykonywalne" na "uruchamiaj". Tyle.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
kobrawerde
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 73
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Re: Wylacznik komputera na pulpicie

Post autor: kobrawerde » 15 sie 2017, 20:15

A taka metoda z Linux Minta nie zadziała na Ubuntu ? ...może by bylo prościej
https://community.linuxmint.com/tutorial/view/1113
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3673
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Wylacznik komputera na pulpicie

Post autor: jacekalex » 15 sie 2017, 23:13

enedil pisze:Wybacz, nie, to nie jest dobre rozwiązanie.

Wszystko było ok w tym co robiłeś, za wyjątkiem jednego szczegółu - otwórz przeglądarkę plików, a w niej ustawienia i zamień tam "wyświetlaj pliki wykonywalne" na "uruchamiaj". Tyle.
Dlaczego nie jest "dobre rozwiązanie"? :twisted:

Miejsce skryptów i programów tworzonych przez usera jest w /usr/local/ a nie diabli wiedzą gdzie.
Tam powinny siedzieć, należeć do roota, z uprawnieniami 755, a nie w $HOME.

Z resztą dodaj do kernela łatkę TPE, to lepiej zrozumiesz, dlaczego programy i skrypty muszą siedzieć tam, gdzie wskazuje zmienna $PATH zdefiniowana w /etc/profile.

Bezpieczeństwo Linuxa wynika również z przestrzegania zasad POSIX w strukturze katalogów systemowych. :clap:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Filesyste ... y_Standard

Z resztą ustawianie w Nautilusie, żeby wykonywał skrypty po kliknięciu, to w prostej linii proszenie się o kłopoty. :twisted:

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”