Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś karte wifi pod usb, która bez problemu działa pod ubuntu 10.04?

Porady sprzętowo-handlowe
krzysiukfr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś karte wifi pod usb, która bez problemu działa pod ubuntu 10.04?

Post autor: krzysiukfr »

Witam. Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś karte wifi pod usb, która bez problemu działa pod ubuntu 10.04? Pożyczyłem i podłączyłem linksysa wireless-n model WUSB300N ale w ogóle nie widzi mi tej karty.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś karte wifi pod usb, która bez problemu działa pod ubuntu 10.04?

Post autor: majsza »

Pentagram Hornet P 6132-08 na czipsecie Realteka działa przez ndiswrapper pod 10.04. W przypadku 11.04 działa z kopyta.
Huk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: IceWM
Kontakt:

Re: Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś karte wifi pod usb, która bez problemu działa pod ubuntu 10.04?

Post autor: Huk »

Każda karta oparta o chipset Atherosa powinna w teorii śmigać, czy to z miejsca na ath5k/ath9k czy na madwifi, samemu korzystam z TL-WN350GD (swego czasu dałem 35 zł) i śmiga bez problemu na ath5k.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

majsza pisze:Pentagram Hornet P 6132-08 na czipsecie Realteka działa przez ndiswrapper pod 10.04. W przypadku 11.04 działa z kopyta.
To chyba najgorsza rada jaką można dać.

Jak ktoś chce kartę wi-fi pod Ubuntu 10.04, to poleć mu taką, która będzie po podłączeniu do kompa od razu działać, a nie taką z którą trzeba będzie walczyć (ndiswrapper+windowsowe sterowniki).
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
krzysiukfr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

dzięki za pomoc, zdecydowałem się na AirLive WL - 1600USB
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

No i pytanie - czy już testowałeś tę kartę i czy działa bez problemu?
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
krzysiukfr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

dopiero zamówiłem ją przez internet, dojdzie za kilka dni
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

makson pisze:
majsza pisze:Pentagram Hornet P 6132-08 na czipsecie Realteka działa przez ndiswrapper pod 10.04. W przypadku 11.04 działa z kopyta.
To chyba najgorsza rada jaką można dać.

Jak ktoś chce kartę wi-fi pod Ubuntu 10.04, to poleć mu taką, która będzie po podłączeniu do kompa od razu działać, a nie taką z którą trzeba będzie walczyć (ndiswrapper+windowsowe sterowniki).
Chyba założyciel przeczytał dokładnie moją wypowiedź z której wynika, że dopiero przy 11.04 "działa z kopyta". A dodawanie windowsowych sterowników jest łatwe poprzez graficzną nakładkę ndiswrappera. :) Karta słaba, bo też i mała (mniejsza od modemu), bez antenki, raczej do laptopów i gdy się nie siedzi kilometr od routera.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

majsza pisze:Chyba założyciel przeczytał dokładnie moją wypowiedź z której wynika, że dopiero przy 11.04 "działa z kopyta".
Założyciel pytał o kartę która bez problemu działa pod 10.04 a nie 11.04. Polecanie karty, do uruchamiania której potrzeba ndiswrappera nie jest najlepszym pomysłem. Jest masa kart, które działają bez żadnej ingerencji (oparte na chipie Atherosa, Intela) i takie pewnie miał na myśli, tylko z podanymi nazwami handlowymi.
krzysiukfr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzisiaj dostałem tą kartę i chodzi bardzo dobrze, nic nie musiałem instalować, od razu wykryło sieci bezprzewodowe. Kupiłem od razu i też dzisiaj dostałem antene http://allegro.pl/zasieg-3-0km-12-14dbi ... 92536.html , ale się zawiodłem bo mam taki sam zasięg jak na tej standardówce 5dbi. Może ktoś wie dlaczego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”