Jaka karta WiFi zamiast Realteka do laptopa?
- valdi74
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Jaka karta WiFi zamiast Realteka do laptopa?
Witam,
Po 2 (słownie: dwóch) latach nierównej walki, kompilowania sterowników, wgrywania firmware, najnowszych jajek RC, ustawiania różnorakich parametrów modułu, rzeźbienia z ndiswrapperem, latania z kabelkiem LAN, zmian kanałów, anten i innych parametrów na ruterze, ustnej perswazji (nierzadko za pomocą mało kulturalnych zwrotów), przekopywania forów... postanowiłem się poddać i wymienić kartę WiFi w laptopie. Obecnie mam kartę RTL8188CE na sterowniku rtl8192ce. Jest do niego zgłoszony błąd:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/902557
Wiem, że w bardzo wielu przypadkach ta karta działa ale niestety u mnie nie chce. Być może jest to problem współpracy z ruterem. Ale... na Win7 ta sama karta działa z tym ruterem, inne urządzenia też z nim działają. Skończyły mi się pomysły oraz cierpliwość do niej...
Mam zatem do wyboru takie karty:
1. Intel Centrino Wireless-N 100 http://allegro.pl/karta-wifi-acer-aspir ... 85205.html
2. Atheros AR5B95 http://allegro.pl/karta-wifi-atheros-ar ... 42577.html
Która z powyższych, z doświadczenia szanownych kolegów i koleżanek, powinna działać bezproblemowo z Ubuntu?
Po 2 (słownie: dwóch) latach nierównej walki, kompilowania sterowników, wgrywania firmware, najnowszych jajek RC, ustawiania różnorakich parametrów modułu, rzeźbienia z ndiswrapperem, latania z kabelkiem LAN, zmian kanałów, anten i innych parametrów na ruterze, ustnej perswazji (nierzadko za pomocą mało kulturalnych zwrotów), przekopywania forów... postanowiłem się poddać i wymienić kartę WiFi w laptopie. Obecnie mam kartę RTL8188CE na sterowniku rtl8192ce. Jest do niego zgłoszony błąd:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/902557
Wiem, że w bardzo wielu przypadkach ta karta działa ale niestety u mnie nie chce. Być może jest to problem współpracy z ruterem. Ale... na Win7 ta sama karta działa z tym ruterem, inne urządzenia też z nim działają. Skończyły mi się pomysły oraz cierpliwość do niej...
Mam zatem do wyboru takie karty:
1. Intel Centrino Wireless-N 100 http://allegro.pl/karta-wifi-acer-aspir ... 85205.html
2. Atheros AR5B95 http://allegro.pl/karta-wifi-atheros-ar ... 42577.html
Która z powyższych, z doświadczenia szanownych kolegów i koleżanek, powinna działać bezproblemowo z Ubuntu?
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Re: Jaka karta WiFi zamiast Realteka do laptopa?
Najlepiej zgodna z ath9k albo ewentualnie Intelem.
Jak trochę poszukasz, to znajdziesz bez problemu.
Jeśli wystarczy wifi g -to dolicz jeszcze ath5k i madwifi.
Radziłbym przy okazji szukać karty Dual-band - nie wszystkie to zapewniają, z Atherosów mniej więcej 1/3 - a w mieście pasmo 5Ghz może się przydać.
Sznurek:
http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/ath9k
Jak trochę poszukasz, to znajdziesz bez problemu.
Jeśli wystarczy wifi g -to dolicz jeszcze ath5k i madwifi.
Radziłbym przy okazji szukać karty Dual-band - nie wszystkie to zapewniają, z Atherosów mniej więcej 1/3 - a w mieście pasmo 5Ghz może się przydać.
Sznurek:
http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/ath9k
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- valdi74
- Wytworny Kaczor
Dziękuję za radę. Zdecydowałem się na Atherosa, ponieważ jest on też w ruterze, co pozwalało mieć nadzieję, że jakoś się dogadają. Na dual band się nie decydowałem ponieważ i tak mój ruter nie obsługuje 5 GHz. Gdy już za jakiś czas będę wymieniał ruter, to pewnie też lapek zostanie wymieniony. Dzisiaj rano założyłem kartę AR5B95 do lapka i od paru godzin śmiga jak marzenie
Gdyby ktoś borykał się z podobnymi problemami, czyli notoryczne rozłączanie sieci przy ruterze TL-WR1043ND (ath9k) oraz karcie RTL8188CE (rtl8192ce), to polecam zainwestować 20 zł i wymienić ją na coś obsługiwanego przez ath9k.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Witam, borykam się ath9k (Qualcomm AR9285 - wejście na 2 anteny, laptop ma jedną).
Jakość sygnału pod linuksem jest bardzo słaba, a transfer tylko w okolicach 6500 KB/s po sieci. Pod Windowsem oczywiście powyżej 12500 KB/s - na więcej switch nie pozwala).
Czy mógłbyś sprawdzić ile wyciągasz transferu na swojej karcie z ath9k? Przeżyłbym mały zasięg pod linuksem mojej karty, byle transfer wynosiłby tyle ile powinien.
Jakość sygnału pod linuksem jest bardzo słaba, a transfer tylko w okolicach 6500 KB/s po sieci. Pod Windowsem oczywiście powyżej 12500 KB/s - na więcej switch nie pozwala).
Czy mógłbyś sprawdzić ile wyciągasz transferu na swojej karcie z ath9k? Przeżyłbym mały zasięg pod linuksem mojej karty, byle transfer wynosiłby tyle ile powinien.
- valdi74
- Wytworny Kaczor
Kod: Zaznacz cały
valdi@valdi-laptop:~$ speedtest
Retrieving speedtest.net configuration...
Retrieving speedtest.net server list...
[xxx]
Testing download speed........................................
Download: 60.45 Mbit/s
Testing upload speed..................................................
Upload: 10.42 Mbit/s
EDIT:
Sprawdziłem z ciekawości pod Win7 i też jest max 60 Mbit/s.
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za odpowiedź, ale chodziło mi o transfer po wifi. Z tego co widzę to prawdopodobnie działa Ci w wszystko porządku.
Ja pod Windowsem na AR9285 mam tyle ile wyciąga ta karta - czyli niecałe 150 mbit
Pod linuksem niestety około 54 mbit pomimo że karta łączy się na 150 mbit.
Prawdopodobnie muszę zmienic kartę, co dziwne - AR9285 innego producenta działa w miarę OK, nie gubi zasięgu, działa szybko itp.
Ja pod Windowsem na AR9285 mam tyle ile wyciąga ta karta - czyli niecałe 150 mbit
Pod linuksem niestety około 54 mbit pomimo że karta łączy się na 150 mbit.
Prawdopodobnie muszę zmienic kartę, co dziwne - AR9285 innego producenta działa w miarę OK, nie gubi zasięgu, działa szybko itp.
- valdi74
- Wytworny Kaczor
Wszystko co napisałem dotyczy właśnie Wifi. Ty masz około 54 Mbit/s, ja mam 60 Mbit/s, więc praktycznie tak samo. Z tym, że u mnie pod Win też jest 60 Mbit/s.paatos pisze:Dzięki za odpowiedź, ale chodziło mi o transfer po wifi. Z tego co widzę to prawdopodobnie działa Ci w wszystko porządku.
-
- Piegowaty Guziec
No przecież właśnie speedtest.net testuje prędkość internetu 
To, że masz internet z routera po wifi to swoją drogą...
Problemem jest, że coś blokuje wifi w moim laptopie pomimo, że łączy się na 150 mbit z routerem.
Mam jakieś 54 - 60 mbit/s w obie strony, a powinno być niecałe 150 mbit.
Na karcie USB Realteka jest to samo, pod Windowsem działają dobrze.

To, że masz internet z routera po wifi to swoją drogą...
Problemem jest, że coś blokuje wifi w moim laptopie pomimo, że łączy się na 150 mbit z routerem.
Mam jakieś 54 - 60 mbit/s w obie strony, a powinno być niecałe 150 mbit.
Na karcie USB Realteka jest to samo, pod Windowsem działają dobrze.
- valdi74
- Wytworny Kaczor
Mam łącze 100 Mbit/s i tyle pokazuje speedtest na kablu. Zatem moje wyniki to tak naprawdę prędkość Wifi a nie internetupaatos pisze:No przecież właśnie speedtest.net testuje prędkość internetu

Swoją drogą dziwię się, że te karty pod Win działają u Ciebie z pełną (teoretyczną) prędkością. Po lekturze kilku testów ruterów i kart Wifi, nie tylko tych 150 Mbit/s, byłem przekonany, że wszelakie Wifi wyciągają w porywach 50% swojej teoretycznej przepustowości i takie też są moje praktyczne doświadczenia.
-
- Piegowaty Guziec
No to widocznie stoimy na tym samym... Ja mam 6.5 MB/s i nic więcej pod linuksem. Nie wspominając o bardzo słabym zasięgu.
Ile mam w praktyce z tych 150mbit trudno mi powiedzieć bo switch w routerze jest tylko 100 mbit więc transfer jest z góry ograniczony do tych 12320 KB/s (tyle wynosi transfer na tej karcie pod Windowsie). Pingi przy takim transferze są bardzo małe, więc przypuszczam, że zapas "mocy" jest.
Możliwe, że linuksowy sterownik ath9k potrzebuje po prostu obu anten podłączonych do karty żeby wyciągnąć pełne 150 mbit. Ale to tylko moje przypuszczenia, ekspertem nie jestem.
Ile mam w praktyce z tych 150mbit trudno mi powiedzieć bo switch w routerze jest tylko 100 mbit więc transfer jest z góry ograniczony do tych 12320 KB/s (tyle wynosi transfer na tej karcie pod Windowsie). Pingi przy takim transferze są bardzo małe, więc przypuszczam, że zapas "mocy" jest.
Możliwe, że linuksowy sterownik ath9k potrzebuje po prostu obu anten podłączonych do karty żeby wyciągnąć pełne 150 mbit. Ale to tylko moje przypuszczenia, ekspertem nie jestem.