Kopia zapasowa dla laika, który nie lubi konsoli i słyszał, że ubuntu to system także dla zwykłych ludzi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Architektura: x86_64
Kopia zapasowa dla laika, który nie lubi konsoli i słyszał, że ubuntu to system także dla zwykłych ludzi
Witam
Temat rzeka. Wielokrotnie omawiany a mimo to nie znalazłem odpowiedzi. a pytanie brzmi: "Jak zrobić backup systemu, jakie pliki brać pod uwagę i jak wyeksportować to automatycznie na ubuntu one". Żeby nie było tak całkiem prosto, to dodam, że ma być prosto. Czyli bez konsoli, bez sprawdzania czy sda4 czy 7 etc. Szukam rozwiązania graficznego, najlepiej ograniczającego się do kilku kliknięć i tyle. A jeśli np zechcę coś popsuć (np wgrać sterowniki do ATI) to żeby to to szybko odzyskało mi kopię systemu. Mam zainstalowany luckybackup ale nie wiem do końca jak go używać, i leży odłogiem
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)
Temat rzeka. Wielokrotnie omawiany a mimo to nie znalazłem odpowiedzi. a pytanie brzmi: "Jak zrobić backup systemu, jakie pliki brać pod uwagę i jak wyeksportować to automatycznie na ubuntu one". Żeby nie było tak całkiem prosto, to dodam, że ma być prosto. Czyli bez konsoli, bez sprawdzania czy sda4 czy 7 etc. Szukam rozwiązania graficznego, najlepiej ograniczającego się do kilku kliknięć i tyle. A jeśli np zechcę coś popsuć (np wgrać sterowniki do ATI) to żeby to to szybko odzyskało mi kopię systemu. Mam zainstalowany luckybackup ale nie wiem do końca jak go używać, i leży odłogiem
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, 20:49 przez jakiswolnynick, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Kopia zapasowa
Zaglądnij tutaj i sprawdź, jakie masz rozwiązania: https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem
Fakt, poradnik dla 9.04, ale idea ta sama...
To w sieci nie ma poradnika? Tutaj masz jeden: http://www.howtoforge.com/creating-back ... 04-desktopMam zainstalowany luckybackup ale nie wiem do końca jak go używać, i leży odłogiem
Fakt, poradnik dla 9.04, ale idea ta sama...
Była kiedyś taka reklama, w której padało zdanie: "takie numery to tylko w Erze"."Jak zrobić backup systemu, jakie pliki brać pod uwagę i jak wyeksportować to automatycznie na ubuntu one" (...) ma być prosto. Czyli bez konsoli, bez sprawdzania czy sda4 czy 7 etc. Szukam rozwiązania graficznego, najlepiej ograniczającego się do kilku kliknięć i tyle.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Kopia zapasowa
Konsola też może być prosta. Jeśli się dobrze przygotujesz na początku, to potem nie trzeba się zastanawiać: "co, gdzie i jak?".
Sposobów jest wiele, przybliżę mój. Zrobiłem sobie plik tekstowy na partycji wspólnej dla wszystkich moich systemów. A w nim gotowe polecenia do robienia kopii i jej przywracania, wystarczy przepisać do konsoli podstawiając za xxxx odpowiednią nazwę z datą. Nie mam osobnego home, więc mam nieco łatwiej. Z poziomu innego systemu wykonuję jedno z poleceń:
Niby metoda wybitnie konsolowa, a jakże prosta 
Całość pewnie da się jakoś oskryptować, łącznie z UbuntuOne, ale na tym się nie znam.
Sposobów jest wiele, przybliżę mój. Zrobiłem sobie plik tekstowy na partycji wspólnej dla wszystkich moich systemów. A w nim gotowe polecenia do robienia kopii i jej przywracania, wystarczy przepisać do konsoli podstawiając za xxxx odpowiednią nazwę z datą. Nie mam osobnego home, więc mam nieco łatwiej. Z poziomu innego systemu wykonuję jedno z poleceń:
Kod: Zaznacz cały
mysiremix5 na /dev/sda5
tworzenie kopii:
sudo fsarchiver savefs /media/kopie/mysiremix5/xxxx.fsa /dev/sda5
przywracanie kopii
sudo fsarchiver restfs /media/kopie/mysiremix5/xxxx.fsa id=0,dest=/dev/sda5

Całość pewnie da się jakoś oskryptować, łącznie z UbuntuOne, ale na tym się nie znam.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
Re: Kopia zapasowa dla laika, który nie lubi konsoli i słyszał, że ubuntu to system także dla zwykłych ludzi
Dziękuję za odpowiedź ale dalej nie wiem jakie pliki brać pod uwagę w tworzeniu kopii zapasowej. Tytuł zmieniłem chociaż nie wiem, czy tak jest lepiej a wcześniejszy moim zdaniem był chyba precyzyjny. Ale nie po to się zarejestrowałem na to forum, żeby się sprzeczać, tylko po to żeby się czegoś dowiedzieć. Poradników szukałem, ale dowiedziałem się to samo co podałeś, czyli jak zrobić backup na przykładzie /home. A mi chodzi o zrobienie kopii zapasowej plików systemowych a nie wiem które brać pod uwagę. Przy próbie zrobienia kopii "/" wali błędem. a jak wali błędem to się pytam na forum co robić. Szczerze pisząc to nie mam zamiaru uczyć się kompleksowej obsługi ubuntu. Nie mam czasu i chęci. Kompa używam jak większość. Po pracy siadam i przeglądam internet i słucham muzyki. Jak ktoś może coś podpowiedzieć o kopii systemowej dla laika to będzie fajnie.
Pozdrawiam
-- 23 cze 2013, o 21:17 --
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-- 23 cze 2013, o 21:17 --
Niby tak, ale za każdym razem jak będę chciał zrobić kopię zapasową, to będę musiał wkleić to polecenie. Żeby je wkleić to będę musiał znaleźć na dysku notatkę z której skopiuję komendę, bo zapamiętać nie zdołam. Jeśli chciałbym zainstalować komuś na kompie ubuntu, to przy próbie nauczenia jak robić kopie zapasową musiałbym znaleźć ten post. Wiem, że wielu z Was woli obsługę terminala bo jest to dla Was szybsze prostsze i oszczędniejsze w czasie ale ja jednak preferuję GUI. Dla mnie obsługa terminala zaczęła umierać wraz z graficzną nakładka na DOS, czyli w 1985 roku podczas narodzin Windows.rom pisze: Niby metoda wybitnie konsolowa, a jakże prosta![]()
Pozdrawiam
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Kopia zapasowa dla laika, który nie lubi konsoli i słyszał, że ubuntu to system także dla zwykłych ludzi
Na tym chyba temat można zakończyć. Gdybyś jednak zechciał się czegoś nauczyć, to proszę: http://osworld.pl/fsarchiver-czyli-backup-z-konsoli/jakiswolnynick pisze:... Szczerze pisząc to nie mam zamiaru uczyć się kompleksowej obsługi ubuntu. Nie mam czasu i chęci...
-
- Przebojowy Jelonek
Najprostszym rozwiązaniem graficznym jakie przychodzi mi do głowy to własny skrypt wykorzystujący dd i zenity: dd robi obrazy partycji albo całego dysku, zenity robi gui.Szukam rozwiązania graficznego, najlepiej ograniczającego się do kilku kliknięć i tyle. A jeśli np zechcę coś popsuć (np wgrać sterowniki do ATI) to żeby to to szybko odzyskało mi kopię systemu.
Najprostszy możliwy skrypt z partycjami ustawionymi na sztywno to jakieś 10-20 linijek. ~10 minut używania Google, uwierz.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Xfce
Tutaj jeden sposób http://www.ubuntu-pomoc.org/sbackup-pro ... eczenstwa/
Tutaj następny http://www.ubuntu-pomoc.org/zrob-backup ... partimage/
I inni...
Jak dla mnie są one bardziej skomplikowane niż podstawowe polecenia fsarchiver, które podałem wyżej (bo mogą być o wiele bardziej rozbudowane). Każdy ma swoje upodobania. U mnie tworzenie kopii całej partycji systemowej (z home w środku) zajmuje około 15 minut wpatrywania się w puste czarne okno terminala; 5GB danych systemu kompresuje do ok 2,3GB pliku. Przywracanie zajmuje około 5 minut.
Ubuntu ma też jakieś swoje klikalne narzędzia do kopii od razu po instalacji, ale nigdy z nich nie korzystałem, nie znam ich funkcji.
Nie wyobrażam sobie wysyłania kilku GB na UbuntuOne. A potem żmudnego pobierania kopii. Za to możesz tam sobie wysłać plik z poradnikiem lub linkiem do poradnika aby w przyszłości nie szukać na dysku.
Jest też remastersys, kopia systemu ze swoimi programami i ustawieniami na CD, gotowa do instalacji.
http://netbit73.blogspot.com/2010/08/re ... o-lub.html Stary to poradnik, poszukaj czegoś świeższego, jeśli cię zainteresuje.
Tutaj następny http://www.ubuntu-pomoc.org/zrob-backup ... partimage/
I inni...
Jak dla mnie są one bardziej skomplikowane niż podstawowe polecenia fsarchiver, które podałem wyżej (bo mogą być o wiele bardziej rozbudowane). Każdy ma swoje upodobania. U mnie tworzenie kopii całej partycji systemowej (z home w środku) zajmuje około 15 minut wpatrywania się w puste czarne okno terminala; 5GB danych systemu kompresuje do ok 2,3GB pliku. Przywracanie zajmuje około 5 minut.
Ubuntu ma też jakieś swoje klikalne narzędzia do kopii od razu po instalacji, ale nigdy z nich nie korzystałem, nie znam ich funkcji.
Nie wyobrażam sobie wysyłania kilku GB na UbuntuOne. A potem żmudnego pobierania kopii. Za to możesz tam sobie wysłać plik z poradnikiem lub linkiem do poradnika aby w przyszłości nie szukać na dysku.
Jest też remastersys, kopia systemu ze swoimi programami i ustawieniami na CD, gotowa do instalacji.
http://netbit73.blogspot.com/2010/08/re ... o-lub.html Stary to poradnik, poszukaj czegoś świeższego, jeśli cię zainteresuje.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
Sbackup to jest to czego szukałem. Dzięki. Teraz które pliki należy dodać żeby zrobić kopię systemu. Chodzi mi o system nie pliki /home. Jakie foldery dodać żeby później móc cofnąć to co się napaskudziło w ubunciaku. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
-
- Przyjaciel
Idea jest taka, że robisz kopię tych plików, w których zrobiłeś zmiany. Jak nie robiłeś zmian w plikach systemowych, to po ponownej instalacji systemu będą one miały taką samą zawartość. Jak grzebałeś coś w plikach systemowych, to sam powinieneś wiedzieć w których i które skopiować...jakiswolnynick pisze:Sbackup to jest to czego szukałem. Dzięki. Teraz które pliki należy dodać żeby zrobić kopię systemu. Chodzi mi o system nie pliki /home. Jakie foldery dodać żeby później móc cofnąć to co się napaskudziło w ubunciaku. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
A jak skręcić w prawo/lewo w samochodzie, to też pytasz na forum? Ubuntu ma usługę do tworzenia kopii danych - Deja Dup: obsługa jest dość prosta i nawet google podpowiada kilka poradników.Przy próbie zrobienia kopii "/" wali błędem. a jak wali błędem to się pytam na forum co robić. Szczerze pisząc to nie mam zamiaru uczyć się kompleksowej obsługi ubuntu. Nie mam czasu i chęci.
Większość nie pyta jak zrobić prostą kopię plików systemowych i automatycznie wrzucić na serwery Ubuntu1. Większość, nie wie co to kopia danych...Kompa używam jak większość. Po pracy siadam i przeglądam internet i słucham muzyki.
Fajnie jest spędzać czas w terminalu dla niektórych linuksowcow ale chyba chcą zniechęcić nowych użytkowników do Linuksa, gdyby taka sama filozofia przyświecała Androidowi pewnie tez miałby 5% udziału.
Co do twojego problemu kopiowania dowolnej partycji użyj dystrybucji Redo Backup and Recovery http://redobackup.org/ sciagnij 250MB iso, nagraj na USB/CD i w BIOSie ustaw pierwsze botowanie z USB/CD
Co do twojego problemu kopiowania dowolnej partycji użyj dystrybucji Redo Backup and Recovery http://redobackup.org/ sciagnij 250MB iso, nagraj na USB/CD i w BIOSie ustaw pierwsze botowanie z USB/CD
jeśli wierzysz we wszystko co przeczytasz przestań czytac
-
- Przyjaciel
Grzebanie w terminalu według Ciebie zniechęca, ale to co ty zaoferowałeś, to niby ma zachęcić?sewen pisze:Fajnie jest spędzać czas w terminalu dla niektórych linuksowcow ale chyba chcą zniechęcić nowych użytkowników do Linuksa
To, czego szuka, ma już przygotowane w systemie - Deja Dup (Ustawienia systemu... >> Kopia zapasowa). Jak ma ochotę, to i nawet w Ubuntu One może pliki przetrzymywać.sewen pisze:Co do twojego problemu kopiowania dowolnej partycji użyj dystrybucji Redo Backup and Recovery http://redobackup.org/ sciagnij 250MB iso, nagraj na USB/CD i w BIOSie ustaw pierwsze botowanie z USB/CD
Deja Dup no fajnie tylko jedno ale trzeba odpalić LiveUSB/CD żeby nagrać partycje systemowa czyli na jedno wychodzi.
jeśli wierzysz we wszystko co przeczytasz przestań czytac
-
- Przyjaciel
Kopia partycji systemowej i kopia zawartości partycji systemowej, to nie jest jedno i to samo. Deja Dup nie ma problemu z kopią zawartości partycji systemowej i nie trzeba odpalać Live CD/USB.sewen pisze:Deja Dup no fajnie tylko jedno ale trzeba odpalić LiveUSB/CD żeby nagrać partycje systemowa czyli na jedno wychodzi.
-
- Gibki Gibbon
No to jeszcze dorzucam jeden sposób proponowany przez kolegę Yampress - mimo użycia przebrzydłej konsoli - prościej już być nie może:
http://www.debian.pl/entries/159-Prosta ... wa-systemu .
http://www.debian.pl/entries/159-Prosta ... wa-systemu .
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
A po co robić kopię całego systemu operacyjnego? System operacyjny jest na repozytoriach.
Powinno się przede wszystkim dane użytkowników kopiować. Czyli dokumenty, obrazy itd. Wszystko co jest unikalne.
Można też skopiować sobie cały katalog domowy ( z ukrytymi kropką w nazwie profilami aplikacji i ustawieniami konta które za rok i tak nie będą używane bo będą nowsze )
Polecam zewnętrzny dysk usb. Chyba najwygodniejsza obecnie metoda.
Powinno się przede wszystkim dane użytkowników kopiować. Czyli dokumenty, obrazy itd. Wszystko co jest unikalne.
Można też skopiować sobie cały katalog domowy ( z ukrytymi kropką w nazwie profilami aplikacji i ustawieniami konta które za rok i tak nie będą używane bo będą nowsze )
Polecam zewnętrzny dysk usb. Chyba najwygodniejsza obecnie metoda.
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Widzisz, Twoim problem jest to, że nie istnieje sposób odwrócenia zmian w systemie jeśli nie wiesz, co zostało zmienione. I nie chcesz zadać sobie trudu by choć w przybliżeniu poznać jak działa system. Można przywrócić całą partycję systemową. A to jest troszkę gigabajtów. Ignorancja kosztuje.jakiswolnynick pisze:Sbackup to jest to czego szukałem. Dzięki. Teraz które pliki należy dodać żeby zrobić kopię systemu. Chodzi mi o system nie pliki /home. Jakie foldery dodać żeby później móc cofnąć to co się napaskudziło w ubunciaku. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Większość problemów sprowadza się do trzech przypadków:
1. Zainstalowany program nie działa jak trzeba, zepsuły sie ustawienia. Rozwiązanie: przywróć z kopii zapasowej ustawienia programu lub skasuj je aby ustawiło domyślne. Ustawienia są w Twoim katalogu domowym. Szanse powodzenia: 100%.
2. Wklepując coś nieodpowiedzialnie bez zrozumienia zepsułeś system repozytoriów lub co gorsza zapętliły się zależności apt-a. Rozwiązanie: przywróć domyślne repozytoria i próbuj naprawić zależności synaptikiem (skoro nie lubisz terminala). Szanse powodzenia jakieś 70-80%, tym większe, im większą masz wiedzę o systemie.
3. Zainstalowałeś lub wyłączyłeś sterowniki i coś nie działa. Bez terminala i wiedzy co i jak działa się nie obejdzie, chyba, że przywrócisz cały system z kopii. Równie dobrze mógłbyś instalować na nowo. Szanse powodzenia bez przywrócenia systemu tym mniejsze im mniejsza jest Twoja wiedza.
Osobnym przypadkiem jest grzebanie w systemie ręcznie - skoro grzebałeś, to wiesz jakie pliki modyfikujesz. Zanim coś zmienisz zrób ich kopie. Niestety czasem do ich przywrócenia potrzebujesz systemu w wersji LiveUSB/CD.
I na koniec wskazówka - praktycznie wszystkie ustawienia systemowe są w katalogu /etc Pliki wykonywalne i biblioteki w /usr Pełny dostęp do tych folderów wymaga uprawnień roota. Resztę doczytaj.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
-
- Piegowaty Guziec
Ok dzięki za wszystkie odpowiedzi. Chyba wybiorę Deja Dup jeśli w ogóle będę korzystał. Po lekturze całości tematu stwierdzam, że w sumie system mi dobrze chodzi i nie ma co w nim babrać szukać udziwnień i kombinować
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
Ok zrobiłem kopie całego "/" i 'home" programem, który radził sewen (Redo backup&restore) za co mu dziękuję na forum. Bardzo łatwy program. Nie można się pierdyknąć. Całość waży 3.6GB czyli mniej niż instalka pierwszej z brzegu gry. W razie czegoś tak samo łatwo można przywrócić system.
Pozdrawiam

Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
Ok zrobiłem kopie całego "/" i 'home" programem, który radził sewen (Redo backup&restore) za co mu dziękuję na forum. Bardzo łatwy program. Nie można się pierdyknąć. Całość waży 3.6GB czyli mniej niż instalka pierwszej z brzegu gry. W razie czegoś tak samo łatwo można przywrócić system.
Pozdrawiam